T.Sz.v2 Posted Április 24, 2009 Share Posted Április 24, 2009 Hajnalig ébren maradni, aztán reggel sokáig aludni nem csak jó, de kimondottan hasznos is, derítette ki Dr. Philippe Peigneux kutatócsoportja a Liege-i egyetemen. Korábbi felmérések már kimutatták, hogy a rendszeresen sokáig alvók átlagban intelligensebbek, és többet keresnek, mint a koránkelők – a belga professzor ezúttal a miértekre kereste a választ. A kísérletben részt vevőket két csoportra osztotta, akikre a pacsirta, illetve bagoly kódneveket ragasztotta. A pacsirták voltak azok, akik korán fekszenek le, és korán kelnek, a baglyok pedig a sokáig ébren maradó, későn kelő típus. A kísérleti alanyoknak teszteket kellett kitölteniük közvetlenül ébredés után, illetve tíz órával később, délután is, illetve az agyi aktivitásukat műszerekkel is mérték. Kiderült, hogy a baglyok jobb eredményeket értek el a teszteken, és az MRI is erősebb aktivitást mutatott az agyukban, mint a pacsirtáknál – annak ellenére, hogy mindkét csoport ugyanannyit aludt, és az ébredéstől számítva ugyanannyi idő telt el mindkét csoport számra a teszt kitöltéséig (tehát nem volt fáradtabb egyik csapat sem a másiknál). A későn kelés jót tesz a gondolkodás sebességének és a memóriának is a kísérlet szerint. Dr Peigneux szerint az, hogy koránkelésre, vagy sokáig alvásra vagyunk inkább hajlamosak (vagyis hogy hogyan van gyárilag beállítva a biológiai óránk), genetikai örökség, és egészen az őskorig nyúlik vissza az eredete, amikor a korán a zsákmány nyomába eredő vadászok és az éjjelente a törzsre vigyázó őrök voltak az első baglyok és pacsirták. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
zsepi Posted Április 24, 2009 Share Posted Április 24, 2009 Furcsa... De érdekes! Br arról nem szól a hír, hogy a későn kelők miért is okosabbak valójában... Mindenestre én jobban szeretek későn kelni, este még élet van Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
herites Posted Április 25, 2009 Share Posted Április 25, 2009 Szerintem ennek abban lehet a magyarazata h aki sokaig van fent az a termeszetes alvasi idoben (azaz ejje, hajnalban) is hasznalja az agyat, igy az megedzodik, jobban terhelheto. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viktor007 Posted Április 25, 2009 Share Posted Április 25, 2009 Ez mind szép és jó. De aki suliba jár vagy kora reggel dolgozni és hétvégén is korán kel mert hozzá van szokva az buta, vagy buta marad? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProCukor Posted Április 25, 2009 Share Posted Április 25, 2009 Érdekes...akkor ezek szerint én "bagoly" vagyok. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kitchengetneck Posted Április 25, 2009 Share Posted Április 25, 2009 Hát én a korán fekvő korán kelő kategóriába tartozom de nem érzem magam butának Megint unatkoztak a tudósok Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
ggslm Posted Április 25, 2009 Share Posted Április 25, 2009 Hát én nagyon a baglyok csoportjába tartozom, mégsem érzem magam ettől okosabbnak a koránkelőknél:D De azért lehet benne valami. Állítólag, az agyunk alváskor elvégez magán olyan karbantartási valamiket, mint pl a felesleges infók törlése... Virrasztós éjszakáimon tapasztaltam h 3-4 körül úgy éreztem, annál fáradtabb már alig lehetek, de kis idő múlva teljesen fitt lettem, és ömlött belőlem a szó Tehát lehet, h alvás nélkül is elvégzi egy részét az agyunk azon feladatoknak amiket alváskor kellene... De sztem a cikk akkor is bullshit, unatkoztak a tudósok, nem tom hogy jutottak pár alany megfigyelésétől az ősemberekhez Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szergej77 Posted Április 25, 2009 Share Posted Április 25, 2009 ez egy jó sztori Fogom kinyomtatom és oda adom anyumnak h miért is gépezem én olyan sokáig hajnalig másnap meg alszom délután 2-3 ig is néha ,persze mikor szabadnapos vagyom Okosnak nem mondanám magam , inkább jól informáltnak a dolgokról Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
E.Draven Posted Április 25, 2009 Share Posted Április 25, 2009 én általában későn fexek le, viszont nem bírok sokáig aludni... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Don_Giamatti Posted Április 25, 2009 Share Posted Április 25, 2009 Mindenestre én jobban szeretek későn kelni, este még élet van látod, pont ezért. Nekünk van eszünk, és tudjuk,hogy az jó. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pupák95 Posted Április 25, 2009 Share Posted Április 25, 2009 Akkor ezek alapján nekem zseninek kellene lennem,...de átlagos vagyok. Persz az is lehet,hogy én abba a bizonyos kivétel kategóriába tartozok. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaire Posted Április 25, 2009 Share Posted Április 25, 2009 Akkor Győzike is okosnak számít?? Én ilyen átmenet vagyok, valamikor 1kor fekszem, 6-kor kelek, csak magamtól, valamikor meg délig eltudok aludni .... Tudósok, meg már nem tudnak mind agyalni ... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
0123jani Posted Április 25, 2009 Share Posted Április 25, 2009 Én mindig korán kelek.. És egyáltalán nem vagyok hülyébb mint a többiek Az előzőekre meg azt tudom mondani: aki legény éjszaka az legyen legény éjszaka is! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blackie1218 Posted Április 26, 2009 Share Posted Április 26, 2009 Jó reggelt. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
gubec00 Posted Április 26, 2009 Share Posted Április 26, 2009 Suli időben természetesen felkelek de amugy bagoly vagyok, hétvégente szünetben délig vagy tovább alszok. Szerintem az lehet inkább az oka a baglyok okosságának h a fizikai munkások általában a pacsirták[és most ez nem sértés]. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
TrueMaster Posted Április 27, 2009 Share Posted Április 27, 2009 Én úgy vagyok vele, ha későn kelek, vagyis többet alszok, akkor valahogy tompább vagyok aznap... Értem én itt a 9 és 9 nél több óra alvásra De amúgy valahol láttam, vagy olvastam hogy ha valaki sokat alszik / lustálkodik, az nem egészséges és nem jó a szervezetnek! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
b4m Posted Április 28, 2009 Share Posted Április 28, 2009 Sokáig alszom éjfél és 1 óra között szoktam általában lefeküdni (hétköznap).Nem szeretek korán kelni, olyankor mindig olyasmi érzésem van, mintha még álmodnék ezen a KV sem nagyon szokott segíteni. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ray D. Posted Április 28, 2009 Share Posted Április 28, 2009 Nah megtudtam, hogy okosabb vagyok egy pacsirtánál Én mindig későn fekvő, sokáig alvó típus vagyok és utálom ha felébresztenek. Suliidőben is ugyanúgy későn fekszek le(egyszerűen nem tudok korábban) és akkor azért elég rossz az ébredés... De hétvégéken vagy szünetben amikor nincsen dolgom lazán átalszom a délelőttöket. De azért nem mondanám biztosra, hogy okosabb vagyok egy korán kelő professzornál Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
hallucinations Posted Június 19, 2009 Share Posted Június 19, 2009 Asszem megmaradok bagolynak, megéri. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shyllard Posted Június 19, 2009 Share Posted Június 19, 2009 Bagoly vagyok, kivéve suli időben, merthát akkor nem lehet mit tenni Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hudi Posted Június 19, 2009 Share Posted Június 19, 2009 Ebben lehet valami mivel később kelnek nem olyanok reggel mint akit fejbe vágtak! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
huddy Posted Június 19, 2009 Share Posted Június 19, 2009 Én olyasmit olvastam, hogy alvás közben egy csomó biológia meg kémiai folyamat játszódik le a testben és persze az agyban isezért fontos a min 8 óra alvás,de szerintem az teljesen hülyeség, hogy az agyi aktivitás élénkebb legyen a későn kelőknél. Akkor mi van, ha valaki egy másik időzónába utazik, vagy vmi ilyesmi. Szerintem inkább mindenki jól aludja ki magát, amennyire csak tudja az időpont és a napszak meg teljesen mind1 lehet. Unatkzó tudósok, de jó lenne, ha nekem is ennyi időm lenne. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
BastaRasta Posted Június 20, 2009 Share Posted Június 20, 2009 Ezt fura volt elolvasni mert én is pont így fekszek kelek fel és hát akkor nem potyára:D Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kádávid Posted Június 20, 2009 Share Posted Június 20, 2009 Én mindig időben lefekszem aludni... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
ch3f Posted Június 20, 2009 Share Posted Június 20, 2009 ha nem melozok vagy nincs suli kb 11-12 am korul kelek. már elég okos kellene legyek. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kádávid Posted Június 21, 2009 Share Posted Június 21, 2009 még mostsem érzem magam okosabbnak ;> Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
spdeluxe Posted Június 21, 2009 Share Posted Június 21, 2009 Akkor én már ultra okos vagyok , ugyanis tegnap is este fél nyolckor keltem fel , végig aludtam az egész napot. Ezt eléggé rendszeresítettem mostanság , és én magam is nagyon pihentetőnek találom. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Silverp Posted Június 21, 2009 Share Posted Június 21, 2009 Hát ez meglepő.Én is bagoly vagyok. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
csasa94 Posted Június 21, 2009 Share Posted Június 21, 2009 Ha én 00:00-kor fekszek és 11-12:00-kot kelek, akkor én bagoly vagyok? Üdv.: csasa94 Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Creoque Posted Június 21, 2009 Share Posted Június 21, 2009 Ez de jó! ) Hú ezt kinyomtatom... abszolút bagoly vagyok és a suli és egyetem késztetett arra hogy korán is keljek. Szal az kimondottan sz.. rossz volt nekem. Valahogy jobban érzem magam ha sokáig fent vagyok és aludhatok délig! Nem szeretek reggel kelni :S Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts