bikas Posted November 16, 2009 Share Posted November 16, 2009 Egy francia műértő speciális kamerás vizsgálata során kiderítette, hogy Leonardo világhírű festménye nőalakjának eredetileg volt szemöldöke – adta hírül a Telegraphra hivatkozva a Szabad Föld Online. Pascal Cotte műértő azt állítja: a 240 megapixeles kamerás vizsgálat során rengeteg titokra derült fény Mona Lisával kapcsolatban. Eszerint Leonardo a festményét rétegekből építette fel, melyek egyik felső rétegeként speciális bevonat került a képre, ami megnövelte az arc háromdimenziós látványának illúzióját. Erre a rétegre azonban még különböző részletek kerültek fel, többek között a szemöldök is. S hogy most miért nincs az mégsem a képen? Pascal Cotte megadja rá a választ: a szemöldök rétege valószínűleg teljesen elhalványult egy kémiai reakció következtében, de az is lehet, hogy maga a művész távolította el. A speciális kamerának köszönhetően kiderült, hogy munka közben Leonardo da Vinci megváltoztatta Mona Lisa bal kezének egyik ujját, hogy az jobban kifejezze a nyugodtságot, amit az arc sugallt, illetve az arc és a mosoly is szélesebb volt annak idején. Az elmúlt 500 év alatt jelentősen megváltozott a kép, mind a színekre, mind a formákra vonatkozóan – mondta el Cotte, akinek felfedezéseit egy kiállítás keretei között lehet megtekinteni a manchester-i Tudományok Múzeumában. (168óra) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
hankock Posted November 16, 2009 Share Posted November 16, 2009 nem is tudtam hogy van 240 megapixeles kamera Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
weedee Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 "speciális kamerás vizsgálat" Baromira egyértelmű... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kr@sstheon1y Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 Ne légy már ennyire okos weedee. Tudod, nem minden nap használnak 240 megapixeles kamerát.Én se tudtam eddig, hogy van ilyen nagy felbontóképességű. Ez is baromira egyértelmű. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marky18 Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 LOL. Voltam Da Vinci kiállításon és ezeket mondta a vezető Valami összeköttetése volt akkor neki, mivel ezt most olvashatom is. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soße Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 Egyetértek Robinho, az már eddig is köztudott volt, hogy többször alakította a képet...mint ahogy az is, hogy nagyon sok különféle rétegből festette meg...de a 240 megapixelesen meglepődtem Az már HQ Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zacskósleves Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 érdekes, de az am már nem HQ hanem VHQ (Very High Quality ) vagy hogy kell írni xd Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts