Jump to content
PirateClub.hu

Nem lesz vak a láthatatlanná tévő varázsköpeny viselője


hankock
 Share

Recommended Posts

A láthatatlanná tevő varázsköpeny néhány éve kilépett a fantasztikumok világából: az első sikerek után intenzív kutatások indultak a különleges tulajdonságú metaanyagok létrehozására és tanulmányozására. A közelmúltban érdekes új eredmény született: létrehozták az antiköpenyt, amely lehetővé teszi majd, hogy a varázsköpeny viselője lássa a környezetét.

 

Láthatatlanná tévő anyagok

 

Néhány évtizede elméleti lehetőségként merült fel, hogy létre lehet hozni olyan különleges, a természetben nem létező anyagokat, amelyekben az elektromos áteresztőképesség (permittivitás) és a mágneses áteresztőképesség (permeabilitás) is negatív érték. Ez a metaanyagnak nevezett különleges anyag természetesen különleges tulajdonságokkal bírna: szinte minden elektromágneses jelenség másképp zajlana benne.

 

Az egyik legfurcsább következmény a negatív törésmutató fellépése lenne. A fény egy ilyen közeg határához érve nem hatolna be a negatív törésmutatójú anyagba, hanem azt megkerülve haladna tovább. Az ilyen anyagból készült tárgy láthatatlanná válna, viszont látható lenne az általa eltakart, mögötte levő tárgy.

 

Az 1990-es évek közepén kezdték részletesen elemezni ezeknek az akkor még csak elképzelt, különleges anyagoknak a tulajdonságait. Kiderült, hogy a negatív anyagi jellemzőkkel bíró metaanyagok paraméterei függenek az elektromágneses hullámok frekvenciájától, tehát a paraméterek értéke a frekvenciával együtt változik. Ugyanakkor a negatív paraméterű anyagok a pozitívokkal szemben csak viszonylag keskeny frekvenciatartományban használhatók. Ezzel magyarázható a metaanyagok hiánya a természetben: a negatív elektromos, illetve mágneses jellemzők ugyanis más-más frekvenciatartományban jelennek meg. A fizika törvényei ugyanakkor nem zárják ki, nem teszik eleve lehetetlenné, hogy a két paraméter egyszerre vegyen fel negatív értéket.

 

Az elméleti kutatómunka során az is kiderült, hogy a metaanyag parányi elemek ismétlődéséből állna. Az elemek méretét és egymástól való távolságát úgy kell megválasztani, hogy az jóval kisebb legyen a felhasználandó elektromos sugárzás hullámhosszánál. Ebben az esetben a beeső elektromágneses hullám nem tudja megkülönböztetni az egyes elemeket, homogénnek látja a metaanyagot. Az építőelemek parányi hurkok és vezetődarabok, ezeket helyezik el szabályosan ismétlődő rendben. Az egyik összetevő az elektromos, a másik a mágneses tulajdonságért felel.

 

Két- és háromdimenziós metaanyagok

 

2006-ban készült el az első metaanyagból álló eszköz. Ez még nem három, hanem csak két dimenzióban működött. Az építőelemek üvegszálas felületre szerelt rézkarikák és rézdrótok voltak (lásd az alábbi képen). A kísérletben egyértelműen megfigyelték, hogy a mikrohullámok tartományába eső elektromágneses hullámok megkerülték a metaanyaggal körbevett objektumot, úgy, ahogy a folyó vize megkerül egy sima felületű sziklát a mederben.

 

A kétdimenziós, mikrohullámokra érzékeny metaanyag után 2008-ban elkészült a háromdimenziós, látható fényben működő metaanyag. Két kutatócsoport dolgozott a megoldáson, mindkettőt Xiang Zhang professzor vezette a kaliforniai Berkeley-ben, ahol J. Valentine és munkatársai halászhálóra emlékeztető szerkezettel hoztak létre három dimenzióban működő "varázsköpenyt" (lásd a legfelső képen). A hálóban ezüst- és magnézium-fluorid-rétegek váltakoznak, és ez a metaanyag már viszonylag széles hullámhossztartományban, 1200-1800 nanométer közé eső hullámhosszakon képes a ráeső elektromágneses sugárzás eltérítésére, vagyis a láthatatlanná válásra.

20081215metaanyag16.jpg

A kutatók előtt álló nagy és nem is biztos, hogy megoldható feladat egy széles hullámhossztartományban metaanyagként viselkedő rendszer kialakítása. Csak ezután lehet majd gondolkodni a varázsköpeny szabásmintáján

 

Antiköpeny látáshoz

 

De hogyan fog kilátni viselője a varázsköpenyből, ha az egyszer valóban elkészül? A metaanyagokkal kapcsolatos sikerek kapcsán eddig nem esett szó arról, hogy ha egy ember vagy más élőlény visel majd láthatatlanná tévő köpenyt, akkor nemcsak őt nem látjuk, hanem ő sem fog látni. A láthatatlan ember vak lesz, ugyanis fejét is elfedő köpenye nem engedi szemébe jutni a környezet által visszavert fénysugarakat, márpedig ez a látás alapja. (Természetesen ez a probléma nem merül fel, ha valamilyen tárgyat tesznek láthatatlanná megfelelő metaanyag-bevonattal.)

 

A kutatási terület egyik legutóbbi eredménye, hogy Kínában, a sanghaji Ting Csiao Egyetemen Csen Huanjang professzor kutatócsoportja megalkotta a "láthatatlanná tévő varázsköpeny" ellenpárját, az antiköpenyt. Az antiköpeny anyagát a láthatatlanná tevő köpeny alatt rejtheti el majd a köpeny viselője, és amikor ki akar nézni, akkor belülről a köpenyanyaghoz szorítja. Az antiköpeny semlegesíti a köpeny hatását, és viselőjük látni fogja környezetét. A siker a kétféle anyag optikai tulajdonságainak nagyon pontos egymáshoz illesztésén múlik.

 

origo

Link to comment
Share on other sites

Hát ez még így olvasva is is eléggé futurisztikus,és vajon milyen szervezet vagy alakulat használná először ha lenne valaki aki elkezdené gyártani? :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...