Jump to content
PirateClub.hu

Saly Noémi - Törzskávéházamból-zenés kávéházba+Semmiből is finomat+Szerzetesek asztalánál


Recommended Posts

Saly Noémi - Törzskávéházamból-zenés kávéházba

covers-25534.jpg

A Népszabadság megboldogult Budapest mellékletében 2002 tavaszán cikksorozat indult a Nagykörút régi kávéházairól. Alig vágtam át a Ferenc körútról a József körútra, már rugdalózott bennem a vágy: körbejárni az egészet! Budát is, a Kiskörutat is! De nem elsiratni, hanem igaz valójában megmutatni és föléleszteni nagyapáink és nagyanyáink, polgárok, iparosok, arisztokraták és bohémek jól bevált „napközi otthonát”… Így és ezért kerekedett ki ez a kávéillatú városmesekönyv. Szeretettel teszem kávésok, pincérek, hajdani, mai és leendő vendégek elé, újra létező márványasztalokra, gőzölgő csészék mellé. pdf 106mb

https://data.hu/get/13554410/TORZSKAVEPDF.zip

 

 

 

  • Like 5
  • Thanks 10
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Saly Noémi - Semmiből is finomat

covers-254155.jpg

 

„Hogy ki ne maradjon nagyanyáink legfontosabb titka: minden konyha első számú, elengedhetetlen hozzávalója a szeretet.”

A magyar konyha jelentős korszakait bemutató kultúrtörténeti szakácskönyv-sorozatunk, a „Régi idők konyhája” második darabja. Megjelent: Csapó Katalin gyűjteménye, Az ínyenc polgár asztalánál, amely a világhírű magyar vendéglátás megszületését idézi fel.
Képes szakácskönyvünk, a Semmiből is finomat azokat a trükköket és titkokat eleveníti fel, amelyeket a háziasszonyok – nagyanyáink, dédanyáink – ínséges időkben alkalmaztak, hogy tápláló, finom ételekkel lakassák jól szeretteiket. A színes nyomatokkal, hirdetésekkel, élelmiszerjegyekkel gazdagon illusztrált kötet régi-új receptekkel, befőzési, bevásárlási tanácsokkal szolgál, ráadásul a legkorszerűbb főzésre, helyi alapanyagok, idénygyümölcsök és -zöldségek felhasználására buzdít. pdf 108mb

 

https://data.hu/get/13250747/SEMMIFINOMPDF.zip

 

  • Like 4
  • Thanks 11
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Saly Noémi - Szerzetesek asztalánál (Budapest, 2017)

MTQ5MzI0Nw.jpg

Mi közük a szerzeteseknek a gasztronómiához? Több, mint gondolnánk. A kora középkor óta szigorú szabályok szerint, olyan egészségesen étkeznek, hogy azt egy fitneszguru is megirigyelhetné, de szabályaik szerint nemcsak a test, hanem a szellem és lélek épségét is szolgálják. Készítenek bort, sört és gyógyító likőröket, kertjeikben a zöldségek és gyümölcsök mellett megterem sokféle fűszer- és gyógynövény, asztalukra olykor ünnepi finomságok, olykor – gyakrabban – böjti eledelek kerülnek. Az ő közvetítésükkel jutott el sok növényfajta és étel- vagy italkészítési eljárás Európa egyik végéből a másikba. A szakács testvérek az idők során nemcsak a kisebb-nagyobb közösségre, hanem szegények és betegek ezreire is főztek. Könyvtárak, levéltárak ritka kincsei a kolostorokban írt és használt szakácskönyvek, régi számadáskönyvek, konyhakönyvek. Érdemes hát odatelepednünk a szerzetesek asztalához. pdf 2017 37mb

https://data.hu/get/14360063/SZERASZPDF.zip

 

  • Like 7
  • Thanks 11
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...