SomeOne Posted Július 2, 2007 Share Posted Július 2, 2007 Holland tudósok polarizált fénnyel működő merevlemezzel kísérleteznek, mert a technológia sokkal gyorsabb, mint a jelenleg használt mágneses adatrögzítés. Most csak hordozható médiumokat írunk és olvasunk lézerrel, a jövőben azonban megjelennek az optikai merevlemezek, amelyek ultragyors lézerimpulzusokkal lövik fel a biteket az adattárolóra. Az új módszert kifejlesztő tudósok azt állítják, hogy a lézer két nagyságrenddel gyorsabb a jelenleg használt mágneseknél. Fordul, perdül A Radboud egyetem kutatói olyan lézert használnak, amelyben a kibocsátott fotonoknak perdületük van, a polarizált fénysugár ugyanis ennek köszönhetően tud kölcsönhatásba lépni az adattároló lemezzel, írta a Science tudományos híroldal. A lézerimpulzusok a lemez igen kis részét felhevítik, és ezzel megváltoztatják a polaritását, tehát az adott területen vagy 0-ra, vagy 1-re kapcsolódnak át a bitek. Korábban sokan próbáltak polarizált lézerrel adatot írni, de sikertelenül, mert a szokványos mágneses adattároló lemezekkel nem működtek. A holland csoport saját lemezt készített gadolíniumból, vasból és kobaltból, amelyről nem pattantak le a lézerimpulzusok. Nagy lábnyom A lézer negyven femtomásodpercenként, azaz egy billiárdod másodpercenként tud lőni, így körülbelül százszor gyorsabb a mai merevlemezeknél. Egyedül a lézerimpulzusok méretével van gond, az ötmikronos lenyomat sokkal nagyobb, mint amekkorát a mai adattárolók használnak. Daniel Stanciu és munkatársai megpróbálják lecsökkenteni a lenyomatot tíz nanométerre, és arra számítanak, hogy úgy egy évtizeden belül elkészülnek egy működő prototípussal. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
huskydog17 Posted Július 2, 2007 Share Posted Július 2, 2007 Egy évtized?? Az még nagyon-nagyon messze van!!! Milyen király lenne, ha 2-3 éven belül sikerülne tömeggyártani ilyen vinyókat ! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
SomeOne Posted Július 2, 2007 Author Share Posted Július 2, 2007 szerintem ha hall majd erről vmi japó vagy amcsi cég akkor tuti fel fog gyorsulni a fejlesztése!! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
tropuska Posted Július 2, 2007 Share Posted Július 2, 2007 Én is örülnék ha felgyorsulna, mert egy évtized, az, ha jól számolom, 10 év... és az még csak a prototípus. Szóval hajrá Amcsik, vagy Japók, gyerünk fejleszteni. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Silverr Posted Július 2, 2007 Share Posted Július 2, 2007 Nem lessz abból 10 év szerintem.Sokkal elöbb piacra fog kerülni a tehnológia Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
blox Posted Július 2, 2007 Share Posted Július 2, 2007 jól hangzik, de kérdés árban mit jelent ez? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Silverr Posted Július 2, 2007 Share Posted Július 2, 2007 Egy jó darabig nem lessz olcsó mulatság az már biztos Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
SomeOne Posted Július 3, 2007 Author Share Posted Július 3, 2007 erre szerintem a legjobb példa a dvd lejátszó!! kb 5-7 éve 200k alatt aligha voltak! ma meg akár egy tizesért is vehetek egyet ha nem a legjobbat! De persze nem tom hogy az új vinyót hogy befolyásolná a nagyobb kereset a dvd lejátszóhoz képest!! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbory Posted Július 3, 2007 Share Posted Július 3, 2007 Hát nem tudom, hogy ha 10 évig eltart vagy akár csak 6-7ig is a prototípus kifejlesztése, nem találnak-e addigra ki valami forradalmian újabbat... vagy a holografikus lemez nem lesz-e olcsóbb és nem kerül-e be a gépbe háttértárolóként... 10 év sok idő, szerintem addigra simén feslegessé válhat ez a cucc Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts