bikas Posted Augusztus 30, 2010 Share Posted Augusztus 30, 2010 Egy hatalmas koronalyukat rögzítettek csillagunk külső légkörében, ahonnan intenzív napszél-áramlatok keretében sok töltött részecske szabadul ki a bolygóközi térbe, amelyek ha bolygónkat eltalálják, sarki fényt okozhatnak. A Napból kiáramló részecskék együttese, a napszél legnagyobb sebességgel az úgynevezett koronalyukakból "fúj". A korona csillagunk forró, külső rétege. Ahol a koronában a mágneses erővonalak nem kanyarodnak vissza csillaguk felé, hanem szabadon kinyúlnak a világűrbe, onnan sok töltött részecske távozik, intenzív áramlatokat létrehozva a napszélben. A mellékelt felvételt a Solar Dynamics Observatory napszonda készítette a múlt héten, amelyen a sötét terület egy kiterjedt koronalyukat mutat az extrém ultraibolya tartományban. Amikor csillagunk viszonylag nyugodt, például a jelenlegi időszakban, akkor koronalyukak csak a poláris régióban mutatkoznak. Most azonban érdekes módon egy viszonylag alacsony szélességű alakzatot is sikerült megfigyelni. Egy koronalyuk képe az extrém ultraibolya tartományban (sötét folt középen) a Solar Dynamics Observatory űrszonda felvételén. Forrás: origo Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilsonka96 Posted Augusztus 30, 2010 Share Posted Augusztus 30, 2010 Szerintem tök szépen néz ki Bár nem nézném meg közelről Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
bikas Posted Augusztus 31, 2010 Author Share Posted Augusztus 31, 2010 Közelről ha akarnád sem tudnád megnézni szerintem. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
SVHSolyom Posted Augusztus 31, 2010 Share Posted Augusztus 31, 2010 Egyszer ezt a sarkifényt megnézném :\ Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiguy3 Posted Szeptember 9, 2010 Share Posted Szeptember 9, 2010 véletlen azt olvastam, hogy lyukat fótoztak a napon... :D amúgy tényleg szép Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
SVHSolyom Posted Szeptember 10, 2010 Share Posted Szeptember 10, 2010 Véletlen? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts