zsepi Posted Július 23, 2007 Share Posted Július 23, 2007 A bolygó átmérője a földinek a másfélszerese, tömege ötször akkora, képes megtartani a felszínén a vizet, a hőmérséklete pedig nulla és 40 Celsiusfok között ingadozik a mérések szerint - jelentette be egy közleményben a genfi obszervatórium tudósa, Stéphane Udry. A bolygó a Mérleg csillagképben, a Gliese 581 jelzésű csillag körül kering. A csillagtól mért távolsága a 14ed része a Nap-Föld távolságnak, de a csillag kisebb, hűvösebb és kevésbé fényes, mint a Nap, ezért a bolygó "lakható" övezetben van, azaz a víz folyékony, a hőmérséklet pedig kellemes lehet a felszínén. A ESO csoportja azt nem tudta megállapítani, hogy tényleg vane víz az exobolygón (Naprendszeren kívüli bolygó). A különféle tudományos modellkísérletek alapján a csillagászok azt mondják, hogy a bolygó felszíne sziklás, vagy óceánok vannak rajta. Nagyon valószínű, hogy a bolygó a hőmérséklete és viszonylagos közelsége miatt az egyik nagyon fontos célpontja lesz azoknak a leendő űrexpedícióknak, amelyek élet után kutatnak a világegyetemben - vélekedik Xavier Delfosse (Genfi Egyetem), aki szintén a csoport tagja. Ha térkép készülne az univerzum kincseiről, akkor ez a bolygó minden bizonnyal rajta lenne - tette hozzá. A Gliese 581 a Földhöz legközelebb eső száz csillag egyike, "mindössze" 20,5 fényév távolságban van. Tömege a Napénak egyharmada. A bolygó a legkisebb az eddig felfedezett exobolygók közül. Megtalálása a chilei La Sillában felállított Harps színképelemző révén vált lehetővé. A Gliese 581 körül két éve ugyanez a kutatócsoport már talált egy bolygót, amelynek 15ször akkora a tömege, mint a Földé. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
X-ray Posted Július 23, 2007 Share Posted Július 23, 2007 erről képet megnéznék Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amen Posted Július 23, 2007 Share Posted Július 23, 2007 na sziasztok, én elköltöztem Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
FeERi Posted Július 23, 2007 Share Posted Július 23, 2007 én csak ha lesz ott is pirate Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
strategos Posted Július 23, 2007 Share Posted Július 23, 2007 dejóóóóóóóóóóó !!! szal akkor 4milliárd év múlva költözhetünk másik bolygóra ha ez megszűnik????(a nap vörös oriássá válása miatt) de ott legalább több a hely .... mehetünk gyarmatosítani Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
sbxslade Posted Július 23, 2007 Share Posted Július 23, 2007 http://www.pirateclub.hu/index.php?showtopic=69812 bocs zsepi csak hát télleg ismerős téma volt Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts