kenderendre Posted November 25, 2008 Share Posted November 25, 2008 A következő 2 feladatomat kéne úgy megoldani, hogy a feladatokat egy másik függvény végezze el. Írtam is mindre programot, de nem akarnak működni. Gondolom a címzéssel lehetnek bajok. Aki tudja mi lehet hiba az legyen szíves javítani. 1. Feladat: Töltsünk fel egy 2x3-as integer mátrixot futási időben ! Ezután definiáljunk egy 6 elemű vektort. A program másolja be a mátrix elmeit a vektorba, egymás után. Először az oszlopokat másoljuk a vektorba. Nyomtassuk ki a vektort. 1. Program #include <stdio.h> #include <string.h> int main() { char sz[71]; int szamlalo,szamlalo2,n; szamlalo=0; printf("Irjon be egy maximum 70 karakterbol allo szoveget: \n"); fgets(sz,70,stdin); n=strlen(sz); szamlalo2=maghangsz(sz[71],szamlalo,n); printf("A szovegben %d-szor kovetik egymast maganhangzok",szamlalo); return 0; } int maghangsz(char *sz,int len) { int i,szamlalo2; for (i=0; i<=len-2; i++) { if (((*(sz+i)=='a')||(*(sz+i)=='e')||(*(sz+i)=='i')||(*(sz+i)=='o')||(*(sz+i)=='u'))&&((*(sz+i+1)=='a')||(*(sz+i+1)=='e')||(*(sz+i+1)=='i')||(*(sz+i+1)=='o')||(*(sz+i+1)=='u'))) szamlalo2++; } return szamlalo2; } 2.Feladat: Olvassunk be egy maximum 70 karakter hosszú szöveget és számoljuk meg hányszor fordul elő, hogy magánhangzók követik egymást. Nyomtassuk ki ezt a számot. (Nincs olyan függvény a standard könyvtárban, mely azonosítja a magánhangzókat vagy mássalhangzókat.) 2.Program: #include <stdio.h> int main() { int vektor[6]; int matrix[3][2]; int i,j,k; printf("Adja meg a matrix elemeit: \n"); for(i=0;i<3;i++) { for(j=0;j<2;j++) { scanf("%d",&matrix[i][j]); } } masol(vektor[6],matrix[3][2]); printf("A vektor elemei: "); for(k=0;k<6;k++) printf("%d ",vektor[k]); return 0; } void masol(int &(vektor[6]),int &(matrix[3][2])) { (&(vektor[0]))==(&(matrix[0][0])); (&(vektor[1]))==(&(matrix[1][0])); (&(vektor[2]))==(&(matrix[2][0])); (&(vektor[3]))==(&(matrix[0][1])); (&(vektor[4]))==(&(matrix[1][1])); (&(vektor[5]))==(&(matrix[2][1])); } Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pörköltszaft Posted November 26, 2008 Share Posted November 26, 2008 Pár jótanács: - A feladatokat meg a programokat legalább tedd rendbe, ha már problémával fordulsz máshoz, legalább a leírást csináld helyesen - minden egyéb függvényt, eljárást a main ELÉ kell tenni, ha utánna rakod, nem fogja "látni". - legyél figyelmesebb mikor írod a kódot mert ... szamlalo2=maghangsz(sz[71],szamlalo,n); printf("A szovegben %d-szor kovetik egymast maganhangzok",szamlalo); Döntsük el, mit akarunk kiiratni A második feladatot (1. program) megcsinálom, mivel azt a múltkor már rendberaktuk: #include <stdio.h> #include <string.h> int maghangsz(char *szoveg,int len) { int i,szamlalo2; szamlalo2 = 0; for (i=0; i<=len-2; i++) { if ((((szoveg[i])=='a')||((szoveg[i])=='e')||((szoveg[i])=='i')||((szoveg[i])=='o')||((szoveg[i])=='u'))&&(((szoveg[i+1])=='a')||((szoveg[i+1])=='e')||((szoveg[i+1])=='i')||((szoveg[i+1])=='o')||((szoveg[i+1])=='u'))) { szamlalo2++; } } return szamlalo2; } int main() { char sz[71]; int szamlalo,n; szamlalo=0; printf("Irjon be egy maximum 70 karakterbol allo szoveget: \n"); fgets(sz,70,stdin); n=strlen(sz); szamlalo = maghangsz(sz,n); printf("A szovegben %d-szor kovetik egymast maganhangzok",szamlalo); return 0; } Visual Studio-ban fordítva tökéletesen lefut. A második maradjon meg a Te feladatod Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
kenderendre Posted November 26, 2008 Author Share Posted November 26, 2008 Köszönet a segítségért. Én úgy tanultam, hogy a main függvény után raktuk a másik függvényt is, csak még a main elé írtunk valamit amire már nem emlékszek. A másik feladatról még annyit, hogy ha vektor pointert használok, annak úgy kell-e kinéznie, ahogy én csináltam (&(vektor[0])) ? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pörköltszaft Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 kenderendre valamiért nem tudok pü-t küldeni (A felhasználó nem kíván üzeneteket fogadni. A privát üzenetet nem továbbítottuk), ezért ide írom, amit amúgy oda írtam volna: Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts