Belami18 Posted Június 17, 2009 Share Posted Június 17, 2009 Egy dinoszaurusz-fészek segítségével végre választ kaphatunk arra az ősrégi találós kérdésre, hogy mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás - állítja két paleontológus. A helyes válasz: a tojás. Az apró húsevő dinoszaurusz nőstény mintegy 77 millió évvel ezelőtt rakta le a tojásokat a homokos vízparton. Ám amikor a folyó áradni kezdett, a dinómama elmenekült, magukra hagyva még ki nem kelt utódjait. A kutatók most tanulmányozzák a megkövesedett fészket és az abban talált, legalább öt részleges tojásmaradványt. A fészek hasonlít azokra, amelyeket a ma élő madarak raknak, a kutatás révén így kiderülhet, mikor alakult ki az őslényeknél a kotlás, a fészekrakás, a csúcsos tojás - és részleges választ kaphatunk arra is, hogy mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás - magyarázta Francois Therrien, az albertai Royal Ryrrell Museum dinoszaurusz paleoökológiával foglalkozó kurátora. Az tulajdonképpen még mindig nem világos, hogy a tyúktojás vagy a tyúk volt-e előbb - hangsúlyozta Darla Zelenitsky, a Calgary Egyetem paleontológusa, aki elsőként tanulmányozhatta a fészket. Át kell fogalmazni a kérdést De ha a kérdést a szó szoros értelmében vesszük, akkor a válasz egyértelmű: mivel már a dinoszauruszok is a madarakéhoz hasonló fészkeket készítettek és tojásokat raktak - jóval az előtt, hogy a madarak (így a tyúkok) megjelentek a Földön, akkor a tojás volt előbb. Az eredeti kérdést tehát át kell fogalmazni, és úgy feltenni: mi volt előbb - a dinoszaurusz vagy a tojás? A fosszilis fészket az 1990-es években fedezték fel, és azóta Calgaryban őrizték - ott vette észre Zelenitsky. Először mindenki azt hitte, hogy annak idején egy kacsacsőrű dinoszaurusz, vagyis egy növényevő rakta. Zelenitsky jött rá, hogy a "tettes" egy apró teropoda volt. Mint a kutatók a Palaentology című szaklapban beszámoltak, a fészekben eredetileg 12 darab, 12 centi magas, csúcsos tojás helyezkedett el körben, így a terapoda anya rájuk ülhetett, és kelthette őket. A vizsgálatból az is kiderült, hogy a nőstény egyszerre két tojást tojt - ami inkább a madarakra jellemző, amelyek egyszerre egy tojást tojnak, nem a krokodilokra, amelyek egyszerre rakják le az összeset. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piccolino Posted Június 18, 2009 Share Posted Június 18, 2009 Érdekes. Jó lenne ha ki tudnának nyerni a tojásokból DNS mintát és meg lehetne valósítani a Jurassic Parkot Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.frenk Posted Június 18, 2009 Share Posted Június 18, 2009 Ez érdekes, de ezeknek nincs jobb dolguk mint hogy közmondásokat fejtsenek meg? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frosty88 Posted Június 18, 2009 Share Posted Június 18, 2009 Kissé unatkoznak, de hát ez van. De legalább erre is választ kaptunk . Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
weedee Posted Június 18, 2009 Share Posted Június 18, 2009 Ezt már én is megmondtam egy éve... olyan ez a kérdés, mint... Mi volt elöbb? A processzor, vagy a processzor gyártó gép? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shyllard Posted Június 18, 2009 Share Posted Június 18, 2009 Hát mostanában komolyan nincs jobb dolguk a tudósoknak basszus? Most komolyan, én túléltem volna, ha nem kapok választ a kérdésre... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
huddy Posted Június 19, 2009 Share Posted Június 19, 2009 Szerintem azzal már eddig jópáran tisztában voltunk, hogy előbb volt tojás, a cikk is ezt írja, de a régi embereknek halvány fogalmuk sem volt arról, hogy évmilliókkal ezelőtt dinoszauroszok járkáltak a Földön. Amúgy tényleg elfoglalhatnák magukat valami hasznosabb kutatással. Szerintem... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szergej77 Posted Június 20, 2009 Share Posted Június 20, 2009 Jó már megkaptuk a választ, de viszonta köv kérdés, a dinoszaurusz ami letette a tojást az miből lett?? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
gery11111 Posted Július 9, 2009 Share Posted Július 9, 2009 hát nem a saját tojásából Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belami18 Posted Július 10, 2009 Author Share Posted Július 10, 2009 Hogy miből lettek a dinók, azt majd szerintem 1 újabb kutatás sorozatból fogjuk megismerni. Biztos kitalálják majd, hogy föld létrejöttekor itt maradt üstökös maradványokból keltek ki, és összekapcsolják majd az űrlényekkel a felfedezést, a ráérős tudosokból már mindent kinézek. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brake95 Posted Július 24, 2009 Share Posted Július 24, 2009 Én is ugyan azt a kérdést akartam feltenni, mint Szergej77. Most akkor ez a "terapoda" lény, is miből lett? Egyszer csak lett és kész? Vagy mi? De tényleg foglalkozhatnának fontossabb dolgokkal is... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tom624 Posted Július 25, 2009 Share Posted Július 25, 2009 Az ilyen kérdések pont azért megválaszolhatatlanok mert a válaszra rájön hogy és az mitől ezen el lehet agyalni és ehez nemkell tudosnak lenni hogy rájöjjünk ez egy végtelen gondolatmenet szerintem a válasz olyasmi lehet ahogy a majomból ősember lett, majd a mai ember volt egy izé az evolúciója úgy alakult hogy következő generáció egyre jobban hasonlított a tyúkra majd egyszer csak az egyik tojásból egy tik jött elő és jött a marinéni és megfőzte pörköltnek :D Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts