grabo Posted Október 26, 2005 Share Posted Október 26, 2005 Áfonyalekvár Hozzávalók: 1 kg áfonya 1 citrom leve 1/2 mokkáskanál őrölt koriander 1 kg befőző cukor Elkészítés: Az áfonyát megtisztítjuk, megmossuk, és kissé összetörjük (villával szétnyomkodjuk). A gyümölcshúst összekeverjük a citromlével, a korianderrel és a cukorral. Lefedjük, és kb. 3-4 órát állni hagyjuk. A masszát kevergetve felforraljuk, és a forrástól számítva 4 percig rotyogtatjuk. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk. Az üvegeket 5 percre fejtetőre állítjuk, majd hűvös helyen tároljuk. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
grabo Posted Október 26, 2005 Author Share Posted Október 26, 2005 Citromos baracklekvár Hozzávalók: (kb. 6 db 2 dl-es üveghez): 1,3 kg őszibarack (1 kg gyümölcshús) 10 citromfű-levél 2 narancs leve 50 dkg befőző cukor speciál 2:1 Elkészítés: A barackot leforrázzuk, héját lehúzzuk, kimagozzuk, kis darabokra vágjuk. A citromfüvet leöblítjük, apróra vágjuk. A gyümölcshúst összekeverjük a narancslével, a citromfűvel, a cukorral, és kevergetve felforraljuk. A forrástól számítva 3 percig rotyogtatjuk. A masszát forrón az üvegekbe töltjük, lezárjuk. Az üvegeket kb. 5 percre fejtetőre állítjuk, majd hűvös helyre rakjuk. freeaudit.hu Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
grabo Posted Október 26, 2005 Author Share Posted Október 26, 2005 Málna dzsem cukkiniből Hozzávalók: 1 kg megtisztított cukkíni 3 dl víz 25 dkg cukor 1 csapott kávéskanál citromsav 1 db Szilas Málna aroma 1 csomag Dr Oetker dzsemtartósító Elkészítés: A vizet a cukorral felforraljuk, beletesszük az apróra vágott cukkínit és fedő alatt puhára főzzük, majd összeturmixoljuk. Hozzákeverjük a dzsemtartósítót, majd ismét felforraljuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a málna aromát, azonnal üvegekbe töltjük és száraz dunsztba tesszük. Megjegyzés: Készíthetjük a dzsemet ugyan ilyen módon tökből is! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
grabo Posted Október 26, 2005 Author Share Posted Október 26, 2005 Vaníliás sárgadinnyelekvár Hozzávalók: 1 kg sárgadinnyebél 1/2 rúd vanília 1 citrom 1/2 kg cukor szalicil Elkészítés: A sárgadinnyét nagyon kicsire összevágjuk, és egy hibátlan edényben gőz fölött puhára pároljuk. Hozzáadjuk a felkarikázott citromot, a kettévágott vaníliát, és amikor habzik, akkor hozzákeverjük a cukrot. Folyamatosan kevergetve körülbelül 1 órán keresztül lassú tűzön főzzük, majd forrón üvegekbe rakjuk, a tetejére egy késhegynyi szalicilt szórunk, és légmentesen lefedjük. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
hajnika9 Posted Október 26, 2005 Share Posted Október 26, 2005 ez a sárgadinnyés nagyon fini lehet... még a végén kipróbálom... köszi! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
grabo Posted Október 27, 2005 Author Share Posted Október 27, 2005 Bizony finom, de van még pár receptem! Mákos Sárgabarack Lekvár Hozzávalók: 1200 g sárgabarack (előkészítve mérjük le) 30 g mák 1 tasak Dr. Oetker Zselírozócukor Speciál (2:1) Előkészítés: A sárgabarackot megmossuk és lecsöpögtetjük. A félbevágott gyümölcsöt kimagozzuk, apróra vágjuk és kimérünk 1200 g-ot. A 30 g mákot is kimérjük. Elkészítés: A sárgabarackot a mákkal és a Zselírozócukorral egy főzőedényben jól elkeverjük. Az elegyet kevergetve nagy lángon felforraljuk. Állandó keverés mellett legalább három percig zubogva forrni hagyjuk, majd levesszük a tűzről. Ha szükséges, eltávolítjuk a habot a tetejéről. Azonnal üvegekbe töltjük és jól lezárjuk. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
grabo Posted Október 27, 2005 Author Share Posted Október 27, 2005 Ananász dzsem cukkiniből Hozzávalók: 1 kg megtisztított cukkíni 3 dl víz 25 dkg cukor 1 csapott kávéskanál citromsav 1 db Szilas Ananász aroma 1 csomag dzsemtartósító Elkészítés: A vizet a cukorral felforraljuk, beletesszük az apróra vágott cukkínit és fedő alatt puhára főzzük, majd összeturmixoljuk. Hozzá keverjük a dzsemtartósítót, majd ismét felforraljuk. A tűzről levéve elkeverjük benne az ananász aromát, azonnal üvegekbe töltjük és száraz dunsztba tesszük. -------------------- Grapefruitos szilvalekvár Hozzávalók: 80 dkg szilva (kimagozva 75 dkg) 2-3 piros grépfrút 1 kg befőző cukor 1/2 dl szilvapálinka Elkészítés: A szilvát megmossuk, kimagozzuk, szeletkékre vágjuk. A grépfrútot kifilézzük, azaz vastagon meghámozzuk, és a gyümölcshús kivágjuk a hártyák közül. A grépfrútot (25 dkg-nyit) összevagdaljuk, és összekeverjük a szilvával, a cukorral, és kevergetve felforraljuk. A forrástól számítva 4 percig rotyogtatjuk. A lekvárba keverjük a pálinkát, és azonnal az előkészített üvegekbe töltjük, lezárjuk. Az üvegeket kb. 5 percre fejtetőre állítjuk, majd hűvös helyre rakjuk. ------------------------ Fahéjas szederdzsem Hozzávalók: (kb. 4 db 2 dl-es üveghez): 50 dkg szeder 25 dkg befőző cukor speciál 2:1 3 csipet fahéj 1 evőkanál citromlé Elkészítés: A szedret kiválogatjuk, óvatosan megmossuk, alaposan lecsepegtetjük. A szedret összekeverjük a cukorral, a fahéjjal és a citromlével. A masszát magas üvegedénybe töltjük, lefedjük, és a mikrósütőben 180 W teljesítménynél 5 percig főzzük. Megkeverjük, újra lefedjük, és 600 W-on további 6 percig főzzük. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, és hűvös helyre rakjuk. freeaudit.hu ------------------------ Rózsalekvár Hozzávalók: 1 alma 1 kg rózsaszirom 70 dkg cukor 1 citrom leve Elkészítés: Az almát gerezdekre vágjuk, magházát kimetsszük, húsát 7 deci vízzel pépesre főzzük. Ezután levét leszűrjük, a rózsaszirom felét bele-szórjuk, összekeverjük, és két órán át áztatjuk. Ismét egy fazékba szűrjük, a cukrot hozzáadjuk, és addig forraljuk, amíg teljesen elolvad benne. A citromlevet belecsorgatjuk, s a maradék rózsaszirmot hozzáadjuk. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg tányérra cseppentve megdermed. Még melegen üvegekbe töltjük, lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Frissen, langyosan is nagyon finom. freeaudit.hu Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hugi Posted Október 14, 2006 Share Posted Október 14, 2006 Köszi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
sportfan Posted Október 23, 2006 Share Posted Október 23, 2006 nagymutter örülni fog thx Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
MetalGun Posted Október 24, 2006 Share Posted Október 24, 2006 Jó receptek. Bár én inkább hús evő vagyok, de azért néha lekvárt is fogyasztok. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Október 24, 2006 Share Posted Október 24, 2006 sziasztok gyerekek! én imádom a lekvárt. főleg a sárgabarackosat, de szeretem az áfonyásat is, az jó köhögésre, és nagyon fincsi például rántott camember mellé. de egyszer kaptam az egyik ismerősömtől, külföldről hozott finom narancslekvárt. az mennyire finom, elállt a lélegzetem. szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
MetalGun Posted Október 24, 2006 Share Posted Október 24, 2006 De ezek szerint visszatért mivel itt vagy Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Október 24, 2006 Share Posted Október 24, 2006 Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
MetalGun Posted Október 24, 2006 Share Posted Október 24, 2006 Ismét mosolyt tudtam csalni a pofikádra Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ilsemama Posted Február 5, 2007 Share Posted Február 5, 2007 Egresdzsem. Hozzávalók: 1 kg nagyon érett (az sem baj, ha túlérett) egres, 50 dkg kristálycukor, 3 szem szegfűszeg, fél citrom vékonyan lehámozott sárga héja. Egyszerűen elkészíthető. Elkészítése: A gyümölcsöt gondosan megtisztítjuk, folyó csapvíz alatt megmossuk, lecsöpögtetjük. Porcelán- vagy műanyag tálba tesszük, tiszta kézzel szétnyomkodjuk, és rászórjuk a cukrot. Fóliával befedjük, és a hűtőszekrényben 12 órán keresztül állni hagyjuk. Ezután átöntjük egy ép zománcú lábosba, hozzátesszük a fűszereket, és felforraljuk. Állandóan kevergetve 20 percig főzzük, majd hagyjuk lehűlni. Langyosan üvegekbe töltjük, de csak akkor kötjük le, ha már teljesen kihűlt. Célszerű kis üvegekbe tölteni. A lekötözött üvegeket nedves gőzben 20 percig csírátlanítjuk, és a gőzölő-fazékban hagyjuk. Csak ha már teljesen kihűlt, töröljük szárazra, és tesszük végleges helyére. Megjegyzés: Kellemesen pikáns dzsem, amely sokrétűen felhasználható. Reggelire vajaskenyérre, vagy péksüteményre kenve, sütemények töltésére. Ilse mama Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ilsemama Posted Február 5, 2007 Share Posted Február 5, 2007 Narancsdzsem Elkészítése: A kívánt mennyiségű lehetőleg Jaffa narancsot és negyedannyi vékony héjú citromot meleg vízben, tiszta körömkefével alaposan mossunk meg. A legkülső sárga héját leheletvékonyan reszeljük le, majd tisztítsuk meg, és válasszuk szét gerezdekre mindkét gyümölcsöt. Az egyes gerezdeket vágjuk 4-5 darabra, és közben szedjük ki belőlük a magokat is. Ezután adjuk hozzá a reszelt héjat, és egy ismert űrtartalmú, zománcozott fazékban a Meggydzsemnél leírt módon főzzük kb. 15 percig. Az édesítéshez literenként 40 dg mézet használjunk. Ugyanezen a módon érett grépfrútból is készíthetünk finom dzsemet. Citrom helyett negyedannyi narancsot adjunk hozzá, és 50 dg mézzel édesítsük. Ha az egyes gerezdek hártyáit is lefejtjük, akkor a citrusfélékre jellemző keserű íz maradékától is megszabadulhatunk. Az ily módon készített dzsemet csak 10 percig főzzük, az édesítéshez pedig elegendő literenként 30 dg, illetve Grépfrút-dzsem esetén 40 dg méz is. A lefejtett hártyát és a magvakat ne dobjuk el, hanem töltsük egy fehér tüllből készült zacskóba, és az edény füléhez kötve főzzük bele a dzsembe. A citrusféléknél ugyanis az egyes gerezdek közötti hártyában és a magvakban található a gyümölcs pektintartalmának túlnyomó része, ha ezt nem főzzük ki belőle, akkor adalékanyagok nélkül nehezen fog besűrűsödni. A zacskót a méz hozzáadása előtt távolítsuk el a dzsemből, de előtte nyomkodjuk ki a benne levő levet. A fentiekhez hasonló módon készül a Citromdzsem is, esetleg 1-1 darab naranccsal vagy grépfrúttal ízesítve. Sokan nem reszelik le a citrom héját, hanem lehántás után vékony szeletekre vágják, és az egészet hozzáadják a dzsemhez. A normál citromdzsem édesítéséhez literenként 60 dg illetve a hártya lefejtése esetén 50 dg mézet használjunk. A héjastól készült kesernyés változathoz ennél többre van szükség. A pontos mennyiséget kóstolás útján állapítsuk meg. Ilse mama Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.