Millye Posted Március 30, 2007 Share Posted Március 30, 2007 Hozzávalók: 45 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg olvasztott vaj, 10 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dkg élesztő tejben megfuttatva, pici só, a tetejére durvára vágott dió, mogyoró vagy mandula. Elkészítés: A vaj és a mazsola kivételével a hozzávalókat összedagasztjuk, majd lassan hozzáöntjük az olvasztott vajat és belekeverjük a mazsolát. Duplájára kelesztjük, három rudat formázunk a tésztából és összefonjuk. A két végét összeillesztve koszorút készítünk belőle. Mézes felvert tojással megkenjük, rászórjuk a diót, és forró sütőben kisütjük. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Millye Posted Március 30, 2007 Author Share Posted Március 30, 2007 Hozzávalók: 12 szelethez 100 g liszt, 50 g margarin, 3 ek. cukor, 1 tojássárgája, 1 db kész sárga piskótatorta A töltelékhez: 350 ml tejszín, 1 cs. habfixálópor, 80 ml tojáslikőr, 12 lap zselatin, 1000 g rebarbara,75 g cukor, 250 g túró, 1 cs. tortazselé, 3 ek. aprított pisztácia Elkészítés: A sütőt 200°C fokra felmelegítjük. A lisztből, a margarinból, a cukorból és a tojássárgájából omlós tésztát gyúrunk. A tésztát egy 26 cm-es tortaforma lapján kinyújtjuk, és 20 perc alatt megsütjük. A tortagyűrűt a kihűlt tészta köré tesszük. 125 ml tejszínt felverünk a habfixálóval, belekeverjük a likőrt, és rásimítjuk az omlós tésztára. A krémet befedjük a kettévágott piskóta egyik lapjával. Megpuhítjuk a zselatint. A rebarbarát, megmossuk, felaprítjuk, és a cukorral, valamint 6 evőkanál vízzel együtt felfőzzük. Lecsepegtetjük, közben a levéből felfogunk 250 ml-t. A zselatint feloldjuk a rebarbarában. Beleforgatjuk a túrót és 125 ml habbá vert tejszínt. Kétharmad részét a piskótára simítjuk, és rátesszük a másik lapot, megkenjük a maradék krémmel. Hagyjuk kihűlni. A tortazselét elkeverjük a rebarbara levével, felfőzzük, és langyosan a tortára simítjuk. 100 ml frissen felvert tejszínhabbal, pisztáciával díszítjük.Tálalásig hűtőben tartjuk. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Millye Posted Március 30, 2007 Author Share Posted Március 30, 2007 Hozzávalók (12 szelethez) a tésztához: 6 tojás, 25 dkg cukor 1 zacskó vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja 12 dkg finomliszt 12 dkg kukoricaliszt a töltelékhez: 5 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor 1 zacskó vaníliás cukor 1 tojássárgája 1 evőkanál azonnal oldódó kávépor 5 dkg porcukor 20 dkg mogyorókrém 2 evőkanál darált mogyoró 25 dkg Rama margarin 2 evőkanál rum 20 dkg narancslekvár a díszítéshez: 20 dkg sárga és 10 dkg vegyes színű marcipán 10 dkg kristálycukor A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, közben a reszelt citromhéjat is beleszórjuk. A kétféle lisztet összekeverjük, majd a tojásos masszába forgatjuk. Egy kb. 26 centi átmérőjű kerek formát sütőpapírral kibélelünk, és a tésztát beleöntjük. Előmelegített sütőben közepes lánggal (175 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) 35-40 percig, illetve tűpróbáig sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. A töltelékhez 4 evőkanál tejet a pudingporral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával, a kávéval és cukorral összekeverünk. A maradék tejet felforraljuk, a tűzről lehúzzuk, és a folyékony pudingkrémet habverővel belekeverjük. Ismét felforraljuk, majd a tüzet elzárjuk alatta. A mogyorókrémet vízgőzre állított edényben felolvasztjuk, a darált mogyorót beleszórjuk, és az egészet a pudingba dolgozzuk. A margarint megolvasztjuk, a rummal ízesítjük, és kis adagokban ezt is hozzáadjuk. A kihűlt tésztát 3 lapba vágjuk, és a megmelegített, simára kevert lekvárral mindegyiket megkenjük. A pudingkrém felét az alsó lapra simítjuk, a következőt ráfektetjük, erre kerül a maradék krém, amiből egy keveset a harmadik, azaz a fedőlap bekenésére használunk. Az így elkészült tortát néhány órára hideg helyre tesszük, hogy a krém jól megszilárduljon. A sárga marcipánt kristálycukorral beszórt gyúródeszkán vékony körlappá nyújtjuk, és a tortát befedjük vele. Színes marcipántojásokkal és levelekkel körberakjuk, amit masszából magunk is formálhatunk, de készen is vehetünk. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.