Jump to content
PirateClub.hu

Kocsonya karácsony táján


GirlPower
 Share

Recommended Posts

rec_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Az ünnepi étrendünkből a kocsonya elmaradhatatlan. Idén egy része hidegtálként, szögletes formában dermesztve, színesen dekorálva került az asztalra. A sok bőrkés hús mellett a kocsonyafőzés legfontosabb momentuma a fedő nélküli lassú főzés.
 
A recept hozzávalói

  • 2 db csontos hátsó csülök
  • 1.5 kg sertéslapocka
  • 1 kg bőrke
  • 1 db sertésfül
  • 4 db sertésfarok
  • 1 db nagy fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 1.5 evőkanál só
  • 1 evőkanál ételízesítő
  • 2 db babérlevél
  • 20 szem feketebors
  • 1 cső erős paprika
  • 6 liter víz
  • 1 db citrom, esetleg ecetes torma

A díszítéshez:

  • 1 fej jégsaláta
  • főtt tojáskarikák
  • paradicsom
  • uborka
  • sárgarépa

Elkészítés

A megtisztított, megmosott, leforrázott alapanyagot 1 evőkanál sóval bedörzsöljük, pár órán át állni hagyjuk, majd a sótól kicsit leöblítjük és 12 literes fazékba tesszük. Ráöntünk 6 liter hideg vizet, felforraljuk, kicsire vesszük a hőt, kevergetjük, folyamatosan leszedjük a habját. Amint kitisztul a teteje, hozzáadjuk az ételízesítőt, a maradék sót, a héjában maradt, megmosott vöröshagymát, a héjastól középen keresztbe vágott fokhagyma fejeket, babért, szemesborsot, csöves paprikát. Lassan gyöngyözve, fedő nélkül 4 órán keresztül főzzük. Igény szerint ízesítjük még sóval, de vigyázzunk, mert csak a víz párolog el a főzés alatt, a só nem! Kanállal vagy papírtörlő segítségével többször leszedjük a tetején összegyűlt zsírt.

Ha megfőtt, vagyis a csülökcsontot simán ki tudjuk csavarni, egy lábasba átemeljük a léből a kocsonyahúsokat. A nagyobb csontokat eltávolítjuk belőle, 2 merőkanál tiszta, forró levet szűrünk rá, lefedjük, félretesszük. A nagy fazekat hideg vízbe állítjuk, így pár óra múlva a tetején megdermedt maradék zsírt is eltávolíthatjuk. Ezután újból felmelegítjük. Vigyázzunk, ne keverjük fel az alját. A fazékba szedett lapockát, csülköt vastagabb darabokra szeljük, tányérokra, tálakba, szögletes formába szedjük. Aki szereti, annak a fület, farkat, és feltekerve a bőrkét is beletesszük. Finom lyukú szűrőn a húsra merjük a felmelegített, áttetsző levet. Az esetleg kiálló részeket is megöntözzük, így szép fényes lesz.

Hűvösön tartva pár óra alatt megdermed a kocsonyánk. Hideg helyen 2-3 napig is eláll, de ne tegyük fagyasztóba. Ha van helyünk, a már megdermedt kocsonyát hűtőben is tárolhatjuk. Tányérokban, tálakban tálaljuk, vagy kiöntjük a formából, és főtt tojással, friss salátával, sárgarépa csíkokkal, paradicsom- és uborkakarikákkal díszítjük. Frissen facsart citromlével megcsepegtetjük, kristályos tengeri sót pergetünk rá, esetleg ecetes tormát adunk mellé. Van, ahol őrölt pirospaprikával is megszórják a tetejét. Friss, puha kenyér feltétlenül legyen az asztalon:) Jó étvágyat kívánok! forrás: receptvarázs
 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...