retry Posted Május 9, 2009 Share Posted Május 9, 2009 Közelebb kerültek a láthatatlanná tévő köpeny megvalósításához. Pár mikrométeres felületet már el tudnak tüntetni a Kaliforniai Egyetem kutatói. Az amerikai Berkeley Laboratórium és a Kaliforniai Egyetem kifejlesztett egy anyagot, amely már meglehetősen megközelíti a láthatatlanná tevő süveg fogalmát. Új, a kutatók szerint sokat ígérő megközelítéssel jutottak el a megoldáshoz. A nagyobb tárgyak eltűnését lehetővé tevő anyag azért még várat magára - egyelőre csupán egy pár mikrométeres felületet sikerült eltüntetni. "A láthatatlanság problémájára új megoldást fejlesztettünk ki, amely dielektromos - áramot nem vezető - anyagokon alapszik" - magyarázta a kutatás vezetője, Xiang Zhang, aki a laboratórium és az egyetem munkatársa is egyben. Zhang csapatának sikerült csak dielektromos anyagok segítségével kifejleszteni egy láthatatlanná tevő szőnyeget. Amennyiben alátesznek egy tárgyat, a szőnyeg felülete speciális nanostruktúrájának köszönhetően mégis teljesen simának tűnik - a tárgy így a szemlélők szeme előtt láthatatlan lesz. A kutatócsoport kísérletei során egy 3,8 mikrométerszer négyszáz nanométeres felület esetében, infravörös fényben bebizonyította, hogy ez a megközelítés működik - tudósítanak a Nature Materials című szaklapban. Az új láthatatlanná tevő köpeny felülete Zhang szerint a színtisztán dielektomos anyagokból álló összetétele és formatervezése következtében növelhető. Az anyagkutató abban is bízik, hogy ezzel a megközelítéssel és precízebb elkészítéssel megvalósítható a látható fény tartományában is "működő" anyag - így lehetővé téve az igazi, emberi szem által észlelhető láthatatlanságot. A kétdimenziós szőnyeg sem végleges elgondolás. "Következő célunk, hogy mindhárom dimenzióban működő köpenyt hozzunk létre" - hangsúlyozza Zhang. A kutató a dielektromosanyag-megközelítésben látja a reményt álmai megvalósulására. Az új felfedezés nem csak a láthatatlanságot hozza közelebb, hanem lehetővé teszi, hogy a fényt hasonlóképp más területeken is manipulálni lehessen - például nagyteljesítményű, újszerű mikroszkópok vagy gyorsabb számítógépek esetében. Szerintem érdekes, kitudja mi lesz még a jövőben kifejlesztve. talán a teleportálás? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
sOnt Posted Május 9, 2009 Share Posted Május 9, 2009 Szerintem fölösleges ezzel a témával foglalkozni. Ha kifejlesztenék akkor úgyis lenne olyan ember aki ezzel visszaélne és gyilkolna, bankot rabolna stb. Nem látom értelmét. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sixpounder Posted Május 9, 2009 Share Posted Május 9, 2009 Teljesen egyet értek veled Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sheppard Posted Május 12, 2009 Share Posted Május 12, 2009 Az amerikai Berkeley Laboratórium és a Kaliforniai Egyetem kifejlesztett egy olyan anyagot, amely már meglehetősen megközelíti a láthatatlanná tevő süveg fogalmát. Új, a kutatók szerint sokat ígérő megközelítéssel jutottak el a megoldáshoz. A nagyobb tárgyak eltűnését lehetővé tevő anyag azért még várat magára - egyelőre csupán egy pár mikrométeres felületet sikerült eltüntetni. Zhang csapatának sikerült csak dielektromos anyagok segítségével kifejleszteni egy láthatatlanná tevő szőnyeget. Amennyiben alátesznek egy tárgyat, a szőnyeg felülete speciális nanostruktúrájának köszönhetően mégis teljesen simának tűnik - a tárgy így a szemlélők szeme előtt láthatatlan lesz.A kutatócsoport kísérletei során egy 3,8 mikrométerszer négyszáz nanométeres felület esetében, infravörös fényben bebizonyította, hogy ez a megközelítés működik - tudósítanak a Nature Materials című szaklapban. Az új láthatatlanná tevő köpeny felülete Zhang szerint a színtisztán dielektomos anyagokból álló összetétele és formatervezése következtében növelhető. Az anyagkutató abban is bízik, hogy ezzel a megközelítéssel és precízebb elkészítéssel megvalósítható a látható fény tartományában is "működő" anyag - így lehetővé téve az igazi, emberi szem által észlelhető láthatatlanságot.A kétdimenziós szőnyeg sem végleges elgondolás. "Következő célunk, hogy mindhárom dimenzióban működő köpenyt hozzunk létre" - hangsúlyozza Zhang. A kutató a dielektromosanyag-megközelítésben látja a reményt álmai megvalósulására. Az új felfedezés nem csak a láthatatlanságot hozza közelebb, hanem lehetővé teszi, hogy a fényt hasonlóképp más területeken is manipulálni lehessen - például nagyteljesítményű, újszerű mikroszkópok vagy gyorsabb számítógépek esetében. "A láthatatlanság problémájára új megoldást fejlesztettünk ki, amely dielektromos - áramot nem vezető - anyagokon alapszik" - magyarázta a kutatás vezetője, Xiang Zhang, aki a laboratórium és az egyetem munkatársa is egyben. Forrás:www.5perc.hu Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Creoque Posted Május 12, 2009 Share Posted Május 12, 2009 Na ez durva. Az a "baj" hogy mire egy valóban láthatatlanná tevő köpenyt vagy akármit legyártanak addigra lesz még nagyobb kuriózum illetve már nem is lesz annyira érdekes a dolog illetve eltelik "pár" év... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
remixboy Posted Május 12, 2009 Share Posted Május 12, 2009 aszta,, nemsemmi egy ilyen láthatatlan köpenyt elfogadnák Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazsoo Posted Május 12, 2009 Share Posted Május 12, 2009 sztem nagy photoshop az egész:D de ha nem akk grat nekik:D Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
sOnt Posted Május 12, 2009 Share Posted Május 12, 2009 Nem PS. És ez a köpeny már nagyon régi. Több éves. Azóta biztos van jobb. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darth Lol Posted Május 12, 2009 Share Posted Május 12, 2009 "A nagyobb tárgyak eltűnését lehetővé tevő anyag azért még várat magára - egyelőre csupán egy pár mikrométeres felületet sikerült eltüntetni." = Photoshop Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
E.Draven Posted Május 12, 2009 Share Posted Május 12, 2009 Ezt cikket olvastam már néhány éve valamelyik újságban. Fura hogy az 5perc csak most közli... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel666 Posted Május 12, 2009 Share Posted Május 12, 2009 Érdekes, hát fejlődik a technika, kíváncsi leszek, mi lesz ha kész lesz ...meg hát biztosan nem is 5ft lehet... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
5m0k3sh0w Posted Május 12, 2009 Share Posted Május 12, 2009 1-2 éve olvastam már ugyanezzel a képpel Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szimba16 Posted Május 13, 2009 Share Posted Május 13, 2009 LOL, egy ilyen nekem is kell!!! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanoi Posted Május 14, 2009 Share Posted Május 14, 2009 Szerintem ez fake vagy valami photoshop... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hudi Posted Május 14, 2009 Share Posted Május 14, 2009 Ezt a hírt már én is olvastam,hát ha kifejlesztik és tényleg sikerül mi van ha rossz kezekbe kerül? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kitchengetneck Posted Május 14, 2009 Share Posted Május 14, 2009 Hudi én is az ilyen dolgok miatt utálom az ilyen kísérletezgetéseket. De azért gratula nekik. Tiszta Harry Potter Off : Amúgy látszik, h ti semmit nem hisztek el... -..- Ez Photoshop, az Photoshop. Valaki betesz valami érdekes vagy szép képet egyből ez Photoshop, az Photoshop -..- A bolhákat sem látod mégis élnek... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
B.Evil Posted Május 14, 2009 Share Posted Május 14, 2009 Ezek addig sztorik amíg kinem fejlesztik őket, ezeket a cikkeket fellehet vinni címlapra, hogy "hóóó, mi már majdnem megcsináltuk" meg mittomén... aztán hogyha sikerül nekik megcsinálni (3D, teljes láthatatlanság) akkor meg 7 pecsétes titok lesz... Mindamellett én örülnék 1 köpenynek Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dave09 Posted Május 16, 2009 Share Posted Május 16, 2009 Ezzel csak az a gond, hogy háborúnál nagyon jól jön...túlságosan is. Szerintem nem kéne ilyesmit csinálni mert ha belegondolsz hogy egyszer csak leszúr a "semmi" az nem túl jó dolog. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darth Lol Posted Május 16, 2009 Share Posted Május 16, 2009 Hát igen, sajnos fontos és humanitáriánus dolgokra nem lehet használni (egészségügy, 3. világok segítése) de talán egy utat ad, amin elindulhatnak más találmányok! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
KingPeach Posted Május 16, 2009 Share Posted Május 16, 2009 Ja mint például az atombombával is jól jártunk hogy van... Lehet a tudomány nevében kezdték el tervezni de ha egyszer tökéletesítik nem a tudomány nevében lesz használva... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
T.Sz.v2 Posted Május 17, 2009 Share Posted Május 17, 2009 King peach teljesen igazad van Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
T.Sz.v2 Posted Május 17, 2009 Share Posted Május 17, 2009 retry:szép de azér vehetted volna a fáradtságot és kivehetted volna azt a "hirdetés" szót Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szergej77 Posted Május 18, 2009 Share Posted Május 18, 2009 Pár mikrométeres felületet már el tudnak tüntetni itt a lényeg, ebben a pár szóban még szerintem sok sok év kell h ere rájöjjenek Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
zenebona Posted Július 22, 2009 Share Posted Július 22, 2009 bekaphatja harry potter ! már nekünk is lesz ! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zeaber Posted Július 22, 2009 Share Posted Július 22, 2009 Ami a gyógyászatban gyógyír, az a háborúban eszköz. Mennyi dolog volt ami eleinte az emberekért készült aztán egymás ellen lett fordítva.. A gépfegyver feltalálása ugyan ez volt. Jó szándékkal csinálták, hogy így kevesebb katonát kelljen behívni, mert 1 is elég pusztítást okozhat, de nem ez lett. Megjegyzem, hogy az agyhullámokkal működtethető dolgok is kamunak indultak és láss csodát, Amerikában már játék is van hozzá, kell egy headset azt viszlát xD Francért nem hozzák Europába is.. Na lényeg a lényeg: Te meglátsz valamit, és azt kérdezed: "miért?", de én megálmodok sosem volt dolgokat, és azt mondom: "miért ne?". - George Bernard Shaw Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
SVHSolyom Posted Július 22, 2009 Share Posted Július 22, 2009 Az internet is katonai fejlesztes volt... és mégis elég hasznosnak bizonyult ... (ezt is a katonasag támogatja ..ki tudja mi lesz belőle ) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts