Szipi Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 Érzem a fájdalmadat! A római La Sapienza Egyetemen közleményben számoltak be Salvatore Aglioti és munkatársai arról, hogy a fájdalom áldozata és szemlélője ugyanazt a fizikai reakciót éli át. Ez persze nem újdonság azok számára, akik a moziban vagy a képernyő előtt eltakarják a szemüket, amikor valakibe például injekciós tűt szúrnak, a brutáiisabb cselekményekről már nem is szólva. Az az ember ugyanis, aki nézi az injekciós tűt, ugyanazt a fájdalmat érzi a karjában, mint az, aki kapja a szúrást. Ennek a jelenségnek a tudományos igazolása azonban sokkal bonyolultabb, mint amilyennek első pillantásra látszik. De tény, hogy a római kutatók is injekciós tű szúrásának videóképeit mutatták azoknak az önkénteseknek, akiknek a bőrére elektródokat erősítettek azon a helyen, ahol a képen a tűszúrás látszott. Ilyen módon az izmok összehúzódását mérték, és kiderült, hogy a „néző" valóban fájdalmat érez ugyanazon a helyen. De ennél még bonyolultabb módon is ellenőrizték a jelenséget. Az úgynevezett koponyán keresztül ható mágneses ingerléssel összehúzódásra késztették az izmokat a kísérleti alanyokban azzal a módszerrel, hogy az agynak azokat a területeit ingerelték, amelyek a mozgást szabályozzák. Ezáltal is igazolták azt a bonyolult jelenséget, amely egyetlen szóval így fejezhető ki: együttérzés. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Murder Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 én nem szoktam érezni más fájdalmát (pl: injekció), ha nézek 1 filmet...az ciki??? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Augusztus 8, 2007 Author Share Posted Augusztus 8, 2007 én tökéletesen érzem, és sokszor nagyon idegesítő tud ám lenni, mert bármit látok, ami fájdalommal jár, akkor azon a helyen nekem is van egy kellemetlen érzés. szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
tkrisz007 Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 Én már láttam "pár" filmet a TV-ben, amiben levágják az ember fejét, de én nem érzem hogy levágták volna az enyémet. Na jó, kicsit talán elkalandoztam Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
ModThisName Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 Ja..énse szoktam érezni soha a fájdalmat Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Murder Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 legalább nem vok egyedül... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
jemo69 Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 ez nem az a bioszos dolog... pl. ha a citromot megkóstoljuk először életünkben és ha rágondolunk vagy meglátjuk később akkor elkezd termelődni a nyál... ez a feltétlen reflex vagy micsoda, nem tom pontosan csak 3-as vagyok bioszból Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Richard90 Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 nekem is volt már ehhez hasonló. néztem egy videot, amiben a csávót (enyhén kifejezve) elnáspángolták. nah akkor nekem is belesajdult a popóm (legalábbis egy pillanatra) ez amúgy egyéniségtől is függ. ha valaki nagyon empatikus személyiségű, annál az embernél jobban érezhető ez a dolog. (szal nagyon beleéli magát más bajába, fájdalmába) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Murder Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 igazad van Richard90! Bár nekem még nem jött össze. mármint a filmekben látottak alapján... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daroth Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 hát én sem éreztem eddig semmi ilyesmit a filmekkel kapcsolatban, pedig láttam már párat (pár százat ) ha valaki ilyen, képzelem min mehet keresztül mondjuk a 300 vagy a Fűrész filmek alatt... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
dLrX Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 mikor a tvben rájön valakire a szarás, akkor nekem isk lele Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
FeERi Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 ha betegséget mutatnak a tv ben, egyből érzem h az adott testrészem egy kisics fáj, kellemetlené válik, filmeknél ha tökönrugnak valakit odakapok. kb ennyi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
uzsidoboz Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 én is szoktam ezt érezni. elég rossz, meg kell mondjam :S tűszúrás, vágás, akármi. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
polip14 Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 há én nemtom de ha mellettem valaki levágja a az ujja tetejét akkor én nem ordítok egy nagyot és káromkodok na mindegy annak jobb aki nem érzi szerintem Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Augusztus 8, 2007 Author Share Posted Augusztus 8, 2007 ha valaki ilyen, képzelem min mehet keresztül mondjuk a Fűrész filmek alatt... ne tudd meg. én a fűrész első részét moziban láttam, de oltárian rosszul is lettem, minden bajom volt, fájtak a végtagjaim stb... a többit már otthon néztem meg, hogy ne legyen közönség. pokoli érzéseket hoz létre bennem egy-egy vízuális látvány. szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
vikking56 Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 egyébként ezért van az is, ha egy ismerőssel vagy, és ő azt mondja pl, hogy pisilnie kell, akkor rögtön ránk is ránkjön? Most nem hülyülök... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
biohazard Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 engem nem zavar ha tompa késsel beleznik másfél óráig egy embert de ha valakibe beleböknek egy tűt egyböl szívrohamot kapok... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOLIDSNAKE1 Posted Augusztus 12, 2007 Share Posted Augusztus 12, 2007 Énse érzem a fájdalmat ha nézek egy filmet a tv-ben de amikor vízallatt úsznak vagy valami szűk hejen vannak attól rosszulvagyok egyépként klausztrofóbiám is van biztos attól. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
suzuki-gsxr-1OO0 Posted Augusztus 12, 2007 Share Posted Augusztus 12, 2007 most hülyeséget fogok mondani: amikor lázasan gta vice cityztem még régen bementem a taxishoz a birtokot amit meg kellett venni bementem és hányingerem lett amikor meg kimentem a friss levegőre (a gtaba) akkor megmár nemvolt hányingerem Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
hamary Posted Augusztus 12, 2007 Share Posted Augusztus 12, 2007 Ez igaz (rám!). Én is érzek ha nem fájdalmat, de kellemetlen érzést.. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronos Posted Augusztus 13, 2007 Share Posted Augusztus 13, 2007 Ja..énse szoktam érezni soha a fájdalmat Azé te valami Terminátor lehetsz ha sosem érzel fájdalmat próbáltadmár a magasból leugrást vagy valami hasonlót ? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
pro230 Posted Augusztus 14, 2007 Share Posted Augusztus 14, 2007 Ha nézek ilyen videót vagy filmet, én sem érzem a fájdalmat, amit az áldozat. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
gazsi Posted Augusztus 14, 2007 Share Posted Augusztus 14, 2007 sztem csak azoknak "fáj" akik nagyon beleélik magukat(nagy a képzelőerejük) ilyenkor szokták azt mondani nyugi ez csak film Én az iylen verekedös filmek végén szoktam hiperaktív lenni ugy érzem mintha erősebb lennék Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
sbxslade Posted Augusztus 15, 2007 Share Posted Augusztus 15, 2007 hát én még hasonlót se éreztem soha az életben Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
pro230 Posted Augusztus 15, 2007 Share Posted Augusztus 15, 2007 Én sem. De mondasz valamit gazsi, hajlamtól függ. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyzzs Posted Augusztus 18, 2007 Share Posted Augusztus 18, 2007 Hááát : az operációs filmeket én nem bírom...de ez csak szimpla undor lehet...Amúgy : a fájdalom a leghasznosabb védelmi rendszerünk!!! Nélküle igen hamar elpusztulnánk, mivel nem tudnánk, hogy valami ártalmas dolog történik velünk... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
polluter Posted Augusztus 26, 2007 Share Posted Augusztus 26, 2007 én láttam szemműtétet videón és nagyon kellemes érzés hatott át.. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nes-Thor Posted Augusztus 26, 2007 Share Posted Augusztus 26, 2007 Lehet hogy bennem van a hiba, de én ilyet nem érzek. Akkor mi van? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
odulako Posted Augusztus 26, 2007 Share Posted Augusztus 26, 2007 Hát akkor te érzketlen vagy én meg vasi vasember Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
medvesajt Posted Augusztus 26, 2007 Share Posted Augusztus 26, 2007 ha valaki ilyen, képzelem min mehet keresztül mondjuk a 300 vagy a Fűrész filmek alatt... Én változó vagyok: ha olyan szögben/világításban mutatnak egy tűszúrást, akkor nagyon rosszul érint, de máskor simán kibírom. De a horrort alapjában véve nem bírom (azt, amiben vagdosnak, beleznek, stb), a Fűrészt sosem merném megnézni... viszont a 300-ban nem találtam semmi elborzasztót, talán azért mert néha nagyon látszott hogy csak filmes trükk az egész. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts