Szipi Posted Július 25, 2007 Share Posted Július 25, 2007 Orrunk és az illatok Szinte hihetetlen, hogy még modern korunkban is mennyire keveset tudunk orrunk szagérzékelő mechanizmusáról. A legutóbbi időkig a „kulcselmélet" tűnt elfogadhatónak, amely szerint a különféle anyagok illatát aszerint ismerjük fel, hogy molekulájuk mérete és alakja beleillik-e pontosan egy neki megfelelő érzékelő azonos alakú üregébe -mint a kulcs a zárba. Ezt az elméletet először az 1990-es évek közepén Luca Turin angol kutatónő kérdőjelezte meg azon vizsgálatai alapján, amelyek során furcsa eltéréseket figyelt meg. Csaknem azonos alakú molekulák szaga lényeges eltérő volt, más molekulák viszont - bár különböző alakúak voltak - hasonló szagúnak tűntek, és vibrációs frekvenciájuk is ugyanaz volt. Turin ennek alapján felvetette, hogy szaglósejtjeink talán inkább olyan műszerként dolgoznak, amelyek aszerint azonosítják a molekulákat, hogy milyen frekvenciával rezegnek az atomjaik. Nem volt világos, hogy ez az elmélet alkalmazható-e a szaglószervünkre is, éppen ezért a kritikusok csak legyintettek rá. „Meglehetősen vázlatos elképzelés volt" - ismeri el Turin. Most azonban Andrew Horsfield és munkatársai a londoni UCL Egyetemen számítógéppel modellezték, hogyan működhet orrunkban ez a rezgésalapú molekulaelemző. Eddig úgy vélték, hogy az orr az egyedi érzékelők széles választékát tartalmazza, és mindegyik egy-egy sajátos molekulatípusra válaszol. A különféle érzékelők a beléjük illeszkedő molekulák alapján különböző szagokról küldenek értesítést az agynak. Horsfield modelljében az érzékelőkön azonban érdekes „zsebek" vannak. Amikor egy szagmolekula - például egy ammónia - belesüllyed a zsebbe, akkor ennek a parányi tartálynak az oldalán arra késztet egy elektront, hogy átugorjon az ammóniamolekula fölött a zseb másik oldalára. Az elektron eközben vibrálásra készteti a molekula atomjait. „Úgy képzelhetjük el, hogy ugrása közben megpendíti a molekulát, mintha hegedűhúr volna" - magyarázza Horsfield. Modelljében az elektron csak akkor ugrik át, amikor olyan molekulák telepednek meg a receptorban, amelyek egy bizonyos frekvenciával rezegnek. Amikor az elektron a zseb túlsó oldalára ér, egyúttal egy jelet indít el az agy felé a szagról. A kutatók számításai szerint, ha egy ammóniamolekula érkezik orrunkba, erről egy ezredmásodpercen belül kapunk értesítést agyunk révén. „Meglehetősen bonyolult mechanizmusnak látszik - jegyzi meg John Mitchell angol vegyész -, de a biológiában néha bonyolult mechanizmusokra van szükség". Most tehát két elmélet harcol egymással (a zár és a zseb). További kísérletekkel kell eldönteni, hogy melyik mechanizmus lép működésbe, ha például megszagolunk egy darab romlott húst vagy egy szál rózsát. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
FeERi Posted Július 25, 2007 Share Posted Július 25, 2007 szipi mostanában nagyon nyomlsz ezekkel az ilyesmi hirekkel thx Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Július 25, 2007 Author Share Posted Július 25, 2007 egy kis tudomány és ismeretterjesztés még senkinek sem ártott. csak okosodni lehet tőle....... szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
TreeplaX Posted Július 25, 2007 Share Posted Július 25, 2007 hmm... érdekes hír köszi szipi... én sajnos születésemtől fogva nem érzem a szgokat... pontosabban érzem csak nem tudom megkülönböztetni őket... csak azt tudom megmondani, hogy a bizonyos szag kellemetlen, vagy nem, de azt se mindig helyesen (pl nekem a benzingőz vagy a festékhígítók szaga kellemsnek tűnik)... ne kérdezzétek hogy ez mitől meg hogyan... nem tudom de jól megvagyok néküle Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Július 25, 2007 Author Share Posted Július 25, 2007 nekem is érzékeny az orrom a szagokra és az illatokra is. lehet, hogy szakmai ártalom is ez nálam. nekem kimondottan kifinomult, ráadásul sokszor olyat is megérzek, amit más még nem érzékel. de a higítók, lakkok, festékek és egyéb szagokat én is szeretem.... szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
TreeplaX Posted Július 25, 2007 Share Posted Július 25, 2007 Na tessék... gondoltam hogy elneveted. Nem azért érzem kellemesnek a higítót, mert szipus vagyok... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyzzs Posted Július 26, 2007 Share Posted Július 26, 2007 Hát az ammóniát könnyű megjegyezni...Amúgy : én meg nagyon bírtam gyerekkoromban apám Skodáinak a kipuffogóját szaglantani...közelről...Tök jó volt....Ma már ilyen nincs, mert a benzinek is mások... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Augusztus 21, 2007 Author Share Posted Augusztus 21, 2007 én arra lennék kíváncsi, hogy mi az oka annak, hogy ugyanazt a szagot az egyik ember érzi a másik pedig nem, vagy nem olyan intenzíven. szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
nimtom Posted Augusztus 21, 2007 Share Posted Augusztus 21, 2007 Véleményem szerint pusztán csak annyi, h. az egyiknek kifinomultabb a szaglása, mint a másiknak. Ugyanakkor biztos van vmi biológiai vagy valamilyen más magyarázat. Bár az is lehet, h. a másiknak több szennyezőanyag dugítja el az orrát - gondolom én,aztán lehet, h. tévedek. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Augusztus 25, 2007 Author Share Posted Augusztus 25, 2007 A szaglás hosszú időn keresztül az egyik legkevésbé ismert érzékelésünk volt. Pedig kétségkívül létfontosságú funkciójú: az állatvilágban segít a zsákmányállat követésében, a megfelelő táplálék kiválasztásában, a potenciális szexuális partner megtalálásában vagy a fejletlen újszülött emlősnek anyja megtalálásában. Az ember számára a szaglás szintén döntő a romlott táplálék illetve egyéb vészhelyzetek (tűz, mérgezés) felismerésében. Richard Axel Az ember mintegy 10 ezer szagféleség megkülönböztetésére képes, ám hogy az egyes szagokat hogyan azonosítjuk, ez a közelmúltig nem volt ismert. Richard Axel és Linda B. Buck e téren végzett úttörőmunkát. A két kutató 1991-ben egér kísérletek segítségével együtt fejtette meg szaglásunk bonyolult működését. Bár már nem együtt, ám azóta is mindketten a szaglás terén végeznek kutatásokat, gyakran párhuzamosan ugyanarra az eredményre jutva. Az 58 éves Richard Axel a New York-i Columbia Egyetem professzora, míg az 57 éves Linda B. Buck a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatója. Axel és Buck felfedezett egy nagyobb, körülbelül 1000 génből álló géncsaládot – (ez teljes génállományunk 3 százaléka) –, amely szerepet játszik a szagok azonosításában. Bár képesek vagyunk megkülönböztetni tízezerféle szagot, a szaglóhámunkon csak ezer különféle receptor sejt azonosítható, mindegyik egy adott szagra specializálódva. Hogy mégis sokkal több szagot vagyunk képesek azonosítani, annak titka, hogy a szagingert kiváltó, eltérő konfigurációjú molekulák egyszerre több receptor sejthez kötődnek, így a kombinációk határozzák meg a kiváltott szagérzés milyenségét. A szagingert ugyanis leginkábbb olyan illó anyagok molekulái keltik, melyek feloldódnak a szaglóhámot borító vékony váladékban. (Ez magyarázza, hogy például nátha esetén csökken a szaglási érzékenység.) A szaglóhámban elhelyezkedő szaglósejtek dendrit-szerű felületi nyúlványaikon keresztül az ingerületet a szaglóidegek megvastagodott részébe, az ún. glomerusokba küldik. A receptorsejtek mindig ugyanahhoz a glomerushoz juttatják el az ingerületet. Linda B. Buck A glomerusokban a szagingerületek más idegsejtekre átkapcsolódva az agy más területeire, így a limbikus rendszerbe, a hipotalamuszba és a frontális lebenybe is eljutnak. Ezáltal az illatok nagyon hatékonyak például az emlékek felidézésében: bizonyos illatok könnyen felidézhetik gyerekkorunkat, egy romlott vagy kevésbé friss étel viszont évekre eltántoríthat bennünket bizonyos ízektől. Minden élő organizmus képes a kémiai alkotóelemek felismerésére környezetében. A halaknak relatíve kevés, körülbelül száz körüli a receptor sejtjeik száma, az egereknek viszont több mint ezer, azaz több mint az emberé. Nem csak a receptor sejtek számától, hanem a szaglóhámtól is függ a szaglás kifinomultsága. A kutyák szaglása körülbelül egymilliószor jobb, mint az emberé, ami részben azzal is magyarázható, hogy míg az ember orrában körülbelül 3-4 négyzetcentiméter szaglóhám, egy átlagos kutyáéban 130 négyzetcentiméter található. Ismert az is, hogy a nők szaglásérzékenysége nagyobb, mint a férfiaké, az illatszerek egy részét a férfiak nem, vagy csak alig érzik. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.