Szipi Posted Augusztus 13, 2009 Share Posted Augusztus 13, 2009 Megváltozik a hang Életünk folyamán kétszer is változik hangunk mélysége: először a pubertás idején, másodszor pedig időskorban.Ezen a két időszakon túl külső hatásokra más életkorokban is bekövetkezhet hangszínváltozás. Serdülőkorban a fiúk hangmélyülését a másodlagos nemi jelleget kialakító androgen hormonok okozzák. A hangszálak szélesebbek, vastagabbak, egy egész centiméterrel hosszabbak lesznek, ezáltal a hangjuk akár egy oktávot is mélyülhet. A lányoknál a hangszalagok három-négy milliméterrel megnyúlnak, a felső hanghatár megmarad, de körülbelül egy terccel mélyebben lesz az alsó határ. A fiúknál általában 11-14, a lá-íyoknál 10-15 éves kor táján zajlik e a folyamat. A mutáció megkésettnek számít, ha fiúknál 16, lányoknál 14 éves korig nem kezdődik meg a változás. Előfordul, hogy csupán alkati vonásról van szó, és az egyén később érik minden területen. De egészségügyi probléma is állhat a háttérben, ahogyan a korai - nyolc éves kor előtt bekövetkező - mutálás is betegséggel függhet össze. Idősödés során a hang épp a kamaszkorival ellentétesen változik: nőknél mélyül, férfiaknál pedig magasabbá válik. A hangmagasság változását különféle betegségek - például idült gégegyulladás - is okozhatják. A dohányzás miatti irritáció hatására bekövetkező kötőszövet-felszaporodás és az ebből következő hangszálvastagodás is hangmélyülést okoz, ahogyan a hormontartalmú gyógyszerek mellékhatására is kialakulhat a „vastagabb" hang. szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
O_o Posted Augusztus 24, 2009 Share Posted Augusztus 24, 2009 Ez tök érdekes! Köszi Szipi! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Szeptember 9, 2009 Author Share Posted Szeptember 9, 2009 engem az érdekelne, hogy az az "idősödés" melyik életkorra tehető? jó lenne tudni, h még csak változni fog vagy már túl vok a hangváltozáson mindkét életkort figyelembe véve. szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
NikolGuppika Posted Szeptember 11, 2009 Share Posted Szeptember 11, 2009 Szipi, nem tartom valószínűnek, hogy neked a közeljövőben hirtelen öreges, mély hangod lenne! Én személy szerint meg vagyok elégedve a mostani hangommal, és észre sem vettem, ahogy "mutáltam". Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts