GirlPower Posted November 2, 2014 Share Posted November 2, 2014 Túrógombóc tejben sütve Eddig mindig forró, enyhén sós vízben főztem ki a túrógombócokat, ezúttal azonban elektromos sütőtálban, a Remoskában, tejben sütöttem meg. Ízesre pirult. A tetejét tálaláskor cukrozott pirított morzsával szórtam meg, azután kanalaztam rá az édes tejfölt. hozzávalói ( 6 személyre) A gombóchoz 0.5 kg túró 3 db tojás 2 ek kristálycukor 1 csomag vanillin cukor 2.5 dl búzadara 1 db citrom reszelt héja 5 dkg mazsola Az öntethez 4 dl tej 3 dl tejföl 1 csomag vanillin cukor 3 ek porcukor 1 db tojássárgája A tetejére 4 db szikkadt zsemle 10 dkg vaj 3 dl tejföl 2 ek porcukor ElkészítésLangyos vízben megmossuk és beáztatjuk a mazsolát. A gombóc készítéséhez szétválasztjuk a 3 tojást. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukrokkal habosra keverjük. Belepasszírozzuk a túrót, rászórjuk a darát, a citrom héját, a lecsepegtetett mazsolát. Összeállítjuk. Lazán beleforgatjuk a felvert habot. Hűtőben egy éjszakát, de legalább 2-3 órát pihentetjük, amíg megduzzad a dara. Egy magas falú, közepes tepsit 2 dkg vajjal kikenünk. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Az öntethez elkeverjük a tejet 2 ek porcukorral, 0,5 csomag vanillincukorral. Állandó keverés mellett éppen csak felforraljuk, majd rögtön el is zárjuk alatta a hőt. Forrón beleöntjük a tepsibe. A darás keverékből apró, diónyi gömböket formálunk, a tejbe csúsztatjuk. Ne érjenek egymáshoz, mert majd jócskán megnőnek. A tejfölbe keverjük a maradék cukrokat, leöntjük a gombóckákat, és a sütőben megsütjük. Közben többször megrázzuk a tepsit, megforgatjuk a tartalmát. Amíg sül, a zsemléket lereszeljük, vagyis friss morzsát készítünk. Olvasztott vajon megpirítjuk, hozzáadunk 2 ek kristálycukrot, ami a forró morzsában ízesre karamellizálódik, így ropogósan édes lesz a morzsánk. Tálaláskor beleforgatjuk a tejes-túrós gombócokat, porcukros tejföllel kínáljuk. Ízlés szerint gyümölcs öntetet is adhatunk mellé. 2 Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.