hankock Posted Április 29, 2009 Share Posted Április 29, 2009 Vörösen fluoreszkáló kutyákat klónoztak dél-koreai tudósok, akik szerint módszerük révén genetikai megbetegedéseket is lehet majd gyógyítani. Korábban amerikai, japán és európai tudósok már klónoztak fluoreszkáló egereket és sertéseket, ám ez az első eset, amikor "világító" ebeket hoztak volna létre a kutatók. Négy beagle-ről van szó, "akik" mind a Ruppy névre hallgatnak. Nevük a ruby, azaz a rubinvörös és a puppy, vagyis kutyakölyök szavak ötvözetéből született, azaz rubinkutyát jelent. A Szöuli Nemzeti Egyetem kutatói Li Bjong Csun professzorral az élen egy beagle fajtájú kutya bőrsejtjeit használta, amelyekbe fluoreszkálást kiváltó géneket implantáltak, majd a genetikailag módosított sejtmagokat petesejtekbe ültették. A továbbiakban a petesejteket a "béranya", egy helyi keverékkutya méhébe ültették. 2007 decemberében látott napvilágot a hat beagle-szuka, amelyek szervezete vörösen fluoreszkáló fehérjét termelt. A hat kutyakölyökből kettő elpusztult, a megmaradó négy viszont jó egészségnek örvend. A dél-koreai kutatók, akik DNS-vizsgálat segítségével bizonyították be, hogy a kutyák a sejtdonortól származnak, munkájukról a Genesis című tudományos folyóirat online kiadásában számoltak be. A négy beagle napvilágnál teljesen úgy néz ki, mint "közönséges" fajtársai, ám ultraibolya fény hatására vörösen "parázslanak". A kutyák körme, valamint hasa, ahol igen vékony a bőr, még szabad szemmel is vörösnek látszik. "Nem az a lényeges a munkánkban, hogy klónozott kutyáink vörösben fluoreszkálnak, hanem hogy géneket ültettünk be" - magyarázta Li professzor, aki az ebeket a világ első transzgénikus kutyáinak nevezte. A tudós azt is bejelentette, hogy a kutyaklónozás során öröklődő betegségeket kiváltó humán géneket is beültetett. Reményei szerint e kísérletek révén új gyógymódok születnek olyan öröklött betegségek kezelésére, mint a Parkinson-kór. További részletekbe azonban nem bocsátkozott, mondván, hogy ezek a kísérletek folyamatban vannak jelenleg. (MTI) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kitchengetneck Posted Április 29, 2009 Share Posted Április 29, 2009 Nagyon értelemes a prof. Kísérletezzen csak majd csak elterjed a kutyainfluenza is -..-'' Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pupák95 Posted Május 2, 2009 Share Posted Május 2, 2009 Ez a világító kutya azért nem rossz ötlet,mert én már estem hasra éjszaka a fekete pulimban. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
jack bauer92 Posted Május 2, 2009 Share Posted Május 2, 2009 szerintem inkább magukon kisérletezzenek nem pedig kutyákon Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arbiter Posted Május 2, 2009 Share Posted Május 2, 2009 Én azt mondom, hogy ha ezzel közelebb jutnak a Parkinson-kór gyógyításához, akkor csinálják. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Don_Giamatti Posted Május 16, 2009 Share Posted Május 16, 2009 Ez a világító kutya azért nem rossz ötlet,mert én már estem hasra éjszaka a fekete pulimban. én is párszor. de a szőre attól még fekete marad Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
molly_1313 Posted Május 16, 2009 Share Posted Május 16, 2009 Szegény kutyusok Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
T.Sz.v2 Posted Május 17, 2009 Share Posted Május 17, 2009 és ennek mi értelme volt? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frosty88 Posted Május 19, 2009 Share Posted Május 19, 2009 A kutyákat tudom sajnálni, de ha jó sok betegséget meggyógyítanak vele, hát valszeg megéri. Csak ne legyen helyette másik. Egyébként Pupák95, nekem is fekete kutyám van és az egy életérzés amikor felbotlok benne, vagy nekem szalad és fellök (az enyém labrador, kissé nagyobb, mint a puli .) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts