Szipi Posted Augusztus 8, 2007 Share Posted Augusztus 8, 2007 A robot veszélye A munkahelyen ismétlődő mozdulatsor okozta idegkárosodás úgynevezett „beteg dolgozó" szindrómához vezethet. A fáradtsággal vagy depresszióval járó állapot könnyen összetéveszthető a gyenge teljesítménnyel. Patkányokkal végzett kísérletből kiderült, hogy nagy erőkifejtést nem igénylő, de ismétlődő mozdulatsor fokozza a szervezetben a citokineknek nevezett fehérjék termelődését, és idegkárosodást okoz. A citokinek a sejtet érő stressz után a harmadik héten már felszaporodnak az idegsejtekben, majd az agyba jutva kiváltják a kórképet. A patkányoknál megfigyelték, hogy még mielőtt fájdalmaik lettek volna, szabályozni kezdték a munkával kapcsolatos viselkedésüket. Amint bekerült a véráramukba a gyulladást okozó fehérje, pihenési szakaszt iktattak be a feladatsorba. Öt-nyolc hét alatt tetőzött a citokintermelés, ekkor akár összegömbölyödve elaludtak munka közben. Az emberek ehelyett meghatározhatatlan tünetekre panaszkodnak, lassul a munkatempójuk, és végül depressziósak lesznek. A kutatók szerint a citokinek afféle védő szerepet töltenek be, figyelmeztetik a szervezetet, hogy pihennie kell, mielőtt valami nagyobb baj bekövetkezne. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
bagi Posted Augusztus 11, 2007 Share Posted Augusztus 11, 2007 Én mindig is mondtam, hogy a munka egészségtelen! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flegeton Posted Augusztus 11, 2007 Share Posted Augusztus 11, 2007 Az a biokémiai oldala, de ott van a pszichés dolog is ami sokkal bonyolultabb és nehezebb szűrni. Pl.: gépsor mellet dolgozott egy egyedülálló 30 as nő, ahol csirkét kellet vagdosni, persze mindig ugyan azzal a mozdulattal. Elvolt ő meg élte az életét de egy baleset után elkerült dokihoz és kiderült hogy a nő életéből kiesett majdnem egy egész év. Aszem 3 évig dolgozott azon a húsfeldolgozó üzemben és a 3. év esett neki ki, mert hát magányos, meg szülei is alig vannak, na meg persze zárkózott volt. A munka annyira megterhelő volt hogy ne tudjon kikapcsolódni és a monotonitás miatt ez lett a következménye. Beált mint egy gép! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiero Posted Augusztus 11, 2007 Share Posted Augusztus 11, 2007 Egy teljes év kiesett? Na az nem semmi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
eveboy21 Posted Augusztus 12, 2007 Share Posted Augusztus 12, 2007 Ez tényleg durva!Én pont ilyen monoton munkát végzek. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
nimtom Posted Augusztus 20, 2007 Share Posted Augusztus 20, 2007 Na én pont nem ilyen monoton munkát végzek Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
MustaphaOnE Posted Augusztus 29, 2007 Share Posted Augusztus 29, 2007 Szerencsére nekem izgalmas melóm van és ez a veszély nem fenyeget. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
biohazard Posted Augusztus 29, 2007 Share Posted Augusztus 29, 2007 Ezt már halottam. Más nyugaton a munkaadók igyekeznek elösegíteni a dolgozók kikapcsolódását. Így nem esik vissza a teljesítményük. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Szeptember 10, 2007 Author Share Posted Szeptember 10, 2007 de most itt a könnyű fizikai melóról dumizik vagy a szellemi munkáról?? mert az igaz, hogy mindkettő monoton, de ugyanaz a hatása??? szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts