enisz Posted Március 26, 2008 Share Posted Március 26, 2008 Ebben a tutorialban egy nagyon egyszerűen elkészíthető átlátszó gömböt fogok elkészíteni, pusztán blending beállítások segítségével, amibe utána akár saját képeinket is belerakhatjuk. Először kezdjük azzal, hogy nyitunk egy új dokumentumot. Adjuk neki a gomb nevet (gömb, csak ékezetes betűktől szeretek óvakodni, főleg egy angol nyelvű programban) A méret legyen 500x500 pixel, 72 dpi, RGB színmód, és ha egy mód van rá, átlátszó hátteret állítsunk be, majd OK gomb. Most előttünk van az 500x500 pixeles vászon. Ha eddig megvagyunk, akkor most az következik, hogy rajzoljunk a vászon közepére (nem kell pontosnak lenni, kicsit feljebb és bal oldalra is lehet tolni, nehogy az árnyéka, amit majd adunk neki lecsússzon a képről). A kitöltő szín teljesen mindegy, én feketét használtam, de ti olyan színt használtok amilyet akartok, úgyse fog látszani Most jön a trükk. Ha kész, akkor a layer palettán található ksi fx ikonra kattintsatok, majd a blending options-t válasszátok ki. Az itt felugró ablakokban én ezeket a beállításokat használtam, ti ettől nyugodtan eltérhettek, lehet kísérletezni Ha ezekkel készen vagytok, akkor valami hasonlót kell lássatok magatok előtt. Készen is vagyunk az átlátszó gömbünkkel. Én például pont most csináltam egy témát a telefonomra, és így néz ki a menüben a gomb. Egész látványos, és ahhoz képest max 5 perces munka . Ha viszont szeretnéd kicsit felturbózni, rakhatsz bele saját képet is, viszont akkor még pár módosítás szükséges. Én ezt a képet raktam be a gömbömbe. Annyi változtatást csináltam, hogy a blending optionsnál a satinból visszavettem 10%-ra, így nem sötétül be annyira a gömb, jobban látható a kép. A képet is nagyon egyszerűen be lehet helyezni, fogunk egy képet, amit szeretnénk berakni. A layer palettán lehúzzuk a "fekete körös" rétegünk alá. Mivel a gömbünk átlátszó, ezért a képet is látni fogjuk. Ha megvan, és fedésben van, akkor a Filter menüpont Distort almenünél a Spherize menüpontot választjuk. Mielőtt azonban ezt tennénk, jelöljük ki a képes rétegünkön azt, ami a gömb alatt van (ezt egyszerűen meg tudjuk tenni úgy, hogy ctrl + kattintás a fekete körös réteg bélyegképére). Ha ezt csináltuk, és alkalmaztuk a Spherize filtert 100%-al, akkor utána egy Ctrl + Shift + i billentyű kombinációval megfordíthatjuk a kijelölést, és törölhetjük a felesleget. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy kis fényt is adjunk a gömbnek, mintha megtörne rajta a fény. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy létrehozunk egy új réteget, majd kijelöljük a gömbünk területét. Az új rétegre pedig húzunk egy Fehér-Átlátszó színátmenetet a gömb tetejétől az aljáig. Ha ez mevan, akkor még ne szüntessük meg a kijelölést, hanem Ctrl + t billengyűkombóval szépen nyomjuk össze ezt a kijelölést, forgassuk, ha kedvünk tarjta, majd ha beállítottuk a kívánt helyre, akkor vegyük le a réteg átlátszóságát 70% körülire. Ezzel készen is volnánk, ha valaki nem ért valamit, vagy valami nem megy neki, nyugodtan kérdezzetek. Hogy segítsek kicsit, feltöltöttem a PSD-t, ami alapján a tutorial készült, lehet elemezni (nem túl nagy, csak 745 kb, úgyhogy fix ip-sek is nyugodtan szedhetik )http://rapidshare.com/files/102379309/gomb.rar.html RarPass: up_by_enisz Jó munkát! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
AltF4 Posted Március 27, 2008 Share Posted Március 27, 2008 Köszi enisz egy újabb jó és könnyű tutor! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
enisz Posted Március 27, 2008 Author Share Posted Március 27, 2008 nagyon szívesen már megérte vele vesződni Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tony the Scarface Posted Március 29, 2008 Share Posted Március 29, 2008 Kösz h leírtad mert nagyon hasonlít az Userballhoz és elakadtam az Ub-tutorban de ez jobb és sikerült...Köcce Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
turisz Posted Április 25, 2008 Share Posted Április 25, 2008 Ezt nem tom hogy kell de nekem nem műxszik megycsinálom ugyanazt mint te de marad a sima gömb Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
enisz Posted Április 25, 2008 Author Share Posted Április 25, 2008 ha a kép betételére gondolsz, mi sem egyszerűbb... de mondjuk pont ezért töltöttem fel a psd-t, hogy meg tudjátok nézni... az egész csak a rétegsorrenden áll vagy bukik Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gandzsa Posted Június 12, 2008 Share Posted Június 12, 2008 Szokás szerint nekem még egy ilyen egyszerűnél is problémám van . Amikor aképet kell berakkni nekem azt teljesen új dokumentumba rakkja, hogy tudom megcsinálni hogy új layerbe rakkja? (Elolvastam az alapismeretes részeket mind a 3-at de sajnos ott sem értettem hátha itt megértem) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
$cArFaCe Posted Június 12, 2008 Share Posted Június 12, 2008 Nem tudom lehet van 1xübb megoldás de én úgy szoktam h megnyitom (külön dok.) és tod az a húzó, nah azzal átviszem a másik képre, és ott ahogy Enisz is mondta úgy rendezed a layereket ahogy kell.(egyértelmű) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
enisz Posted Június 12, 2008 Author Share Posted Június 12, 2008 ctrl + c, ctrl + v Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gandzsa Posted Június 13, 2008 Share Posted Június 13, 2008 ctrl + c, ctrl + v Igen már csináltam csak újat nyitott meg. MEgpróbálom azt a másik megoldást de azért köszönöm szépen a segítségetek Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
enisz Posted Június 13, 2008 Author Share Posted Június 13, 2008 ... te biztos photoshopot használsz? mer ctrl + v-re beilleszti a már megnyitott dokumentumba új rétegként Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bubba22 Posted Július 26, 2008 Share Posted Július 26, 2008 köszi ez jól lött ! :D Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
enisz Posted Július 26, 2008 Author Share Posted Július 26, 2008 nincsmit Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts