naposcsibe Posted November 26, 2008 Share Posted November 26, 2008 Napi négy sör elfogyasztása nem csupán hatalmas has kialakulásához vezethet, de károsíthatja a látás, és jelentősen növeli az időskori makula degeneráció kialakulásának veszélyét - derült ki egy ausztrál kutatásból. Azoknál a hatvanas éveikben járó férfiaknál, akik keményen isznak, hatszorosára nő az időskori makula degeneráció legsúlyosabb formája kialakulásának veszélye - állapították meg melbourne-i kutatók. A makula degeneráció a 65 évesnél idősebb emberek között a vakság vezető oka; a makula a szem ideghártyájának - a retinának - az éleslátásért és a központi látásért felelős szerve. A kór kialakulását eddig genetikai okokkal és a dohányzással hozták összefüggésbe, az alkohol hatását az Elaine Chong vezette kutatás mutatta ki, amelynek során hosszabb ideig vizsgáltak 7000 embert. Kiderült, hogy annál, aki napi négy adag alkoholnál többet fogyaszt, háromszorosára nő a kór kialakulásának esélye, a sörbarátok viszont még nagyobb veszélyben vannak: náluk ez az arány hatszoros. Ez azonban csak a férfiakra igaz - a nőknél nem találtak hasonló összefüggést. Chong abban látja a magyarázatot, hogy az alkohol valószínűleg növeli a retina oxidatív stresszét - ez a szervezet sejtjeiben a szabad gyökök hatására bekövetkező változás. "Az alkohol neurotoxin, amely nagy koncentrációban károsíthatja a retinát - ez vezethet a betegséghez" - hangsúlyozta a kutató, aki szerint az sincs kizárva, hogy mivel azok, akik isznak, nagyobb valószínűséggel dohányoznak is, ez okozza a nagyobb veszélyt. forrás: inforadio Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flóri Bá Posted November 26, 2008 Share Posted November 26, 2008 Jaj, meg már ezt a sok baromságot aki elhiszi, az vakuljon meg...minden mondatban ott a valószínűleg szó. Ami meg nem biztos azt minek vetik fel egyáltalán. Együnk inkább kengurukat, meg koalát? Holnap már a Blikk arról cikkez, hogy Feri bácsit megvakította 6üveg sör... LOL! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enjoy9211 Posted November 26, 2008 Share Posted November 26, 2008 Azért senki ne szokjon le mert ha sört iszik egymilliomoddal nő a vakság esélye. Merthogy többel biztos nem nő. És nem csak sör függő, ahhoz alapból valami bajnak kell lennie hogy komplikációk kialakuljanak.... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Necromaci Posted December 3, 2008 Share Posted December 3, 2008 A célzóvíz kell. Nem szabad túlzásba vinni, de mi lenne velünk nélküle? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Batista Posted December 3, 2008 Share Posted December 3, 2008 józanság ))))))) Amugy a hírhez kapcsolódóan tényleg nagy hülyeség. Dédpapám megvakult pedig nem piázott. na? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
007 Silence Posted December 3, 2008 Share Posted December 3, 2008 Szerintem nem függ össze a kettő dolog.. sör + vakság nah elmennek a fenébe a Melbourni kutatók Sör 4 life! vagy amíg meg nem vakulsz xD Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
b4m Posted December 3, 2008 Share Posted December 3, 2008 Ilyen rossz lenne az ausztrál sör? nem egy embert szoktam látni akin látszik hogy jó ideje naponta sörözget és semmi baja, azon kívűl hogy a kocsmából hazafelé egy kicsit érdekesen mozog a bicikli kormánya Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szergej77 Posted December 4, 2008 Share Posted December 4, 2008 Nos meg kell hogy cáfoljam ezt ...szerintem baromság az egész....eddig az volt hogya sör jó stb.. jó igen túlzott fogyasztása nem ...de hogy vakságot okozna nem tudom...volt már vajon rá egyáltalán bizonyíték?!!!!! Meg a másik nagyon nagy hülyeség..hogy a sörtől van a sörhas..ez nem igaz....a sörnek köze nincs hozzá!!! Ezt biztosan tudom....egyik szakmám miatt kellett tanulnom.. Nos amúgy a sör étvágyat fokozza és gyorsabban bontja le a már meglévő ételt amit ettél és ezért éhesebb leszel és enni akarsz..majd elhízol..és az nem sörhas ami van néhány embernek hanem csak az hogy jóétávágyú és elhízott. azért köszi a hírt... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deporos Posted December 4, 2008 Share Posted December 4, 2008 hát nem tudom...elég sok idős embert ismerek/ismertem aki végig itta az életét is ilyen látásproblémái nem voltak csak a kettős látás volt néha jelen...és a sör meg a kettőslátás néha tényleg együtt jár Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flóri Bá Posted December 4, 2008 Share Posted December 4, 2008 Örülök, hogy így vélekedtek, végre a sörfogyasztó társadalom is fellépet a hülye hírek ellen! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
matee92 Posted December 6, 2008 Share Posted December 6, 2008 Én először azt hittem, hogy metil-alkohol (metanol vagy faszesz) tartalomról van szó, az vakságot okoz. De úgy néz ki, hogy csak valami találgatásos hülyeség. -->Máté Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonic79 Posted December 7, 2008 Share Posted December 7, 2008 Engem ez biztos nem fog gátolni, hogy megigyak pár korsóval:) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts