bikas Posted Január 7, 2010 Share Posted Január 7, 2010 A mindenség tele van fekete lyukakkal, és ezt csak most kezdik megfigyelésekkel is igazolni a csillagászok, ráadásul számos fekete lyuk "páros táncot jár". Két kis galaxis összeolvadása eggyé Nemrég harminchárom pár fekete lyukat észleltek a csillagászok a Hubble űrteleszkóp és más földi távcsövek segítségével. Arról van szó, hogy a galaxisok gyakran összeütköznek és egybeolvadnak, s mivel szinte minden galaxis közepén fekete lyuk van, összeütközéskor ezek a fekete lyukak - metaforikusan szólva - páros táncot járnak a végső összeolvadásig. A kutatók azt mondják, hogy a mindenség tele van ilyen táncoló fekete lyukakkal, de ez idáig még csak keveset sikerült megfigyelni. A tejútrendszer közepén is egy fekete lyuk "tátong", és a legközelebbi galaxis, az Androméda köd közepe is egy fekete lyuk, s a két galaxis óvatos becslések szerint hárommillió év múlva fog összeütközni. Mivel a mi naprendszerünk a Tejút szélén található, a két fekete lyuk táncát úgyszólván oldalpáholyból figyelhetik majd a jövendő emberek, ha lesznek egyáltalán még emberek akkor. STOP/Daily Mail Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brendon13 Posted Január 10, 2010 Share Posted Január 10, 2010 Szerintem akkor már nem lesznek emberek akik megfigyelhetnék! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szergej77 Posted Január 11, 2010 Share Posted Január 11, 2010 Érdekes dolgok ezek, de hihetőek, mert elég nagy azért a galaxis, sőt nem csak 1 van belőle Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
spdeluxe Posted Január 11, 2010 Share Posted Január 11, 2010 Most a natgeo-n éjjel nappal ezt nyomatják ,én érdeklődéssel figyelem a műsorokat erről a témáról.Ha ennyi fekete lyuk van , akkor csak reménykedhetünk hogy nem keveredik egy ilyen dög a közelünkbe, habár mint óriáscsillag maradványok , nem hiszem hogy csak úgy a semmibe céltalanul száguldoznának. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
kpista15 Posted Január 15, 2010 Share Posted Január 15, 2010 Én azt hallottam, hogy minden galaxis közepén van eg ilyen feketelyuk, ami egyben tartja azt. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
kocsisi715 Posted Január 18, 2010 Share Posted Január 18, 2010 Ha a svájci gyorsító kisérlet "sikerül", akkor már senki sem fog tudni a fekete lyukakról. Nekünk magyaroknak is van ilyen, bár kicsit gyengébb, a fényt és a reményt még nem szipkázták be. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts