Phonor Posted Július 11, 2007 Share Posted Július 11, 2007 Olyan bizonyítékot találtak a kutatók, amely alátámasztja azt a régi feltételezést, hogy a dohányosokat kevésbé veszélyezteti a Parkinson-kór. A legkisebb veszélynek a régóta, illetve jelenleg is dohányzók vannak kitéve. 1 A nikotin jótékony hatását már évekkel ezelőtt megfigyelték, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) közegészségügyi tanszékének kutatói azonban most be is bizonyították. Megállapították azt is, hogy nem csupán a cigaretta, hanem a pipa, a szivar, sőt, talán még a dohány rágása is ugyanazzal a hatással jár - és tartós marad évekkel a leszokás után is. Megmagyarázni egyelőre nem tudják a kutatók a jelenséget, de állatkísérletek alapján két lehetséges okot találtak. Az egyik szerint a szénmonoxid és a dohányfüst egyéb összetevői segítenek életben tartani a dopamin termeléséért felelős agyi neuronokat. A dopamin teszi lehetővé a megfelelő izommozgást, és hiányzik a Parkinson-kórosok szervezetéből. A másik lehetséges magyarázat szerint a dohányzás valamilyen módon megelőzi azoknak a toxikus anyagoknak a termelődését, amelyek gátolják a normális neurológiai működést. Az UCLA munkatársai alapos munkát végeztek: áttekintettek 11, 1960 és 2004 között készített kutatást, amelyek során 11800 embert vizsgáltak meg. Közülük 2816 Parkinson-kóros beteg volt. Bár a leginkább védettek a régóta, illetve a vizsgálat idején is dohányzók voltak, 32 százalékkal kisebb eséllyel betegedtek meg azok is, akik a vizsgálat előtt 25 évvel szoktak le a dohányzásról. (Forrás : inforadio.hu ) Comment : Még szerencse h dohányzom .. vagy épp nem szerencse? Hát ezt most nehéz eldönteni .. parkingsonos nehezebben leszek de rákos könnyebben .. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyzzs Posted Július 11, 2007 Share Posted Július 11, 2007 Érdekes...DE: azt nem írják, hogy biodohány é vagy nem...(én pipázom, és szerintem Bp-en (meg az egész Kárpát- medencében) annyira szennyezett a levegő, hogy direkt védelem a légútjainknak az "immunissá tétele".... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
benito89 Posted Július 11, 2007 Share Posted Július 11, 2007 va nindok amit anyámnak mondhatok ha piszkál h necigizzek Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
biohazard Posted Július 12, 2007 Share Posted Július 12, 2007 Szerintem hamarabb megdöglik az illetö valamilyen érrendszeri vagy légzöszervi megbetegedésben mint parkinsonban :S Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
SomeOne Posted Július 12, 2007 Share Posted Július 12, 2007 Ez az!! Persze a kisebb mellékhatásait mint a tüdőrák nem említik..... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
boJJ Posted Július 12, 2007 Share Posted Július 12, 2007 tüdőrák? kb 120000FT megy el átlagban anyáméknak cigire 1 évben szóval 1,1 hónap ingyen van nekik még jó hogy nem cigizek Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
polluter Posted Július 13, 2007 Share Posted Július 13, 2007 hu most van egy előnye de mellette megmarad az összes többi rossz.. énsem cigizek.. még nemis próbáltam de egyáltalán nem is izgat a dolog. szar tüdővel amugyis nehezebben birnám a deszkázást Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Július 13, 2007 Share Posted Július 13, 2007 sziasztok! én nem dohányzom, és még soha ki se próbáltam. de ez a cikk nem győzött meg arról, hogy kellene dohányoznom, mert az egészséges. szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
MustaphaOnE Posted Július 15, 2007 Share Posted Július 15, 2007 Parkinzon kór vagy tüdőrák???Így is úgy is meghalunk. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
biohazard Posted Július 15, 2007 Share Posted Július 15, 2007 Egybébként van a cikkben valami. Rájöttem hogy rossz reklám azzal érvelni hogy a dohányzás milyen káros. Ez nem jó, ez már uncsi akit ezzel le lehett szoktani az már nem szívja. Új taktika kell. És én már tudom is mi az Biztatni kell az embereket a dohányzásra. Ilyen reklámokkal hogy A dohányosok gyerekei korábban örökölnek!... sok ilyet lehet kitalálni. Meg kell a dohányosoknak mondani hogy csak dohányozzál nyugodtan legalább ujra munkahely Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
matati Posted Július 16, 2007 Share Posted Július 16, 2007 Ez érdekes. De teljesen mind1 hogy milyen betegségben halsz meg nem? Lehet választani : tüdőrák, szájrák, parkinzon kór. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
strategos Posted Július 16, 2007 Share Posted Július 16, 2007 hát én még mindig inkább leszek parkinzonos mint tüdő, vagy szájrákos !!! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyzzs Posted Július 16, 2007 Share Posted Július 16, 2007 Hát igen... A parkinsonos ürge pisálás közben simán elélvezhet...(csak utána kitakarítani....) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gunár Posted Július 16, 2007 Share Posted Július 16, 2007 Jól van 1 féle betegség elöl megvéd, 11 félét meg megkapszi miatt. Jó arány Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatboy Posted Július 17, 2007 Share Posted Július 17, 2007 De ezért ne szokjon rá senki! Leszokni baromira nehéz és jóval több káros hatása van valamint nem vagyok biztos benne,hogy ezt a cikket nem éppen a Philip Moris ihlette! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Niet Posted Július 17, 2007 Share Posted Július 17, 2007 Egybébként van a cikkben valami. Rájöttem hogy rossz reklám azzal érvelni hogy a dohányzás milyen káros. Ez nem jó, ez már uncsi akit ezzel le lehett szoktani az már nem szívja. Új taktika kell. És én már tudom is mi az Biztatni kell az embereket a dohányzásra. Ilyen reklámokkal hogy A dohányosok gyerekei korábban örökölnek!... sok ilyet lehet kitalálni. Meg kell a dohányosoknak mondani hogy csak dohányozzál nyugodtan legalább ujra munkahely Ezt remek ötletnek tartom Tényleg meg kellene újulni az ilyen 'kampányoknak' ... Túl sok az olyan jellegű vélemény, h. "möö, most élek, akkor mé'" "úgy is van egy csomó minden, ami károsít, akkor mé' ??" - az ilyen és ehhez hasonló 'felfogásoknak' már tényleg vmi ilyesmi kellene... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyzzs Posted Július 18, 2007 Share Posted Július 18, 2007 Szerintem meg a mindennapos stressz sokkal kártékonyabb!!! ( Amúgy meg a dohányzásról leszokni a legkönnyebb, mert nekem már vagy százszor sikerült....) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Riskabocee Posted Július 18, 2007 Share Posted Július 18, 2007 Szerintem meg a mindennapos stressz sokkal kártékonyabb!!! ( Amúgy meg a dohányzásról leszokni a legkönnyebb, mert nekem már vagy százszor sikerült....) Ez nem biztos.. Valaki mondjuk stresszel, azzal valóban "árt" magának. Közben meg szívja a cigifüstöt, amit mások fújnak Ha valaki nem stresszel, az is szívja a cigifüstöt, amit mások fújnak. Ha valaki saját maga cigizik, és stresszel, az a legrosszabb Najó abbahagyom Amúgy meg ejtettél egy kis hibát az előbb, nem írtad, hogy NEKED a legkönnyebb leszokni a dohányzásról. Másoknak nem <_< Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyzzs Posted Július 18, 2007 Share Posted Július 18, 2007 Látom: fonákjáról sem ismered a tréfát.... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Creoque Posted Július 18, 2007 Share Posted Július 18, 2007 Nálam napi 1 doboz átlag meg van. De nem azért szívom, mert félek a Parkinson-kórtól Aki 50-55 évesen meghal tüdőrákban, holott életében nem szívott semmit azzal mi van? Nála mire tudják fogni? Nagyapám 97 évesen halt meg végelgyengülésben, de nem dohányzásban. Pedig 70 évig szívta a Kossuthot. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyzzs Posted Július 18, 2007 Share Posted Július 18, 2007 Hát.. vannak még problémák a tudományban (is)! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dj Tommy Posted Július 18, 2007 Share Posted Július 18, 2007 sziasztok! én nem dohányzom, és még soha ki se próbáltam. de ez a cikk nem győzött meg arról, hogy kellene dohányoznom, mert az egészséges. <_< szipi Én is úgyanígy vagyok vele Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
dontom23 Posted Július 19, 2007 Share Posted Július 19, 2007 Hát ez engem se fog meggyőzni arról,hogy jó ha cigizek,talán életemben 1* szívtam bele egy szálba az is csak 8. osztály végén volt egy szál körbe ment búcsúzás képett De nem éreztem azt,hogy rá kellene szoknom... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Riskabocee Posted Július 19, 2007 Share Posted Július 19, 2007 (...)Aki 50-55 évesen meghal tüdőrákban, holott életében nem szívott semmit azzal mi van? Nála mire tudják fogni? Hát.. vannak még problémák a tudományban (is)! Tüdőrákot nem csak dohányzástól lehet kapni Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Richard90 Posted Július 20, 2007 Share Posted Július 20, 2007 már minden hülyeséget kitalálnak... amúgy én sem cigizek, sőt rühellem... (anyut mindig idegesítem, hogy szokjon már le róla ) jaja, egyszer mind meghalunk, csak az nem mind1, hogy mikor... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyzzs Posted Július 20, 2007 Share Posted Július 20, 2007 És a hírek a számítógép és a sok elektromos ketyere használatának a káros következményeiröl...??? Amúgy meg : szar lehet egészségesen (értrelmetlenül) elpusztulni, vagy 120 évet boldogtalanul leélni.... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Riskabocee Posted Július 21, 2007 Share Posted Július 21, 2007 Még szarabb rákban meghalni. A számítógép és a sok elektromos ketyere is valóban egészségtelen, de nem annyira mint a dohányzás, illetve arra nem szokik rá az ember (vagy ha igen akkor ott gáz van ) és nem öli meg az emberek ezreit mint a passzív dohányzás. De abban teljesen egyetértek veled hogy rengeteg minden van ami kártékony, és nem a dohányzás a legkártékonyabb, de hát ha ez a topic erről szól.. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trilon Posted Július 21, 2007 Share Posted Július 21, 2007 Ezt mér mondod hogy boldogtalanul? a Cigizés boldogít? egyszer brobáltam ki (15 vok) de nem szeretem és cigizhetnék mert a szüleim beleegyeznek de minek? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts