Szipi Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 Félni vagy megijedni? A közmondás szerint "jobb félni, mint megijedni". Benedek István, a neves pszichiáter azonban azt hangoztatta, hogy „jobb megijedni, mint félni". Talán ennek a közmondásnak akart utánajárni Gregory Berns amerikai kutató, amikor harminckét önkéntesnek az agyműködését vizsgálta a legkorszerűbb ún. működési magmágneses rezonanciás (fMRI) képalkotással. Az önkéntesek 96 áramütést kaptak a lábukra szeszélyes időközönként. A következő kísérletsorozatban az Önkéntesek választhattak, hogy várakoznak-e minden áramütés előtt, vagy egy sorozatban kapják meg az összesét. Az eredmény, ha nem is meglepő, de megdöbbentő! A kísérleti alanyok nyolcvannégy százaléka előnyben részesítette azt a megoldást, hogy az áramütéseket minél gyorsabban megkapja. Közülük ráadásul huszonnyolc százalék annyira rettegett a késleltetett áramütésektől, hogy még abba is belement, hogy inkább erősebb áramütést kapjon, csak ne kelljen félve várnia. Akik rettegtek az áramütéstől, azoknak az agya lényegesen erősebb aktivitást mutatott a fájdalmat feldolgozó területeken. Ezek a mezők a szakemberek véleménye szerint hatást gyakorolnak a figyelemre is. Gregory Berns ebből arra következtet, hogy bizonyos orvosi műtétek előtt akkor félnének kevésbé a betegek, ha elterelnék figyelmüket a várható beavatkozástól. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
nimtom Posted Augusztus 20, 2007 Share Posted Augusztus 20, 2007 Hüm... érdekes hír szipi, bár a következtetéssel eddig is tisztában voltam. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evolution Posted Augusztus 20, 2007 Share Posted Augusztus 20, 2007 Az én elméletem: Ha félsz egy póktól megilyedsz ha meglátsz egyet. Ha nem félsz tőle ugyanúgy meg fox ilyedni Magyarul jobb megilyedni mint félni Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Augusztus 21, 2007 Author Share Posted Augusztus 21, 2007 hát igen furcsa ez a dolog, de én is úgy vok vele, hogy egyszerre jőjjön és gyorsan legyünk túl rajta, és ne többedszeri alkalommal és elnyújtva. a kórházakban is mielőtt mész egy vizsgálatra halálra gyötrik az embert a vizsgálat részleteivel, ráhozzák a frászt, és másnapra totál kikészülsz. szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyzzs Posted Augusztus 21, 2007 Share Posted Augusztus 21, 2007 Szerintem: Egyik sem kellemes...De: itt a mondás szó szerinti értelmezése teljesen félrevezető, mert a a nem várt kellemetlenségre vonatkozik és inkább a praktikus gyakorlatra vonatkoztatandó.... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Augusztus 25, 2007 Author Share Posted Augusztus 25, 2007 A félelmet az különbözteti meg az ijedtségtől, hogy a félelemnél a beteg tudja az okot, míg az ijedtségnél nem tudja előre, hogy mitől ijed meg. szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts