M0rt Posted Szeptember 13, 2014 Share Posted Szeptember 13, 2014 Klasszikus forralt bor 1. Klasszikus forralt bor recept: 1 l vörös vagy fehérbor 8 dkg cukor 1 rúd fahéj 5 szegfűszeg 2 szegfűbors fél citrom A citrom kivételével minden hozzávalót tegyünk egy edénybe, majd hevítsük fel forráspontig (a legjobb, ha nem forraljuk sokáig, hogy megmaradjon a bor különleges aromája). Ha ezzel végeztünk, karikázzuk bele a citromot és már fogyasztható is! A recept innen származik: http://noipont.hu/tuti-forralt-bor-receptek/ 1 Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Satyr Posted Szeptember 17, 2014 Share Posted Szeptember 17, 2014 Hello Nagyapám borász volt, és ő mondta mindig, hogy a bort sosem szabad forralni! Se hosszú, se rövid ideig! Annyira kell felmelegíteni, hogy aránylag hamar elolvadjon benne a cukor, és kész! Ez kb olyan 60 °C fok körül lehet. Gondoltam megírom, hogy tudjátok! 3 Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
karesz0021 Posted Szeptember 17, 2014 Share Posted Szeptember 17, 2014 Köszi a receptet, holnap meg is csinálom Én olyat is hallottam, hogy valaki erőspaprikát is tesz bele. 1 Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
szikla22 Posted Szeptember 22, 2014 Share Posted Szeptember 22, 2014 Egy fórumtársam megcsinálta, ő azt mondta, hogy ezzel könnyebben meglehet gyógyulni a náthás időszakban, a baj az ivásnál kezdődik, mert amikor még meleg a forralt bor, akkor nem érzed annyira, de hidegen Én egyébként almás-fahéjast, almás-narancsost szoktam csinálni, de egyszer a kínai édes-savanyú mártás elvén alma-lime citromos forralt bort csináltam, messziről kerüljétek!!! Én is csak kísérleti jelleggel próbáltam ki. 1 Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
GirlPower Posted November 8, 2014 Share Posted November 8, 2014 Gyümölcsös forralt borHozzávalók: fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is. Elkészítés: a bort és a szőlőlevet forrásig hevíted, belerakod a fűszereket és a narancshéjat. Kicsit állni hagyod, majd édesíted, és felöntöd narancslével. Almakarikákkal forrón kínálható. „Ütős” forralt borHozzávalók: 1 narancs, 1 citrom, 1,5 l vörösbor, 10 db szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 8 db kardamommag, 30 dkg cukor, 2,5 dl rum. Elkészítés: a narancsot és a citromot megmosod és vékony szeletekre vágod. A bort nagy lábasba öntöd, majd beleteszed a fűszereket, a citromot, a narancsot, a cukrot, és felhevíted. A felforralt borhoz öntöd a rumot, majd flambírozod (azaz meggyújtod). Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozhatod. Pikáns forralt borNátha ellen nagyon jó a következő recept, melyet a magyar népi konyha hagyományozott az utókorra.Hozzávalók: 1 l vörösbor, 8 dkg cukor vagy méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál Erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, chili). Elkészítés: a bort és a többi hozzávalót forráspontig hevíted, majd belekarikázod a citromot, és forrón tálalod. Fontos, hogy az ízesített bort csak főzd, és ne forrald, hiszen a forráspont elérésével nem csupán az aromákat, de a szesztartalmat is elpárologtatod az italodból. Ne várd meg tehát, amíg bugyogni kezd, forrás előtt vedd le a tűzhelyről. Ezen túl nincsenek szabályok, csak az ízlés és a fantázia szabja meg, mit és milyen mennyiségben használhatsz fel. Vannak, akik (aszalt) gyümölcsökkel vagy gyümölcslevekkel, gyömbérrel, vaníliával, kevés borssal, a merészebbek chili paprikával bolondítják meg, egyesek vízzel hígítják, mások rummal vagy pálinkával turbósítják a főzetet. Különleges, vendéglátásra tartogatott fogás lehet, ha a forralt boros edényre szűrőt teszel, amelyre süvegcukrot és rumot öntesz, majd meggyújtod. Nemcsak látványos attrakció ez, de a rumos cukor karamellizálódva, esetleg narancshéjjal együtt különleges ízt is kölcsönöz a „borkölteménynek”. 3 Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.