PrinceCherry Posted Március 17, 2008 Share Posted Március 17, 2008 Különleges világ tárul szemeink elé a Szaturnusz rendszerében évek óta keringő Cassini-szonda felvételein. A hirek.csillagaszat.hu ezekből közölt válogatást. Alig egy éve állítottunk össze [1] képes beszámolót a Szaturnusz népes családjáról a Cassini-szonda képeiből válogatva. Az azóta eltelt időben számos érdekes újdonságot tudtunk meg a gyűrűs bolygó különleges világáról. Már maga a bolygó légköre is több meglepetéssel szolgált. Így például az északi pólusán lévő hatszögletű alakzat már legalább huszonöt éve stabilan fennmaradt, míg a legújabb kutatások szerint a bolygó nagy sebességű légköri áramlásait a Szaturnusz forgószelei táplálják - ellentétben az eddig gondoltakkal. A gyűrűkről pedig megtudhattuk, hogy akár már a Naprendszer kialakulásával párhuzamosan is létrejöhettek. A Cassini-szonda 2004. június 30. óta tartózkodik a Szaturnusz rendszerében. Ez alatt az idő alatt újabb és újabb holdakat fedeztek fel. Két és fél évvel a Huygens-szonda történelmi leszállása után a szakemberek újabb eredményeket hoztak nyilvánosságra a Szaturnusz legnagyobb holdjáról, a Titanról. A bolygó harmadik legnagyobb holdjáról, a Iapetusról készített nagyfelbontású képek felfedték a kráterekkel gazdagon borított, kétarcú hold titkait. A Hyperion közelítésekor az űrszonda pályájának módosulásaiból meghatározták a hold sűrűségét, amely meglepően alacsonynak bizonyult - ebből arra következtettek, hogy mintegy 42%-át üregek alkotják. Nemrég látott napvilágot egy elmélet az Enceladus holdon megfigyelt gejzírek kialakulására. A legújabb meglepetést pedig a Rhea okozta, amely körül nagy valószínűséggel gyűrű található. Az alábbi galériához igyekeztünk összeválogatni a legszebb képeket. http://index.hu/gal?dir=0803/tech/cassini/ Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
N^aTy Posted Április 5, 2008 Share Posted Április 5, 2008 tenyleg tok zsiir kepek..nehez elhinni hogy milyen hatalmas is az a bolygo Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarceeKa Posted Április 6, 2008 Share Posted Április 6, 2008 Nem tudom nekem olyan műnek tűnik vagy lehet azért mert még nem láttam élőbe Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
hodav Posted Április 6, 2008 Share Posted Április 6, 2008 Szerintem is tökre mű.1-2 kép hasonlít az igazira de a többi valami 3d vacak.De nem biztos Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Caraffa Posted Április 6, 2008 Share Posted Április 6, 2008 A második képet nem tudtam be azonosítani, mert ott van egy gömb meg valami a balfelső sarokban de nem tudom mi az? Talán a szonda egy része? na mind1. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
respecta Posted Május 13, 2008 Share Posted Május 13, 2008 haat tenyleg eleg photoshopos de ha tenyleg ilyen akkor WAO! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts