kiscsirke Posted Július 9, 2007 Share Posted Július 9, 2007 Kihirdették a világ hét új csodáját Bár sokan vitatták az eljárást, a világ hét új csodáját kereső világméretű online kampányban több mint húszmillióan vettek részt. A szombati eredményhirdetés „nyertesei” között szerepel többek között az indiai Taj Mahal, a rioi Krisztus szobor és a perui Machu Picchu romváros. Számos vitát váltott ki, viszont talán ennek köszönhetően is több mint húszmillió embert mozgatott meg az a 2000-ben indult kampány, amely a világ hét új csodáját kereste nem szakértők, hanem hétköznapi emberek bevonásával. Mint arról a National Geographic Online korábban már beszámolt Bernard Weber, a NewOpenWorld Alapítvány vezetője hét évvel ezelőtt kezdte el a „A világ hét új csodája” (New 7 Wonders of the World) című világméretű online kampányt. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a kulturális örökség sokszínűségére, valamint azok megőrzésének fontosságára. A szombati eredményhirdetés „nyertesei”: a Yucatán-félszigeten lévő Chichén Itzá, a maja kultúra egykori központja, a római Collosseum, a Kínai Nagy Fal, a rio de janeiroi Krisztus szobor, Petra, a jordániai ókori romváros, a perui Machu Picchu romváros és az indiai Taj Mahal. A kampány eredményeként a több százas világörökség lista tavaly 77 tagúra csökkent. Mintegy 20 millió szavazó vett részt a rostálásban, a világ minden tájáról. Tavaly év végén viszont egy szakértő bizottság, melynek élén Federico Mayor, az UNESCO egykori vezetője áll – szakmai szempontok alapján - 77-ről 21-re csökkentette a „Világ hét új csodája” cím jelöltjeinek számát. Weber nem titkolt célja, hogy a kampánnyal pénzt gyűjtsenek az értékes építmények felújításához. Elsősorban a 2001. tavaszán, Afganisztánban a harcok során elpusztult bamiyani Buddha-szobor helyreállítására. Az alapítvány vezetője, több szakértővel tavaly szeptemberben körútra indult, amely során meglátogatta a 21 helyszínt. A „végállomás” március 6-án, a new yorki Szabadságszobor volt. forrás: National Geographic Online Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaZoo Posted Július 9, 2007 Share Posted Július 9, 2007 érdekes hír...2000 óta? hogyhogy nem hallottam én erről soha...!? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
polip14 Posted Július 9, 2007 Share Posted Július 9, 2007 szép cuccosok kerültek be ,de szerintem nem kéne 7-re korlátozni a csodák számát ! Az összes különleges dolgot bele kéne venni ! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
sbxslade Posted Július 9, 2007 Share Posted Július 9, 2007 sztem a Krisztus-szobor nem akkora szám mint a többi, de ha ők így döntöttek akkor ez van Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kovi Ubi Posted Július 9, 2007 Share Posted Július 9, 2007 A Kínai Nagy Fal azért került be mert az irdatlan sok ferdeszemű érzelm i okokból szavazott a saját országának csodájára (ezért bírálták is a szavazást), meg az is érdekes, hogy 3 latin-amerikai csoda van és csak 1 európai hmm.... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
lexluthor07 Posted Július 9, 2007 Share Posted Július 9, 2007 hát a Rio de janeiroi szobrot én sem értem, mert nem tom mi abban a nagy cucc, de hát mindegy hát a colosseum meg a Taj Mahal épp ideje, hogy bekerült... igaz sok szép van még a világon ami beletartozna, majd egyszer Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
jemo69 Posted Július 10, 2007 Share Posted Július 10, 2007 asszem volt is egy netes szavazás nemde? ott egyáltalán nem ezekre szavaztam... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
EDAdmin Posted Július 10, 2007 Share Posted Július 10, 2007 sztem ez az action is tök felesleges volt! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts