Szipi Posted Szeptember 16, 2008 Share Posted Szeptember 16, 2008 Megkövesedett villám Mindenki tudja, mi történik, ha a villám belecsap egy fába. De mi a helyzet, amikor a villám a földbe vágódik? Megfelelő körülmények között - sivatagi vagy tengerparti homokon - az izzó áramfolyam függőlegesen hatol a földbe, és egy furcsa, megkövesedett hálózatot hoz létre: a fulguritot. Nevét a 19. században kapta, a latin fulgur szóból, melynek jelentése „villám". Fulgurit akkor alakul ki, amikor a villám ásványszemcséket olvaszt meg és egyesít a homokban. A göcsörtös fagyökerekre emlékeztető alakzat több méter mélyen is lehatolhat a talajba. Arról megoszlanak a vélemények, hogy mennyi energia kell egy fulgurit létrejöttéhez, de a talajhőmérséklet nagy valószínűséggel 4000 Celsius-fok fölé szökik. A fulguritok meglehetősen ritkák. Keresésükre érdekes módon a legjobb hely egy futóhomokos sivatag. Nemcsak azért, mert a szükséges ásványszemcsék bőségesen fordulnak itt elő, hanem mert az alakzatokról egy idő után a sivatagi szél lefújja a homokborítást. Az érdekesebb darabokért magas árat fizetnek a gyűjtők és a kereskedők, nem utolsósorban azért, mert a fulguritot eléggé nehéz teljes épségben kihúzni a földből. A „villámkövek" rendkívül értékesek, mert ritkán fordulnak elő, és alakzatuk meghökkentő látványt nyújt. Ugyanakkor évezredeken keresztül megmaradnak, ennélfogva a kutatók adatokat szerezhetnek az elmúlt idők éghajlatáról. Nemrégiben egy mexikói kutató, Rafael Navarro-Gonzales és csoportja tanulmányozta a líbiai sivatagból származó 15 ezer éves fulguritban a gázbuborékokat. A buborékok szénmonoxid- és nitrogénoxidtartalma azt mutatja, hogy a villámcsapás idején a talaj állapota hasonló volt ahhoz, amilyen napjainkban Líbia délebbi, úgynevezett Sahel térsége. Ebből arra lehet következtetni, hogy a líbiai sivatag egykor félszáraz szavanna volt, amelyei minden évben fű és bokor borított. A geológusok nemrég egy másik típusú fulguritot is felfedeztek, melynek a lelőhelye Grönland. Egy dániai grönlandi földtani kutatócsoport olyan ágas-bogas ösvényre bukkant, amely a sziklás hegyoldalon több méter hosszan nyúlt el. A kanyargó ösvényen a zuzmók kiégtek, és a sziklafelszín sima üveggé olvadva ragyogó kék, vörös és sárga színekben tündököl. Ez a különleges hegycsúcs olyan réteges sziklaalakzatokból áll, amelyekben bőven fordul elő vas. Sejthető, hogy éppen ez az áramvezető fém vonzotta ide egy felhőből a villámcsapást. Mi ebből a tanulság? Ha vihar idején Grönlandon járunk, lehetőleg kerüljük el ezt a hegyet. Ha Benjámin Franklin, a kiváló amerikai fizikus sejtette volna, hogy a felhők villamossága nem puszta játékszer, hanem gyilkos erejű áramfolyam, bizonyára nem ballagott volna ki zuhogó esőben egy rétre 1752. július 4-én, hogy felbocsássa nevezetessé vált sárkányát, melynek elektromos töltését vizsgálta. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Draco44 Posted Szeptember 21, 2008 Share Posted Szeptember 21, 2008 Ez nagyon érdekes! Sosem hittem volna, hogy létrejöhet ilyen képződmény. Biztos nagyon szép lehet az a grönlandi "ösvény". Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flóri Bá Posted Szeptember 21, 2008 Share Posted Szeptember 21, 2008 Azert 1-2 kep soka dobna a teman, nagyon durva lehet egy fulgurit latvanya, foleg a Gronlandi kepen!!! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lysandeer Posted Szeptember 21, 2008 Share Posted Szeptember 21, 2008 Ez érdekesnek hangzik :] ha lenne kép hozzá még jobb lenne ! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Creoque Posted Szeptember 21, 2008 Share Posted Szeptember 21, 2008 Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
roggenbrot Posted Szeptember 21, 2008 Share Posted Szeptember 21, 2008 Itt van még egy kép: Nagyon érdekes! Mint egy korallzátony, csak nem színesben. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Szeptember 22, 2008 Author Share Posted Szeptember 22, 2008 huhh, köszi szépen a képi kiegészítéseket, nagyon klasszak, ilyet még én sem láttam. szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
keri09 Posted Szeptember 24, 2008 Share Posted Szeptember 24, 2008 olyan ismerosnek tunik mintha ilyen jart volna mar a kezemben.... csak nem tudtam hoy mi.... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
roggenbrot Posted Szeptember 25, 2008 Share Posted Szeptember 25, 2008 Nem hiszem, hogy járt volna a kezedben . A fulguritok nagyon ritkák . Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
BE3NC3 Posted Szeptember 27, 2008 Share Posted Szeptember 27, 2008 Nekem hasonló képződméynme van csak az nem villámből jött létre hanem a láva folyt rá vaalmi gázbuborékra és annka kristályosodott be a aközepe Ez tényleg jó cikk Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
hhPr3no Posted Október 8, 2008 Share Posted Október 8, 2008 olyan ismerosnek tunik mintha ilyen jart volna mar a kezemben.... csak nem tudtam hoy mi.... Vannak ilyesmi kinézetű "kristályok" vagy mik azok, de biztos hogy nem ilyen villám által képződött kristály járt a kezedben Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Punk90antiwarn Posted Október 23, 2008 Share Posted Október 23, 2008 hát én dicsekedhetek azzl hogy igen é már fogtam ilyet am. télleg nagyon érdekes életközelben és amúgy is Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
horry Posted Október 31, 2008 Share Posted Október 31, 2008 Érdekes! Tök jó lenne valahogy megnézni lassítva, hogy ez hogyan keletkezik! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts