blox Posted Május 8, 2007 Share Posted Május 8, 2007 Vernor Vinge azt hangoztatja, hogy a technika exponenciális növekedése egy olyan ponthoz fog vezetni, ahol a következmények már beláthatatlanok. Ezt a nézetet vallja Vernor Vinge, a San Diego Állami Egyetem nyugalmazott matematika és számítógép tudományok professzora, sci-fi író. A most 62 esztendős Vinge 1993-mas manifesztója kapcsán vált széles körben ismertté. Az "Eljövendő Technológiai Szingularitás" című esszéjében azt hangoztatja, hogy a technika exponenciális növekedése egy olyan ponthoz fog vezetni, ahol a következmények már beláthatatlanok. Vinge ma is tartja magát ehhez a jövőképhez, ami szerinte 2020 után bármelyik pillanatban bekövetkezhet. A professzorral Peter Moon, az IDG Now! munkatársa készített interjút. A mesterséges intelligencia első villanásának 1997-ben lehettünk tanúi, amikor a Deep Blue legyőzte Gary Kaszparov sakkvilágbajnokot. Ez elsősorban a programozás diadala volt, ami egyetlen, limitált problémát tekintve az emberénél jobb teljesítményre tett képessé egy gépet. Vinge szerint a jövőben a szoftverek és a hardverek fejlődésével más intellektuális birodalmakban is hasonló sikerek születhetnek. A technológia segítségével a közeli jövőben olyan lényeket teremthetünk, vagy olyan lényekké válhatunk, melyek minden intellektuális és kreatív dimenzióban felülmúlják az embert. Ez az a pont, a technológiai szingularitás, amikor az emberfeletti intelligencia megjelenésével a technológiai fejlődés és a társadalmi változások felgyorsulnak, olyan módon és sebességgel változtatva meg a környezetet, amit a szingularitás előtt élők képtelenek felfogni. A bekövetkező események megjósolhatatlanok számunkra, tartja magát még ma is ehhez a nézetéhez Vinge. A szingularitás eléréséhez nagyban hozzájárul az internet és a hálózatok terjeszkedése, az online adatbázisok, a társadalmi hálózatok. A jövő intelligens gépei, mesterséges intelligenciája jóval kevésbé lesznek láthatók mint a mai számítógépek. Elsősorban hálózatokon keresztül tevékenykednek, illetve csak processzorok formájában jelennek meg, melyeket a mindennapi élet egyszerű gépeibe ültetnek majd. Teljesítményük és a gépek viselkedése azonban rendkívül látványos változást hozhat fizikai világunkban. Vinge egyik nagy reménye a mobil robotokhoz kapcsolódik, melyek akár már a szingularitás előtt meggyőző fejlődésen eshetnek át, fürgébb és koordináltabb mozgást érve el, mint akár legjobb atlétáink. Stephen Hawking 2001-ben az emberek genetikai fejlesztésére irányuló projekteket azzal védte meg, hogy fel kell vennünk a versenyt az intelligens gépekkel. Ezt a nézetet Vinge is praktikusnak és pozitívnak tartja, bár szerinte a szerves biológia nem képes lépést tartani a hardverek fejlődésével, igaz a gépeknek hatalmas hátrányt kell ledolgozniuk a biológiával szemben. Vinge mindkét terület, illetve stratégia fejlesztését szükségesnek tartja az emberiség fennmaradásához. Sokan a technológiai fejlődést az emberiség temetőjeként értékelik, köztük Bill Joy, az egykori Sun vezér, aki 2000-ben a hangzatos "Miért nincs szüksége ránk a jövőnek" című tanulmányával figyelmeztetett a nanotechnika, a genetikai tervezés és a kvantum számítógépek veszélyeire. Vinge teljesen másként látja ezt a kérdést, szerinte veszélyektől hemzsegő világunkban, világegyetemünkben a technológia a legbiztosabb válasz a ránk leselkedő kockázatokra. A sokak által vizionált "Terminátor" jövőképpel kapcsolatban csak annyit jegyzett meg, hogy a nukleáris, vagy a biológiai hadviselés sokkal egyszerűbb, valószínűbb és halálosabb eshetőség a "gépek támadásánál", ezért nem fordulna el a robotkutatástól. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
bodaiadam12 Posted Május 8, 2007 Share Posted Május 8, 2007 Hajajj, nem kellenek ide robotok.... Már a gondolat is rossz, ha csak egy-két filmet vennénk példának... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
anavrin Posted Május 8, 2007 Share Posted Május 8, 2007 Híyjuk Skynet-projektnek a fejlesztést Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
jemo69 Posted Május 8, 2007 Share Posted Május 8, 2007 muahahaahaa... azért ne legyen már intelligensebb egy átlag embertől egy gép... kicsit azért félelmetes, mert ha már lesz olyan intelligens akkor már saját vágyai lesznek, nem? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
infox Posted Május 11, 2007 Share Posted Május 11, 2007 az emberi lélek, agy utánozhatatlan. Képtelenség mesterségesen, gép formájában előállítani. REMÉLEM Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
polip14 Posted Május 11, 2007 Share Posted Május 11, 2007 hát engem akkor nem zavarna ha békések lennének ! Csak nehogy eljöjjön a gépek lázadása ! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
L-P s.o.r.t. Posted Május 11, 2007 Share Posted Május 11, 2007 Vagy egy kis Mátrix fíling. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Niet Posted Május 11, 2007 Share Posted Május 11, 2007 Én is azon a vélemény vagyok, h. az ember mind individuális, mind értelmi és mind Spirituális értelemben utánozhatatlan... szerintem egy ilyen összehasonlítás is önmagában paradox... Az embernek vannak olyan vonásai (mint pl. a problémamegoldás, az egyedi kreativitás stb - mindezek spontantiása, egyedi jellene), ami soha nem lesz gépek által reprodukálható! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
mxcmeszi Posted Május 11, 2007 Share Posted Május 11, 2007 Infoxnak és Nietzschének:) "Heavier than air flying machines are impossible." (Lord Kelvin, 1895) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
kafigeki Posted Május 11, 2007 Share Posted Május 11, 2007 De azért ezek ellenére is nagyon ilyesztő h mik fognak kisülni ebből a nagy gépesítésből.. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
L-P s.o.r.t. Posted Május 11, 2007 Share Posted Május 11, 2007 Én is azon a vélemény vagyok, h. az ember mind individuális, mind értelmi és mind Spirituális értelemben utánozhatatlan... szerintem egy ilyen összehasonlítás is önmagában paradox... Az embernek vannak olyan vonásai (mint pl. a problémamegoldás, az egyedi kreativitás stb - mindezek spontantiása, egyedi jellene), ami soha nem lesz gépek által reprodukálható! Szerintem reprodukálható az emberi tudat, csak az a kérdés mennyi idő megírni egy olyan programot ami minden egyes logikai kapcsolatot magában foglal. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoRo Posted Május 11, 2007 Share Posted Május 11, 2007 ha úgy vesszuk akkor bizonyos szempontból máris okosabbak.melyik ember képes többmillió műveletet elvégezni másodpercenként? persze abban én is egyetértek hogy az emberi lelket nem tehet utánozni. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
widman Posted Május 12, 2007 Share Posted Május 12, 2007 Azzal én is egyet értek hogy, a gépek soha nem képesek az emberi lélek utánzására de, az emberek se képesek a gépek lelkének utánzására.Én hiszek az abba hogy a gépeknek van lelke... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Niet Posted Május 12, 2007 Share Posted Május 12, 2007 Én abban, hogy ha a gép megsértődik, inkább a felhasználó analfabétaságában keresendő a hiba Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbory Posted Május 12, 2007 Share Posted Május 12, 2007 Itt van egy érdekes leírás a transzhumánokról vagyis a technikai úton felfejlesztett emberről amit a cikk is kicsit megemlít Eléggé kigondolták már a dolgot, persze ez csak elmélet (érdemes végigolvasni, mint egy sci-fi regény): http://www.transhumanism.org/index.php/WTA/more/181/ Amúgy szerintem ezek a dolgok egyszer majd valóban megvalósíthatóvá vállnak, mármint egy intuitív módon gondolkodó, kreatív mesterséges intelligencia, de nem 13 éven belül. A jövőkutatók szeretnek hamarra jósolni dolgokat. Hasonló eset, hogy a Terminátor is mikor is játszódik? 1995? Ezt már kicsit tovahalattuk és még mindig nincs Skynetünk (meg valszeg az amcsiknak se XD :D ) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronos Posted Május 12, 2007 Share Posted Május 12, 2007 Hát nálam nem lesznek okosabbak az tuti há nehogymá Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Precus_92 Posted Május 13, 2007 Share Posted Május 13, 2007 Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
FeERi Posted Május 13, 2007 Share Posted Május 13, 2007 Infoxnak és Nietzschének:) "Heavier than air flying machines are impossible." (Lord Kelvin, 1895) ez jóó :D:D Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
akTa Posted Május 13, 2007 Share Posted Május 13, 2007 Én ismerek olyan embert akinél még egy commodore 64es is okosabb Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vap Posted Május 14, 2007 Share Posted Május 14, 2007 pff, nekem is van ismereősöm, akit lenyom a gémboy XD Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
MustaphaOnE Posted Június 3, 2007 Share Posted Június 3, 2007 Szerintem 1 robot soha nem fog tudni úgy gondolkodni mint 1 ember...Ha mégis lessz belőle para akkor majd jön Terminátor és Astala Vista Baby. :lol: 2020-ban veszek majd 1 robot k*rvát :lol: Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
no.05 Posted Június 3, 2007 Share Posted Június 3, 2007 ez sztem hülyeség h okosabb lesz az embernél sztem soha nem lesz egy robot se olyan okos mint az ember kivéve ha ufók csinálják Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
biohazard Posted Június 3, 2007 Share Posted Június 3, 2007 De hogy lehet ekkora baromságot kitalálni. EMEBEREK FIGYELJÉTEK MIT OLVASTOK. AMIT EMBER ALKOT AZ SOHA NEM LEHET JOBB AZ EMBERNÉL!!!!!! LOGIKUSAN: Különeben nem tudnánk megalkotni!!!! Ilyen egyszerű. Egy gép ma is gyorsabban kiszámol egy 4723546832858x34327842784 szorzást de ettöl még nem okos. A kenyérpirítóm meg gyorsabban pirít mint a NAP akkor a kenyérpirítóm jobb? sirály Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts