Jump to content
PirateClub.hu

Shakshuka – lecsó kicsit másképp


GirlPower
 Share

Recommended Posts

shakshuka.jpg

   

A paradicsom és a paprika nyáron a legzamatosabb, ezért nem is kérdéses, hogy ilyenkor nagyon gyakran kerül lecsó az asztalra. Van, aki tojásosan, van, aki kolbásszal készíti, sőt a rizses verziója is elég elterjedt, de egy biztos: szinte nincs olyan ember, aki ne rajongana érte!

 

Ha nyár, akkor lecsó! Ilyenkor szinte nem telik el egy hét sem nélküle a legtöbb háztartásban, de valljuk be, egy idő után erre is rá lehet unni. Érdemes ilyenkor valami újjal próbálkozni, erre mutatunk most egy szuperkülönleges receptet!

 

A shakshuka a lecsó közel-keleti változata, amelyet szintén sokféleképpen lehet variálni, de legtöbbször tojással készítik, és még melegen, reggelire fogyasztják. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy mi ne készíthetnénk el ebédre vagy vacsorára – karakteres, fűszeres és kicsit csípős íze a nap minden szakaszában megállja a helyét. Bár az elkészítése kicsit pepecselős a sok szeletelés miatt, a végeredmény mindenért kárpótol majd bennünket.

Érdemes nagyobb adaggal készíteni, mivel nem árt meg neki az sem, ha pár napig hűtőben tároljuk, hiszen ezalatt sokkal jobban összeérnek az ízek. Úgyhogy hajrá, varázsoljunk keleti hangulatot a konyhánkba!

 

Hozzávalók:

 

1 evőkanál olívaolaj

1 közepes fej vöröshagyma felaprítva

2 gerezd fokhagyma lereszelve

2 közepes kaliforniai paprika csíkokra vágva

80 dkg paradicsom szeletelve

2 evőkanál paradicsompüré

1 evőkanál csilipor

1 evőkanál kömény

1 evőkanál pirospaprika

1 csipet Cayenne-bors

1 csipet cukor (ízlés szerint)

só, bors

5-6 db tojás

petrezselyem díszítésként

 

Elkészítés:

Egy serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a vöröshagymát, és megpirítjuk. Belereszeljük a fokhagymát, ezután rádobjuk a csíkokra vágott paprikát, és 5-7 percig közepes lángon összefőzzük.

Ezután hozzáadjuk a paradicsomot és a paradicsompürét. Fűszerezzük, és ízlés szerint Cayenne-borssal csípőssé, vagy cukorral édesebbé varázsoljuk. Közepes lángon pár perc alatt addig főzzük, amíg kissé el nem fővi a levét.

 

Jöhetnek a tojások: ráütjük őket a paradicsomos masszára, lehetőleg egyenlő távolságra egymástól. Lefedjük a serpenyőt, és 10-15 perc alatt készre főzzük. Vigyázzunk, mert könnyen odaéghet!

Miután kész, megszórjuk friss petrezselyemmel. Friss kenyérrel vagy pitával tálaljuk. Jó étvágyat!

 

shakshuka01.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...