Jaks Posted Július 14, 2008 Share Posted Július 14, 2008 Más légutak hálózzák be az alma és mások a körte húsát, a gyümölcsök ezeken keresztül a leszedés után is lélegeznek - mutatták ki az Európai Szinkrotronsugárzási Laboratórium (ESRF) tudósai. A szövet oxigénellátását biztosító légutakról már régóta voltak sejtéseik a biológusoknak, de a parányi képződményeket csak most sikerült először láthatóvá tenni. A franciaországi Grenoble-ban működő ESRF kutatói a löweni katolikus egyetem munkatársaival közösen végzett vizsgálatukban kompjútertomográf (CT) segítségével hasonlították össze az almát és a körtét. Kimutatták, hogy az almában változatos formájú, barlanghoz hasonló réseken áramlik a levegő, míg a körte belsejét rendkívül finom, összefüggő légcsatornarendszer szellőzteti. "Még nem tudjuk, hogy miként fejlődnek ki a légutak a gyümölcsszövetben, és az almában miért barlangos, a körtében pedig miért csatornaszerű formációk jelennek meg" - mondta Pieter Verboven, a belgiumi egyetem növénybiológusa. Arra azonban fény derült, hogy a körte miért rothad gyorsabban az almánál; a gyümölcsök a leszedés után is lélegeznek, de a körte keskeny légcsatornáin keresztül nem jut elég oxigén a gyümölcs belsejébe - mondta Verboven. Az oxigénhiányban szenvedő sejtszövet elhal, ennek jele a barnás szín és a gyümölcshús megpuhulása. A kutatócsoport a Plant Physiology című szaklapban publikálta a vizsgálat eredményét, amely szerint a körteromlási folyamatot úgy lehet lassítani, ha hűvös és jól szellőző helyen tárolják a gyümölcsöt. mti Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vakond93 Posted Július 14, 2008 Share Posted Július 14, 2008 Jéééééézsom!!! Köszi mostmár ezt is tudom, érdekes dolog (vagy csak nekem?). Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiscsirke Posted Július 14, 2008 Share Posted Július 14, 2008 sztem is érdekes ezzel is okosabbak lettünk Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Norbee21 Posted Július 16, 2008 Share Posted Július 16, 2008 Kertésztechnikus vagyok, ugyhogy ezt nekem tanitották, de nekem ugy hogy az alma tárolásakor kikell vonni az oxigén a légtérböl, és 10 fokon 75%-os co2-n kell tárolni télen hogy ne rothadjon el. A körtét meg azért nem lehet sokáig tárolni mert több a nedvtartalma, lédusabb mint az alma, azért rothad gyorsabban. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.