bikas Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Hatalmas várakozás előzte meg a NASA sajtótájékoztatóját hétfő délután, mivel egy kivételes objektumra bukkantak a Chandra űrtávcsővel, és kiderült, hogy a legfiatalabb fekete lyukat sikerült megtalálniuk a szakembereknek a kozmikus szomszédságunkban a röntgensugárzásra érzékeny űrobszervatóriummal. A csillagászok a sajtótájékoztatón elmondták, hogy nagy valószínűséggel egy mindössze harmincéves fekete lyukra bukkantak egy körülbelül 50 millió fényévre lévő galaxisban (M100). Úgy vélik, hogy az előzményét jelentő szupernovát (SN 1979C) egy amatőr csillagász fedezte fel még 1979-ben. A kivételes objektum tehát egy "újszülött" fekete lyuk, bár - mutattak rá a csillagászok - nem zárható ki az sem, hogy egy szintén kivételesen fiatal és gyorsan forgó neutroncsillagról van szó, mivel ez is magyarázata lehet a röntgensugárzásnak, amelyet a Chandra űrtávcső észlelt. A mi Napunknál hússzor nagyobb csillag felrobbant, s a szupernovából egyaránt kialakulhatott fekete lyuk vagy neutroncsillag, bár az előbbire egyelőre több adat és jel utal. Forrás: STOP/NASA Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nagy_K Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 És itt miért kérdés h UFO-e vagy sem ? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
spdeluxe Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Mivel 50 millió fényévre van , így legalább 50000030 éves ha egyszer már látható innét tőlünk.De hogy ennek mi köze egy UFO-hoz, azt én sem tudom. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
hankock Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 A NASA ezt akkor jól benézte Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzegediXY Posted November 17, 2010 Share Posted November 17, 2010 Mivel 50 millió fényévre van , így legalább 50000030 éves ha egyszer már látható innét tőlünk.De hogy ennek mi köze egy UFO-hoz, azt én sem tudom. Nah igen, ez az amit nemértek én sem, tehát ott van messze,nagyon messze, jön a képe (fény) és nem elég gyorsan. Akkormégis hogyan tudunk egy ilyen messze lévő dologról hogy nemrég keletkezett? HOGYAN??? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kornbal Posted November 18, 2010 Share Posted November 18, 2010 Hát amit itt jelen pillanatban látunk az tényleg a 30 éves valója, ők is jól tudják szerintem hogy igazából 50m+30 éves, dehát innen a Földről a távoli dolgoknak a múltját tudjuk vizsgálni. Nem akarom megkérdőjelezni a híroldalt, de itt szerintem félrefordításról van szó, vagy szépen szétszabdalták a cikket. A címet meg nem is akarom kommentálni Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilsonka96 Posted November 19, 2010 Share Posted November 19, 2010 Jah ez engem is érdekelne hogy mégis honnan tudják... Szerintem bikas benézte a címet XD FAIL Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
bikas Posted November 19, 2010 Author Share Posted November 19, 2010 Wilsonka96 nem bikas nézte be a címet, ott is így szerepelt, én nem módosítottam rajta. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
SVHSolyom Posted November 19, 2010 Share Posted November 19, 2010 Nem ő nézte be az eredeti hír is ugyan ez.(nem amit ide belinkeltem) Nasa által ki írt hír ha valakit érdekel.... http://www.nasa.gov/mission_pages/chandra/multimedia/photoH-10-299.html Tehát a 30 év csak az általunk látott képre vonatkozik. Ja és hogy az ufo-hoz miköze :\ szerintem még a cikk író se tudja Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
gery11111 Posted December 2, 2010 Share Posted December 2, 2010 Gondolom valaki gondolta "Na ez egy fontos hír, osszuk meg mindenkivel. Na de arra hogy fiatal fekete lyuk, senki nem harap, írjunk neki valami találóbbat..." Vagy egyszerűen felcserélték valamival, amikor feltették az oldalra Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
huskydog17 Posted December 13, 2010 Share Posted December 13, 2010 Na igen ,a cím egy hatalmas FAIL! Amúgy attól, hogy az eredeti cikk címe ilyesmi volt, attól még ide nem kell ugyanazt elhozni, lehetett volna egy alternatív, kevésbé szánalmas és legfőképp értelmes címet adni neki. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
david1519 Posted December 24, 2010 Share Posted December 24, 2010 Mi ez a 30 éves dolog? Melyik okos újságíró nem tanult itt fizikát, hadd lássam már.. Kakukk a fénysebességről beszélünk, még csak nem is valami bonyolult.. milyen messze van? 50 millió fényév? Akkor hány éves lehet az első jel, amit fogtunk abból az irányból? Csókolom.. Az nagyon nem ötven, meg harminc, hanem ötvenmillió.. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
steve802 Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 Arról van szó, hogy attól függetlenül, hogy 50M fényévre van, mi úgy "látjuk" most a feketelyukat/neutron csillagot, ahogy az kb. 30 évesen kinézett. Így értendő az hogy 30 éves. Az Ufos rész pedig szerintem annyit takar, hogy valaki 79-ben látott egy fényes valamit az égen amire azt hitte h ufo, és most hozták nyilvánosságra hivatalosan, hogy nem, hanem egy szupernova volt. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xetra Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 Mi ez a 30 éves dolog? Melyik okos újságíró nem tanult itt fizikát, hadd lássam már.. Kakukk a fénysebességről beszélünk, még csak nem is valami bonyolult.. milyen messze van? 50 millió fényév? Akkor hány éves lehet az első jel, amit fogtunk abból az irányból? Csókolom.. Az nagyon nem ötven, meg harminc, hanem ötvenmillió.. 1979-ben robbant a szupernova, annak a feltételezett maradványa ez a fekete lyuk, amit most fedeztek csak fel. Tehát tényleg kb. 30 éves, kivételesen nem az újságírók tévedtek, viszont a címet én sem teljesen értem. "The object is a remnant of SN 1979C, a supernova in the galaxy M100 approximately 50 million light years from Earth. Even though the light from the supernova took this long to reach Chandra, researchers see the object as it appeared when it was just 30-years-old. A helpful analogy is to imagine taking a picture of a baby and mailing across oceans. No matter how long it took to receive the picture, you would still see the image of a baby. " - NASA Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts