luzer2 Posted Március 11, 2007 Share Posted Március 11, 2007 (edited) Hogy mi is az a ReactOS? Nos egy ingyenes Microsoft Windows ''klónról'' van szó. Persze a Microsoft végnapjai kifejezés erősen túlzás, viszont figyelemreméltó projecttel állunk szemben. Mint ahogy az már bizonyára nyílvánvaló, egy operációs rendszerrel van dolgunk. Érdekessége, hogy nyílt forráskódu (GNU GPL liszensz), ingyenes, és 100%-ig MS Windows (Win95-től WinXP-ig) kompatibilis (lesz), olyannyira, hogy a fejlesztők nem titkolt célja, hogy egy átlagos felhasználó számára ne lehessen észrevenni a különbséget. Múlt Az operációs rendszer története még 1996-ba nyúlik vissza, mikor is egy csapat fejlesztő úgy döntött, hogy ingyen Windows kell a népnek, és nekiálltak a FreeWin95 nevű projektük megvalósításának. Ill. csak álltak volna, mert nagyobb volt a felhajtás, mint a tényleges munka, ezért hamar hidegre került a terv. Teltek-múltak az évek, mire a csapa ismét összeállt, új nevet adott a projektnek (ez lenne a ReactOS), és bőszen nekiálltak dolgozni. Annak ellenére, hogy nagyon sok forráskód készült, eleinte a project lassan haladt, mivel kevés fejlesztő értett a kernel programozáshoz. Az utóbbi években - az egyre több és több fejlesztő csatlakozása miatt - jelentősen gyorsult az OS fejlesztése. Most a 0.30 alpha változatnál tart, és meglepően sok szoftverrel kompatibilis. Kompatibilitás Jogosan vetődik fel az olvasóban a kompatibilitás problémája. Rendben van, hogy ingyenes és nyílt forráskodu, de a Linux is az, mégsem lehet rajta Windows programokat futtatni. Viszont szinte mindenki hallott már a Wine projektről. Nos a project szorosan együttműködik az előbb említett a Wine-al, kölcsönösen megosztják és felhasználják egymás tapasztalatait. Manapság már akár Quake-ezni vagy WoW-ozni is lehet a ReactOS-on, de ha valakinek egy jó kis szaftos Starcraftozásra van kedve, arról sem kell lemondani. Az első beta verzióra - mely a 0.50-es lesz -, a kompatibilitást 70%-ra akarják növelni, mely már meglepően jó eredménynek számít. A hardware kompatibilitást is folyamatosan növelik, hogy a Windowsos driverek akadálytalanul fussanak alatta. Jelen Jelenleg a szoftver a 0.3 alpha állapotban leledzik (hamarosan 0.3.1). Már elég stabilnak mondható, de még nem ajánlják állandó használatra. A kompatibilitásról az előbbiekben már írtam, de fontos tudni, hogy természetesen még rengeteg Windows-ra írt szoftver nem fut rajta. Viszont a Wine projektnek is köszönthetően, a futtatható programok listája rohamos mértékben növekszik. Összefoglalva, egy átlagos felhasználónak jobb megvárni az első beta verziót. Külön szót ejtenék a project legális vonatkozásairól. Mivel senki sem akarja, hogy a projectet bárki leállíthassa, folyamatosan revizionálják az éppen aktuális fejlesztéseket, hogy még csak véletlenül se sértsenek meg valamilyen bejegyzett szabadalmat. A revízió jelenleg a 96.3%-nál tart. Drukkolunk nekik... Jövő Még idén tervezik a 0.5.0-ös verziót, mely már beta lesz, így sokkal stabilabb és kompatibilisebb lesz, mint eddig bármikor. Az 1.0-ás verzió talán 2-3 éven belül fog megjelenni. Hogy miért jó ez számunkra? Nos, nem hiszem, hogy ez tényleg megrengetné a Microsoft-ot anyagilag. Viszont ha a project valóban eléri a célját, akkor bízhatunk benne, hogy 5-10 év múlva is telepíteni fogunk tudni a gépünkre egy olyan operációs rendszert, melyen a mai szoftverek futni fognak, hiszen az MS bármikor dönthet úgy, hogy mostantól kezdve egy XP-t sem lehet aktíválni, mert nem támogatja többé. Fontos információ, hogy az ReactOS nem a Windows kernelre épül. Csak annyit a közös bennük, hogy az előbbi rendszer képes lesz az utóbbi rendszerre írt programokat futtatni. És e miatt még talán sokkal biztonságosabb is lesz. De félreértés ne essék, nem vagyok Microsoft ellenes. Viszont jó érzés, hogy van - ill. remélhetőleg lesz - alternatívánk úgy, hogy még kedvenc szoftvereinkről és játékainkról sem kell majd lemondanunk. Addig is reménykedjünk együtt, hogy még időben elkészül a régi-új operációs rendszer, mielőtt bárki megtorpedózná. (Eredeti cikk www.logout.hu) Módosította Január 9, 2008 Gabi89 Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
at2006 Posted Március 23, 2007 Share Posted Március 23, 2007 Reactos XP Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoldes Posted Március 25, 2007 Share Posted Március 25, 2007 Köszi az infót nagyon hasznos volt számomra.Remélem sikerrel járnak a fejlesztők! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
matee100 Posted Március 25, 2007 Share Posted Március 25, 2007 Drukkolok nekik, nagyon. A képek alapján linuxra építenek, ami nagyon ötletes megoldásnak látszik. Ötvözik a Windows kompatibilitását a linux biztonságával. Van valakinek már tapasztalata/feltette már valaki? Én letöltöttem, de nincs kedvem feltenni, amíg nem hallok tapasztalatokat. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Axell19 Posted Április 5, 2007 Share Posted Április 5, 2007 Halisztok! Ha valaki kipróbálta már és frankón ment neki akkor az írjon mert ettől füg hogy én is felrakom e. de nagy valszeggel kipróbálom majd egy virtual gépen Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
matee100 Posted Április 6, 2007 Share Posted Április 6, 2007 Én VMWaren próbáltam, szerintem jól néz ki, de a VmWare emulált hardwereit nem ismerte. A fizikai gépen majd a bétát fogom kipróbálni. Idén nyáron fog megjelenni a béta egyébként. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
homa Posted Április 11, 2007 Share Posted Április 11, 2007 megpróbálom a live CDjét,aztán kiderül,lehet felrakom vista helyett Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
matee100 Posted Április 12, 2007 Share Posted Április 12, 2007 Én nem javasolom, hogy felrakd, elég kezdetleges még. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
homa Posted Április 14, 2007 Share Posted Április 14, 2007 sajnos felraktam a live cd nem ment,gondoltam felrakom egy 3gbos particióra... leformatálta az egész winchesteremet eltünt több mint 30gb letöltött cuccom nálam a reactOS innentől leírt dolog... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fehérpapa Posted Április 17, 2007 Share Posted Április 17, 2007 Sztem alapból nem szabad az ilyen dolgokat ugyanarra a winyóra pakolni mint amin a normálisan müködő oprendszerünk van... legyen az XP, vagy Vista... Ha valamit ki akarsz próbálni ami a tesztelés időszakát éli még, akkor nemcsak egy külön perticiót kell neki adnod hanem egy külön winyót... itt-ott még lehet kapni a 40-es szériákból és azok tökéletesen erre a célra... Én is akármit is próbálok azt nem a központi háttértárra nyomatom... (fel is akasztanám magam ha elveszne a 300GB le-fel cuccosom...), mert én is mint sokan végigjártam a Vista betákat és RC-ket is... és pl a Beta1 ugy nyitott nálam hogy összeomlott... de olyan mértékben hogy semit nem tudtam megmenteni az adott winyórol... szal a beta tesztelés álldozatos munka (akarom mondani a próbálgatás...) és hogy minnél kevesebbet keljen feláldozni NEM szabad azonos winyót használni a coccosaiddal....!!! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
nekim Posted Április 17, 2007 Share Posted Április 17, 2007 (edited) 1szer én is megszívtam csak Linux-al de szerencsére Windows frissítéssel nem vesztek el az adatok. Amúgy várom mi lesz ebböl a ReactOS-ből Nem kell leutánozni a Windows mer annak nincs érelme de azé át lehet venni 1 két dolgot! Na meg ha szükséged van valamire letöltésnél fogalmad sincs hol keresd. Csomagkezelőn bőven lenne mit fejleszeni. Módosította Április 18, 2007 nekim Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smurf Posted Április 17, 2007 Share Posted Április 17, 2007 Én sem tudok jégkorongozni, mégse mondom, hogy a jégkorong szar sportág Úgy emlékszem, én mondtam, hogy Ubuntut rakjál fel és ne Susét. sudo apt-get install programnév és voilá, fent is van a program, minden függőségével együtt valamint nem tartalmaz egy rakás, az átlaguser számára felesleges programot (amiket telepítésnél kihagyhattál volna még a Susénál is ) http://www.pirateclub.hu/index.php?showtopic=28387 Suse-ról beszéltem de altalában is igazak ezek Mennyi ideig is volt a gépeden? 1 hét? Ennyi idő alatt ilyen magabiztos véleményt tudsz alkotni? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
nekim Posted Április 18, 2007 Share Posted Április 18, 2007 túloztam naon! csak ideges voltam mer má régóta nem sikerült valami AZ IGAZSSÁG: jó dolog hogy van ez a nyílt forrás kódú rendszer és mindig fejlesztik csak lehetne 1 kicsit kompatibilis olyan szoftverekkel is melyek winfos alá íródnak mer az nagyban megkönnyítené az áttérést meg mindent. mert hogy teljesen Linux-o hasznájon valaki aki hozzászokott a winfoshoz azé nagyon sokat kell megtanulnia!ja és smurf kössz a segítséget ha ubuntu 6.10-em van tudok hozzá KDE grafikus felületet letölteni vagy le kell tölteni a kubuntu-t? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smurf Posted Április 18, 2007 Share Posted Április 18, 2007 Cedega, WINE, Vmware pont ilyen Windows emuláló szoftverek (Vmware kiscit kilóg a sorból, mert virtuális gép és abban egy teljes Windows fut). Lehet játszani akár NFS: Most Wantedet is WINE-vel. Nem erre találták ki, erőforrásigényeseb is így, de legalább van. Linuxra Linuxos programok vannak, Windowsra Windowsosak, inkább keress alternatívát rá. Nem kell mindenkinek azt használnia, a szabad szoftver célja nem az, mint a fizetősöké, h használják minél többen, mert nekik ez nem bevétel, hanem akik használják azok legyenek vele elégedettek. Ha te csak egy hibátlan Windowst akarsz, akkor használd azt, rakd fel a frissítéseket, tűzfalat, vírusirtót, ne használj IE-t, ne nyiss meg és tölts le minden vackot, ésszel használd és az is biztonságos. KDE felület Ubuntura: sudo apt-get install kubuntu-desktop Mostantól ezt folytassuk vmelyik Linuxos témában. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
na_itt Posted Április 18, 2007 Share Posted Április 18, 2007 jó lenne nagyon akár több op redszert is eltudnék képelni... tanulni hajlandó vagyok de azért mégsem kéne elvárni hogy egy felhasználó bekockásodjon ha nyomtatót akar telpeiteni vagy esetleg filmet akar kitenni a tv re.. sajnos a lin -ek nehezen tanithatók ... még bizom a mobil-ra irt op rendszerekben hátha ök uj alapokat teremtenek... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
matee100 Posted Június 19, 2007 Share Posted Június 19, 2007 Egyenlőre nagyon alfa ez a program. És nagyon elcseszte a partíciós táblámat. Most tölthetek le több 10 gigabájtot újra Aki jót akar, és nem rosszat, az ne tegye fel, majd esetleg a bétát nagy óvatossággal. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris7topher Posted Június 20, 2007 Share Posted Június 20, 2007 Anno VMware kipróbáltam, vannak neki érdekes tulajdonságai... Pl. az alfa a COM1 porton (a VM konfigurációja szeirint) debug adatokat küldözget, amit aztán elemzni lehet. Az 16 színű grafikán kívül (VMware graf. emulátorán csak arra futotta neki) egész jó volt. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
FlashHU Posted Június 20, 2007 Share Posted Június 20, 2007 0.3.1 live cd-jét kb. 3-4 gépen kipróbáltam..., hát, jó lett..., volna ha hajlandó bebootolni, de nem... nemtom, de ezt 1 hardweren próbálták ki, és csak azzal kompatibilis, vagy mi..., mert nem igen akart menni Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
homa Posted Június 20, 2007 Share Posted Június 20, 2007 nekem is ez volt a problémám...amikor meg felraktam a rendeset,törölt minden particiót... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
matee100 Posted Augusztus 27, 2007 Share Posted Augusztus 27, 2007 Megjelent egy új változat. A 0.3.3 RC. Én nem merem kipróbálni. Aki meri, az írja le tapasztalatait. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
matee100 Posted Augusztus 30, 2007 Share Posted Augusztus 30, 2007 Microsoft Virtual PC 2007-en a telepítő gond nélkül futott, de aztán nem indult be a rendszer, csak félig. VmWare 6.0 alatt szépen futott a rendszer. Úgy néz ki a merevlemez kezelése sokat javult, mivel most még MSVPC-n is normálisan partícionált! Úgy tűnik nagyon jó úton halad a fejlesztés, legalábbis most a 0.3.1-hez képest sokat javítottak rajta. (a 0.3.3-as verzióról volt szó) Ja és nem utlsó sorban gyorsabb is sokkal, a programok telepítése és a rendszerindítás is gyorsult, valamint a telepítés is. Egy nagyon jó, gyors, ingyenes rendszernek néézünk elébe. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
elektropunk Posted Szeptember 22, 2007 Share Posted Szeptember 22, 2007 Sziasztok! Hát én épp ma reggel próbáltam ki,a teljes telepítéseset,és nem indult el mert valami freeldr.sys vagy milyen fájlt nem talált,viszont én egy teljesen üres vinyora tettem szóval sok károm nem lett belőle! Ha valaki tud tippet adni miért van ez az írjon! Bye! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel666 Posted Október 2, 2007 Share Posted Október 2, 2007 Régebben, úgy kb 2 éve próbáltam már egy pentium 1-es gépen, és tényleg eléggé jó volt, már az akkori verzió is. Futtatta a Quake 2-t . Mindenesetre nem fogom feltenni addig, amíg nem lesz egy final verzió. Végülis szar a windóz, de legalább működik Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
matee100 Posted Január 13, 2008 Share Posted Január 13, 2008 Valaki próbálta a 0.3.3-at? Lassan mondjuk már itt a 0.3.4...haladnak xD Szerintetek lesz egyáltalán 1.0-ás verzió valaha? Elég lassan haladnak a fejlesztéssel. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
matee100 Posted Július 18, 2008 Share Posted Július 18, 2008 (edited) Sziasztok! Aki tesztelgette a rendszert, kérem írja le, hogy milyen tapasztalatai voltak. Most, hogy a 0.3.5 is megjelent, úgy gondoltam, elkezdem próbálgatni... Én VirtualBox-on próbálgattam, több kevesebb sikerrel. A telepítés gond nélkül ment. Első indulás is megvolt. Elkezdtem bekonfigurálni a hálózatot (csak annyi, hogy fix ip címet adok neki a routerhez), ám mikor beállítottam, hiába mentem az OKÉ-ra, a beállítások nem tárolódtak... Ezt vagy 10-szer eljátszottuk, mire mondom, na jó, hagyjuk, megpróbálunk valami mást, hátha a VirtualBox-ban nincs jól beállítva valami. Átállítottam egy másik féle hálózati beállításra. A ReactOS a következő induláskor erre már kérte a drivert... Jólvan, VirtualBox saját .iso-ja betesz, azon van driver... Igen ám, de az a mező, hogy hol keresse a drivert, nem aktív. Nem baj, nem adom fel, bemásolom manuálisan az .inf fájlt, igen ám, de valami miatt nem akaródzott "cd"-ről másolni... Így hát a hálózatról letettem. A Firefox egyébként szépen feltelepült, ha használni nem is tudtam. Egyenlőre ennyi, ha lesz még más, majd megírom... Más: a fejlesztőknek szerintem inkább mondjuk félévente kéne kiadniuk verziókat, hogy jobban látszon a különbség két verzió között... Ez mondjuk szubjektív, de én így látom. Olyat nem akarok írni, hogy húzzanak bele, mert lassú, de amúgy tényleg lassú... nah, épp most írtam. Szóval azért lehet, hogy lehetne gyorsabb, ha egy kicsit jobban reklámoznák magukat, és talán többen tudnának a projektről, többen beszállnának segíteni fejleszteni... Idő közben elkezdtem készíteni egy magyar honlapot a ReactOS-nek... Kélet titeket, nézzétek meg, és ha valakinek lenne ideje, kedve segíteni a fejlesztésben, kérem jelezze nekem egy e-mailben (matee100@citromail.hu). További szép napot mindenkinek! Módosította Szeptember 17, 2009 Gabi89 Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
ghost20 Posted Szeptember 4, 2008 Share Posted Szeptember 4, 2008 sajnos felraktam a live cd nem ment,gondoltam felrakom egy 3gbos particióra... leformatálta az egész winchesteremet eltünt több mint 30gb letöltött cuccom nálam a reactOS innentől leírt dolog... bocs de azt kell mondanom te rontotad el , nekem nem törölt semmit Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts