anti141 Posted Február 22, 2010 Share Posted Február 22, 2010 Kutatók rájöttek, hogy miért megy jobban a paradicsomlé a repülőkön, mint a földön. A dolog titka: a légnyomásváltozással együtt változik az ember ízérzékelése is. Az alacsonyabb nyomáson a repülőn kevésbé érezzük az édes, a savanyú vagy a fűszeres ízeket írja a "Die Zeit" német lap legfrissebb száma. A témában alapos kutatásokat végző német Fraunhofer intézet tudományos magyarázatot talált a korábbi tapasztalatra. Egy nyomást előállító kísérleti kamrában, amely egy repülőgép utasterét imitálta kísérleti személyeket etettek különféle ételekkel, miközben semmi sem változott csak a légnyomás. Beigazolódott, hogy a légnyomás csökkenésével egyes ételek élvezeti értéke nő az emberek számára, másoké csökken. Aki azt gondolná, hogy teljesen értelmetlen akadémiai kutatásokról van szó, nagyon téved. A világ egyik legnagyobb légitársasága a német Lufthansa máris figyelembe veszi a kutatók ajánlásait a fedélzeti étrend kialakításához. Forrás: azta Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dark Raven Posted Február 25, 2010 Share Posted Február 25, 2010 Tényleg ennyire unatkoznak a tudósok??? Mást kutassanak (pl ellenszert az AIDS-re vagy rákra) ne ilyenekkel "pazarolják" az időt... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
anti141 Posted Február 25, 2010 Author Share Posted Február 25, 2010 Egyetértek veled, nem ilyenekre kellene pazarolni az időt, hanem olyan dolgokra amit te is írtál, vagy pl a CF Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brendon13 Posted Február 26, 2010 Share Posted Február 26, 2010 De hülyeség -.-" Jobb lenne az olyan dolgok ''ellenszerét'' kutatnák amiket ti is írtatok, nem a ''paradicsomlevet''... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.frenk Posted Február 26, 2010 Share Posted Február 26, 2010 én még fent se szeretném szerintem... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konrad_90 Posted Március 9, 2010 Share Posted Március 9, 2010 A szokásos átlagos kísérlet, tucatjával találkozni velük.A következmény magáért beszél, vagyis, hogy üzleti érdekre lehet használni leginkább.Valóban nagyon ráérnek, vagy sok a fölös pénz... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
format Posted Március 9, 2010 Share Posted Március 9, 2010 Megértem az előttem szóló pár embert, idióta "tudósok". Miért nem a rák vagy az AIDS ellenszerét kutatják? Idióta volt Einstein is, minek foglalkozott olyan dolgokkal mint fény, relativitás... Nomeg az a másik, tudjátok az a hülye Newton vagy ki... hát kit érdekelnek az erőtörvények, a gravitáció? Viccet félretéve, amíg fel nem cseperedtek, ne irkáljatok baromságokat! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
marat14 Posted Március 10, 2010 Share Posted Március 10, 2010 amúgy legutóbb én is azt kértem, pedig nem a kedvencem, úgy tűnik tényleg hatással van a légnyomásváltozás az ízérzékre... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konrad_90 Posted Március 10, 2010 Share Posted Március 10, 2010 Einstein vagy Newton munkásságát nem kritizálom én sem, elismerem amit hagytak az utókor számára.Viszont összehasonlítva ezeket a fent említett kísérlettel szerintem van egy kis különbség... Például hogy kinek, mineke a javát szolgálja majd a felfedezett/bebizonyított/stb dolog. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
SVHSolyom Posted Március 11, 2010 Share Posted Március 11, 2010 Mégis csak valamivel előrébb vagyunk légnyomás csökkenésével egyes ételek élvezeti értéke nő az emberek számára, másoké csökken. Ennél sokkal értelmetlenebb kutatások vannak... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bloodluster Posted Április 4, 2010 Share Posted Április 4, 2010 Semmilyen tudományos felfedezést sem szabad alábecsülni, hányszor volt már, hogy ehhez hasonló általatok hülyeségnek titulált kísérletekből jöttek rá lenyűgöző dolgokra. Felmerül a kérdés, hogy a nyomás csökkenésével megváltoznak ízlelőbimbóink fizikai tulajdonságai vagy egyáltalán mi okozhat különbséget? Szóval mielőtt értelmetlenül csak a comment-jeitek számát akarnátok növelni, gondolkozzatok! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
SYSTEM FAILURE Posted Április 5, 2010 Share Posted Április 5, 2010 Egyetértek Bloodluster hozzászólásával; lehet, hogy ez a kutatás önmagában csak pénzkereseti lehetőség volt. De az is lehet, hogy felhívja más tudósok figyelmét más jelentősebb problémákra - és azoknak talán a megoldást is kínálhatja - Kevesen tudják, de anno egy magyar mérnök/tudós jött rá arra, hogy a fényképezőgépek tárcsáit recézettre kell kialakítani. Mivel így könnyebb azokat tekerni... Ez a névtelen fickó le tett ötletével valamit az asztalra, pedig lehet hogy az első pillanatokban hülyének nézték. - persze később is, mert zöldhasút nem igen kaphatott ötletéért - Vagyis a dolgok egymásra épülnek. És van olyan kutatás aminek nincs értelme... ennek Lufthansa sztorinak azonban jól láthatóan van. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Santos1993 Posted Április 17, 2010 Share Posted Április 17, 2010 Azért néha jó tudni ilyen dolgokat.Biztos dolgoznak,kutatnak az AIDS ellen vagy egyéb más betegség gyógyítására,csak azt nem fogják nyilvánosságra hozni,majd csak ha megtalálták a megfelelő ellenszert. Mondjuk ez tényleg kicsit hülyeség,hogy "ilyenekre" is van idejük.Szerintem ez nem olyan fontos dolog tudni. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
imnye Posted Április 24, 2010 Share Posted Április 24, 2010 Szerintem nem baj ha mindenkinek megvan a maga véleménye. De abban biztos vagyok, hogy nem hülyeségből csinállták ezt a kísérletet. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szergej77 Posted Április 24, 2010 Share Posted Április 24, 2010 Miért pont paradicsomlé? Nem igazán értem Egyébként a légnyomás nem csak a repülőknél változhat, teljesen feleslegesnek tartom ezt a felmérést. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Draco44 Posted Április 30, 2010 Share Posted Április 30, 2010 Szerintem viszont pont ezért nem felesleges. Ezzel is tanultunk valami újat az emberi szervezetről. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts