roggenbrot Posted Szeptember 18, 2008 Share Posted Szeptember 18, 2008 A hűtőrendszer meghibásodása miatt leállították a Genf melletti nagy hadronütköztető gyűrűt (LHC), a világ legnagyobb részecskegyorsító berendezését, amelyet alig egy hete helyeztek üzembe. A kísérletet irányító Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) fizikusai szerint a szuperfolyékony héliummal működő hűtőrendszert még ezen a héten megjavítják. Az LHC 27 kilométeres köralagútjában legutóbb a hétvégén haladt körbe protonnyaláb. A világegyetem keletkezését modellező kísérlet tervei alapján a nyalábokat fokozatosan fénysebességre gyorsítják, ehhez azonban mínusz 271,3 Celsius fokra kell hűteni a berendezést. A száguldó protonnyalábok ütköztetésével a CERN kutatói "mini-ősrobbanást" kívánnak létrehozni. A kísérlet a múlt héten szerdán indult. A CERN informatikai hálózatát már aznap hackertámadás érte. A behatolók nem tettek kárt, csupán fel akarták hívni a figyelmet arra, hogy sérülékeny a tudománytörténet legnagyobb szabású fizikai kísérletét irányító rendszer. A 6,4 milliárd eurós (1530 milliárd forintos) kutatási projektben csaknem kétezer tudós vesz részt. Olyan kérdésekre keresik a választ, mint például hogy az univerzum keletkezésekor az első milliomod másodperc előtti időben létező anyagnak milyen volt a sűrűsége és a hőmérséklete. forrás: inforadio.hu Remélem nem lesz több baj a CERN-nel ! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Manfred von Richthofen Posted Szeptember 18, 2008 Share Posted Szeptember 18, 2008 hát azt én is remélem h semmi gond nem lesz a továbbiakban! és remélem ezt már ők is észre veszik ha vmi oan lesz ami már nem irányítható emberileg! csak azt nem értem azzal mire mennek ha tudni fogják annak az anyagnak a sűrűségét amiből az univerzum keletkezett?? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chryss Voller Posted Szeptember 18, 2008 Share Posted Szeptember 18, 2008 Cseeernobiiiiil... Na azért nem. De ha jól emlékszem ott is az romlott el. Remélem nem lesz belőle nagy bumm. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
morze Posted Szeptember 18, 2008 Share Posted Szeptember 18, 2008 Csernobilnál nem a hűtőrendszer mondott csődöt . Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bálibee Posted Szeptember 18, 2008 Share Posted Szeptember 18, 2008 Csernobilban emberi hiba volt az ok. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
jay.the.gk Posted Szeptember 18, 2008 Share Posted Szeptember 18, 2008 Csak engem emlékeztet ez a kutatás egy kicsit Black Mesa-ra? Amúgy tegnap volt az egyik csatornán erről szó, sok-minden meghibásodik, de nem is egyszerű egy ilyen szerkezetet átlátni... de nagyon törekednek a biztonságra... gl&hf! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Manfred von Richthofen Posted Szeptember 18, 2008 Share Posted Szeptember 18, 2008 de azért Csernobilban is a hűtő ment tönkre persze emberi hibából!! ott az volt a gond hogy kísérleteztek vele h meddig bírja a hűtőrendszer!!(hát nem sokáig bírta) azért remélem itt nem lesz ien! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
vektor1993 Posted Szeptember 19, 2008 Share Posted Szeptember 19, 2008 én nem tudom mivolt csernobilban vagyis hogy mi romlott el csak annyit hogy felrobbant az atom erőmű és remélem nem fog felrobbanni az a részecske gyorsító Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kornbal Posted Szeptember 19, 2008 Share Posted Szeptember 19, 2008 Azért egy atomerőműben a hűtőrendszer szerepe picit más mint itt Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
vektor1993 Posted Szeptember 20, 2008 Share Posted Szeptember 20, 2008 aha azt tudom ott sokkaltal másabb Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kornbal Posted Szeptember 20, 2008 Share Posted Szeptember 20, 2008 na akkor ha tudod akkor nem kellene félned attól hogy felrobban a cucc Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
b4m Posted Szeptember 20, 2008 Share Posted Szeptember 20, 2008 Azért jófejek a hackerek feltörik a rendszert, hogy figyelmeztessék a CERN-t, érdekes ahhoz képest hogy mindenki lehúzza őket. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts