Millye Posted Május 15, 2007 Share Posted Május 15, 2007 „Miért lesz a frissen félbevágott alma húsa pár perc alatt barnás színű a levegőn?” A felvágott friss alma, burgonya vagy banán az enzimek hatására barnul meg. Az enzimek olyan láthatatlan kémiai anyagok, amelyek az élő sejtekben keletkeznek – emberben, állatban, növényben egyaránt –, és a szervezetben lejátszódó biokémiai folyamatok sebességét gyorsítják. Az alma húsának megbarnulása során a polifenul-oxidázok és a levegő oxigénje lép egymással reakcióba. Az oxidáció során keletkezett barna anyagok, a polikinonok, bizonyos mértékig antimikrobás hatásúak, és gátolják a mikroorganizmusok behatolását a sérült növényi szövetbe. Az alma bizonyos részein a polifenol-oxidázok nagyobb mennyiségben fordulnak elő – ott gyorsabban megy végbe az elszíneződés. A folyamatot gyorsítja a magasabb hőmérséklet is. Mivel a reakcióhoz mindenképpen szükség van levegőre, amennyiben sikerül légmentesen tárolni az adott gyümölcsöt/zöldséget, a folyamatot lassíthatjuk. A krumpli például nem barnul meg, ha vízben tartjuk. Mint említettük, az enzimek a magas hőmérsékletet kedvelik, a forróságot azonban nem bírják: így, ha a felszelt almát/krumplit forró vízbe dobjuk akár csak egy percre, a barnulást megakadályozhatjuk. Ugyancsak lassíthatjuk a reakciót, ha a gyümölcshöz antioxidánsokat (például C-vitamint) adunk. Praktikusan citromlét csöpögtethetünk a szeletekre, vagy naranccsal dörzsölhetjük be felületüket – az alma garantáltan nem barnul be! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kovi Ubi Posted Május 15, 2007 Share Posted Május 15, 2007 Értelmet adtál az életemnek. Amúgy a citromlevet lehet hogy kipróbálom. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
bagi Posted Május 15, 2007 Share Posted Május 15, 2007 Köszönöm, hogy ismét tágítod hiányostudásom! Kedves MoDIK Nem lehetne-e a kedves kolleginát kinevezni a forum tanárnénijének? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bécikeeee Posted Május 15, 2007 Share Posted Május 15, 2007 én a félbevágós almásos citromleveses antibarnítót kipróbáltam és jelentem műkődik!!! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kádávid Posted Május 15, 2007 Share Posted Május 15, 2007 Zt tudtam Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Millye Posted Május 15, 2007 Author Share Posted Május 15, 2007 Köszönöm, hogy ismét tágítod hiányostudásom! Kedves MoDIK Nem lehetne-e a kedves kolleginát kinevezni a forum tanárnénijének? Mindenkinek nagyon szívesen! Kedves Bagi! Nagyon megtisztelő amit írtál! Köszi! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
blox Posted Május 16, 2007 Share Posted Május 16, 2007 most h. szóba került, kaphatsz 1 egyedi rangot Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Millye Posted Május 16, 2007 Author Share Posted Május 16, 2007 Ez tényleg nagyon megtisztelő lenne... de nem ezért csinálom. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
widman Posted Május 16, 2007 Share Posted Május 16, 2007 Érdemes volt felkelnem! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
MustaphaOnE Posted Június 3, 2007 Share Posted Június 3, 2007 Köszi!Azt hittem hogy oxidálódik Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
HolyCrap Posted Június 12, 2007 Share Posted Június 12, 2007 jók ezek a tökhétköznapiamúgysohanemgondolnékbeledemégistökérdekes dolgok Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.