Szipi Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 A dohányzás vakságot okozhat A dohányzás azon kívül, hogy súlyos légzőszervi és keringési betegségeket okoz, károsan befolyásolhatja a látást is. A nikotinfüggőket kétszer olyan gyakran éri utol egy bizonyos vakságot okozó szembetegség, mint a nemdohányzókat - állapították meg brit kutatók. „Az úgynevezett öregkori pigment degeneráció és a dohányzás közötti kapcsolat legalább olyan erős, mint a dohányzás és a tüdőrák közötti összefüggés" - írta az Ananova című honlap. Nagy-Britanniában legalább ötszázezer ember él együtt ezzel a betegséggel, ami a látás elvesztésének fő oka a szigetországban. Egy felmérésből kiderült, hogy a dohányzóknak mindössze hét százaléka tudja, hogy szenvedélyük közelebb viszi őket ehhez a súlyos, végső soron a látás elvesztését okozó állapothoz. Tíz dohányosból hét ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy felhagyna a rágyújtással, ha bizonyosan tudná, hogy ezzel a szenvedéllyel szeme világának elvesztését kockáztatja. „Hosszú évek óta dohányzom, és most időskori pigment degenerációt diagnosztizáltak az orvosok. Az egyik szememre valószínűleg meg fogok vakulni. Ha korábban tudtam volna, hogy elveszíthetem a szemem világát, már régen leszoktam volna a cigarettáról"- mondta az ötvenéves Pauline Edwards, ápolónő Sálfordból. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
tkrisz007 Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 Még jó hogy nem dohányzok Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Augusztus 8, 2007 Author Share Posted Augusztus 8, 2007 én sem, és még soha nem is próbáltam ki. szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Richard90 Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 ájjj de utálom én is.... (jó lenne már végre ha anyum leszokna róla...) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
jemo69 Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 persze hogy leszoknának ha ez tényleg igaz lenne... dehogy szoknának... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Murder Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 nem dohányzok. de amúgy aki már 50éve szívja és semmi baja? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flóri Bá Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 én nyomom és van olyan ismerősöm nem is 1 aki már 30-40éve és csak köhög...de ez a vakság...nagyon hülye egy teória! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
FeERi Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 persze irjátok it th ismerek olyan tkai cska köhög meg semmi baja, csak arrol nem tuttok hhogy hányna halnak meg én hálistennek nem dohányzok Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordWolf Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 Nekem édesapám dohányzik, 52 évesen szürkehályog ült a szemére (csak mondom, nem tudom van-e valami köze hozzá) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flóri Bá Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 szerintem meg valamiben meg kell halni,nem vágyom rá,hogy 83évesen ne tudjak kimenni WC-re és magamat sem tom majd ellátni! Akkor inkább fiatalon,de jól élek! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Augusztus 8, 2007 Author Share Posted Augusztus 8, 2007 én is sok dohányost ismerek, de erről nem tudtam, hogy vakság..... szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
lac69 Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 Hali ! Ezeket a sorokat olvasva , egyre inkább örülök hogy leszoktam a dohányzásról ! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
strategos Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 Még egy érv a dohányzás ellen!! hogy anyumat leszoktassam .... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronii Posted Augusztus 10, 2007 Share Posted Augusztus 10, 2007 hát ez érdekes...le kell állni a cigizéssel... nem szeretnék megvakulni... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
sbxslade Posted Augusztus 10, 2007 Share Posted Augusztus 10, 2007 hát jah anyum nekem is leállhatna, habár sztem őt nem érdekelné az olyan csekélységek mint a vakság, vagy a tüdőrák... csak hát az elv emberek, a passzív dohányosok azért mégis csak jobban szívnak mint az aktívak egyébként ezt a nikotin okozza??? csak mert ha igen akkor a dohányosok áttérhetnének az eukaliptuszra 0% nikotin és kb. harmada annyiba lerül, és még jobb a hatása is (jah ez nem személyes tapsztalat hanem haveré de komolyan ) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaffry Posted Augusztus 11, 2007 Share Posted Augusztus 11, 2007 Vazze a vigi már mindent kinyir mégis marha sok ember szívja..... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiero Posted Augusztus 11, 2007 Share Posted Augusztus 11, 2007 nem dohányzok. de amúgy aki már 50éve szívja és semmi baja? A rákra, így a tüdőrákra is kell egyfajta hajlam. Akiben nincs meg, az szívhatja, nem lesz rákos. Így van ez a herpesszel is. Valakinek állandóan kijön, valakinek soha. Pedig mindenkiben ott van. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
bagi Posted Augusztus 11, 2007 Share Posted Augusztus 11, 2007 szerintem meg valamiben meg kell halni,nem vágyom rá,hogy 83évesen ne tudjak kimenni WC-re és magamat sem tom majd ellátni! Akkor inkább fiatalon,de jól élek! Ebben teljesen egyet értek veled! A másik fele, hogy mindenki a rákra hivatkozik, hogy aki dohányzik az rákot kap, pedig a dohányzás csak 25%-al növeli a rák esélyét! Ami szerintem nem olyan nagy mint ahogy ijesztgetnek vele. Ha a vakságot is csak ilyen mértékben növeli, akkor ez sem egy olyan érv ami miatt le akarnék szokni! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
rivals Posted Augusztus 11, 2007 Share Posted Augusztus 11, 2007 Én már közel 8 éve nyomom,és semi bajom nincs,csak néha feljön az a szar hurut a tüdömből. Vakságot meg sztem nem okoz,max szürkehályogot,de csak akkor hogyha a szemedbe fújkálod a füstöt,de az olyan emberkék máeg már sztem gyagyások Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
matee100 Posted Augusztus 11, 2007 Share Posted Augusztus 11, 2007 Szerinted nem okoz vakságot, de ha jól tudom te nem vagy kutató... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
ace Posted Augusztus 11, 2007 Share Posted Augusztus 11, 2007 én már nem cigizek, nem mintha nagy bagós lettem volna, de ez a vakság nekem is új. bár úgy tuti okozhat vakságot ha szemedbe nyomod el a csikket! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
gnagy Posted Augusztus 11, 2007 Share Posted Augusztus 11, 2007 Látok kicsiket is, 11-12 éves körüli kis gyerkőcöket, akik cigiznek, de ennek mi értelme?? Ettől vagányabb lesz? Meg miért kezd el valaki dohányozni ha tudja, hogy nagyon káros és nagyon nehéz leszokni? Miért az a menő ha olyat csinálunk, ami kárt tesz bennünk vagy valaki másban? Meg persze, hogy a függők tagadják, hogy úgy se lesz tőlle rákos meg vak.. Meg mi az, hogy inkább kevesebbet éljen, de azt élvezze? Mit élvez azon, hogy betegségekben fog szenvedni élete nagy részében? :? Sokkal jobban élvezné az életet, ha egészséges lenne és nem függő... Én sose gondolkoztam azon, hogy egyszer is kipróbáljam és nem is fogok... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
aham Posted Augusztus 11, 2007 Share Posted Augusztus 11, 2007 gNAGY: Igazad van,semmi értelme Szipi: Te meg okos vagy:P Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
matee100 Posted Augusztus 12, 2007 Share Posted Augusztus 12, 2007 Szerintem nincs semmi értelme annak, hogy egy ember egy füstöt beszív, meg kifúj, és csak károsítja az egészségét, meg még büdös is. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drephis Posted Augusztus 12, 2007 Share Posted Augusztus 12, 2007 ELőbb okoz a monitor vakságot. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
gnagy Posted Augusztus 12, 2007 Share Posted Augusztus 12, 2007 Állítja egy cigis Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
hamary Posted Augusztus 12, 2007 Share Posted Augusztus 12, 2007 nem dohányzok ( nem is fogok, nem is próbáltam, nem is akarom kipróbálni ) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drephis Posted Augusztus 12, 2007 Share Posted Augusztus 12, 2007 cigizek, nagyon jól esik, nem akarok róla leszokni. az meg hog előbb meghalok nem izgat, mert nem akarom megélni a nyugdíjas kort. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drephis Posted Augusztus 12, 2007 Share Posted Augusztus 12, 2007 én nyomom és van olyan ismerősöm nem is 1 aki már 30-40éve és csak köhög...de ez a vakság...nagyon hülye egy teória! én nem köhögök még, de szerintem is kamu Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josika Posted Augusztus 13, 2007 Share Posted Augusztus 13, 2007 nem dohányzok ( nem is fogok, nem is próbáltam, nem is akarom kipróbálni ) követem hamary példáját Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts