hankock Posted December 16, 2009 Share Posted December 16, 2009 Kókuszdióval védekeznek a polipok Ausztrál tudósok olyan polipfajt fedeztek fe, amely feldolgozza az óceánba pottyant kókuszdiókat, és a darabokat összeillesztve épít magának rejtekhelyet. A Viktória Múzeum kutatói szerint a Celebesz és Bali közelében élő polip az első ismert fajta, amely képes eszközöket gyűjteni későbbi használatra. Az eszközhasználatot korábban kognitív fejlettséghez kötötték, ami a tudósok szerint csak főemlősökre, egyéb emlősökre, madarakra és más gerincesekre korlátozódott. Tudósok le is filmezték az Amphioctopus marginatus nevű polipok egyedeit, amint fél kókuszdiókat gyűjtenek a tengerfenéken. A puhatestű állatok ezt követően kiürítették a diót, majd testük rétegei közé rejtve akár 20 méterre is elcipelték a zsákmányt. Arra is képesek, hogy összeillesszék a két darabot, hogy azok még jobb rejteket alkossanak. ">" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"> A melbourne-i intézet szakemberei 1998 és 2008 között végezték a megfigyeléseket, amelyek eredményeit a Current Biology című tudományos folyóiratban közölték kedden. "Le voltam nyűgözve" - mondta Julian Finn kutatóbiológus. "Sok nyolckarú polipot láttam már, amely héjakban bújik el, de olyat még nem láttam, ami felkapja és körbeüget vele a tengerfenéken. Nehezemre esett megállni nevetés nélkül" - mesélte a kutató. A kókuszhéj ideális eszköz, nem nehéz és könnyű szállítani - tette hozzá Finn. Ellopta a polip a búvár kameráját A készülék még forgatott, miközben a polip elúszott a zsákmánnyal. A búvár nem adta fel és később visszaszerezte a kamerát, a felvétel így felkerülhetett az internetre. Victor Huang az új-zélandi Wellington közelében merült, amikor egy polip egyszer csak rárontott. A búvár először azt hitte, az állat rátámadt, de valójában csak az élénk színű kamera keltette fel az érdeklődését. Amint megszerezte, elúszott vele. A búvár nem hagyta annyiban, utána úszott és néhány perc múlva némi birkózás után, a szigonyával elvonva a polip figyelmét, visszaszerezte a kamerát. ">" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"> MTI Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
piccolacui Posted December 16, 2009 Share Posted December 16, 2009 Ez milyen kicsi polip lehet. Nagyon aranyos, nem is gondoltam volna róluk, hogy ennyire okosak tudnak lenni. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rampage90 Posted December 24, 2009 Share Posted December 24, 2009 Pedig sokkal okosabbak,mint jó pár tini kis hazánkban... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
the toy dolls Posted Február 23, 2010 Share Posted Február 23, 2010 Bírom a polipokat. Nagyon furfagosak. És szeretem őket kapribogyóval, balzsamecettel, olivaolajjal is! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deep_idea Posted Április 7, 2010 Share Posted Április 7, 2010 Gondolom amely polipoknak nem jut kókuszdió azok közül kerülnek ki a hajléktalanok... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konrad_90 Posted Április 7, 2010 Share Posted Április 7, 2010 Én is bírom a polipohat, okosak is aranyosak meg minden.A Teckóban annyira nem szeretem látni őket, ki tudja, talán az utolsó darabok... Legszívesebben "élőben" látnék ilyeneket, talán egyszer sikerül. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
PauL_MarloW Posted Április 14, 2010 Share Posted Április 14, 2010 Vmiért bennem van 1 kis félelem feljük nézve...pl nem nagyon szeretném az utsó pár másodpercet átélni .... konkrétan ugyan azt csak az arcomban xD am tény h okos kis jószág...de ahogy a mondás is mondja a kényszer hozza a legnagyobb ötleteket. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konrad_90 Posted Április 18, 2010 Share Posted Április 18, 2010 No, most megnéztem végig.Az a jó, amikor elege lesz a paparazziból, és megeszi (vagyis akarja) a kamerát. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts