bikas Posted November 28, 2010 Share Posted November 28, 2010 Gru - A félmilliárdos animációs film Végre Magyarországon az év egyik legnagyobb animációs sikere, amin kicsi és nagy, nő és férfi, kövér és sovány röhögheti halálra magát. Vagy nem. Manapság, hacsak nem a Pixarról van szó, az ember úgy gondolná, hogy egyre nehezebb sikeres animációs filmet készíteni, hiszen a legtöbb stúdió kreatívjait lefoglalják a korábbi sikerek folytatásainak projektjei. Épp ezért nem is volt meglepő, hogy az elmúlt években jó pár olyan animáció szerepelt anyagilag rosszul vagy közepesen, melytől a gyártó stúdió azt várta, hogy sikere révén egy újabb sorozatot hozhat létre, melynek epizódjait 2-3 évente pattinthatja kifele magából. A Despicable Me, vagy egyszerűbb magyar címén a Gru is valószínűleg úgy készült, hogy siker esetén folytatható legyen. Azonban az ismeretlen karaktert és felütést valahogy el is kellett adnia a Universal stúdiónak. Mivel a készítési költség viszonylag alacsony, 69 millió dolláros volt, így rengeteg pénz jutott a marketingre, ráadásul a térhatású filmek befutását követően a készítők gyorsan megpróbálták 3D-sre átalakítani a végeredményt - pár effekttel és látványosabb plusz jelenetekkel. Azonban a legnagyobb húzása az volt a készítőknek (és talán a marketingeseknek), hogy az előzeteseket telepakolták a filmben mellékszereplőként feltűnő aranyos apródokkal, vagy ahogy a filmben nevezik őket, "minyonokkal", akikre könnyedén fel lehetett húzni az egész reklámkampányt, akárcsak a Jégkorszakét Motkány szerencsétlenkedéseire a makkal. Az előzetesek ennivalóra sikeredtek, a történet nem sokakat érdekelt, a jegyek pedig elfogytak: siker született. A történet, mely nem sokakat érdekelt, a világ második legnagyobb gonosztevőjéről, Gruról szól, aki nehezen viseli a hirtelen lett ezüstérmet, egy titokzatos vetélytársa ugyanis ellopta a piramisokat. Miközben alattvalóival új, vetélytársáénál kolosszálisabb terven töri a fejét ("Lopjuk el a Holdat!"), mellékküldetésként pedig három árvát is befogad, akiket gyaur módon eszközként akar felhasználni. Ezen a ponton persze már nagyon jól tudja a néző, hogy jön az érzelmi töltet, s idővel egymásra fog találni a két véglet. Egy valamit nem lehet mondani a Grura: azt, hogy közhelyesnek tűnő alapfelállás ellenére az animációk legtipikusabb kliséire fűzték volna fel a történetet. Persze a történet nem okoz senkinek meglepetést, azonban a film maga közel sem egyértelmű, sokáig nem is tudni, hogy melyik szálra erősítenek rá a készítők. S bár jelen vannak a filmben a minyonok, a főszereplő nem az az Adonisz, szerethető figura (naná, hiszen főgonosz!), s a környezetében lévők sem tipikus vicces mellékfigurák, akik minden huszadik másodpercben oldanák a hangulatot poénjaikkal és/vagy cukiságukkal. Még azt is meg mernénk kockáztatni, hogy ritka az animációs filmekben az olyan kívül-belül 3D-s karakter, mint Gru, akivel a gyerekek is könnyebben megbarátkoznak, mint azt hinné az ember. S bár bőven akad a filmben felnőtteknek szánt kikacsintás, a Gru mindvégig ártalmatlan és teljesen érthető marad a gyerekhad számára, akik még holmi jellemfejlődésbeli (ál)tanulságot is levonhatnak a film végére. A Gru tehát nem sikerült rosszul, könnyedén élvezhető film, simán el lehet ütni vele másfél órát, azonban egyetlen porcikájában sem kiemelkedő alkotás. A rettentő hájp tehát kissé megtévesztheti a nézőket, más kérdés, hogy a sok gyenge, nemPixar-animáció között már a szimplán korrektet is meg kell becsülni. Akit érdekel a film, annak most érdemes megnéznie egyébként, hiszen a premier első heteiben itthon szinte csak 3D-ben volt látható, ami természetesen ezúttal is csak a magasabb helyár miatt volt indokolt, a filmhez minimálisat ad hozzá az orra húzott speciális szemüveg. (Na, jó. A feliratok alatti 3D-zés baromi szórakoztató, talán megéri azt a pár száz forintot.) A magyar szinkron, mint az animációs filmek többségénél, ismét jól sikerült, más kérdés, hogy sajnos így elvész a főhős karakteréhez remekül illeszkedő akcentus. Az angol nyelv tudorainak tehát a plusz élmény miatt inkább eredeti hangon ajánlanánk a Grut.Gru (Despicable Me) színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 95 perc, 2010 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott rendező: Chris Renaud, Pierre Coffin forgatókönyvíró: Ken Daurio, Cinco Paul producer: John Cohen, Janet Healy, Christopher Meledandri szereplők: Scherer Péter / Steve Carell (Gru) Csifó Dorina / Miranda Cosgrove (Margo) Koller Virág / Elsie Fisher (Agnes) Károlyi Lili / Dana Gaier (Edit)SG 2 Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilsonka96 Posted November 30, 2010 Share Posted November 30, 2010 Valaki látta már? Már bánom hogy nem ezt néztem meg. Megaagy Premierre mentünk be ehelyett. Rosszul döntöttem? Bár megaagy is jó volt Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzegediXY Posted December 31, 2010 Share Posted December 31, 2010 Nem volt rossz. Legtöbb helyen már nem mozis, de magyar hanggal fent van. Egy letöltést megér. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Horty.911 Posted Január 16, 2011 Share Posted Január 16, 2011 Megéri megnézni És már fent van BDRip meg mittom én milyen minőségekben 5.1-es hanggal. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sick Of It All Posted Január 16, 2011 Share Posted Január 16, 2011 Én még nem láttam, de aligha fogom megnézni.. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Horty.911 Posted Február 4, 2011 Share Posted Február 4, 2011 Aki nem kedveli az animációs filmeket, az vszínű ezt sem fogja megnézni, de aki nem tartózkodik tőlük, az sztem mindenképp nézze meg A Volt után ez igazán tetszik Ja, még a Kung-Fu Panda is bejön az utóbbi idők terméseiből Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
aggress Posted Február 5, 2011 Share Posted Február 5, 2011 Barátnőmmel múlt hét végén néztük meg, nekem nagyon tetszett. Eddig top 3 animációs filmben benne van Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
sony vegas Posted Február 6, 2011 Share Posted Február 6, 2011 Na akkor már töltöm is Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
aggress Posted Február 6, 2011 Share Posted Február 6, 2011 Persze máshogy értékeltem volna,hogyha egyedül nézem meg Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flóri Bá Posted Február 11, 2011 Share Posted Február 11, 2011 Szerintem remek film, én már akkor láttam, amikor kijött dvd minőségben. Egy szinten emlegetném a Megamind-al, mint storyban, mint poénokban megállják a helyüket, felnőtteknek is remek szórakozás! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts