Richard90 Posted Január 6, 2008 Share Posted Január 6, 2008 (edited) Tudod, hogy mi a külonbség a margarin és a vaj között? Olvasd végig...nagyon érdekes lesz! A margarint eredetileg pulykák hízlalásához fejlesztették ki. Mikor az a pulykák halálát okozta, az emberek, akik a kutatásra szánt, befektetett pénzüket vissza akarták kapni, összedugták a fejüket. Ez egy fehér anyag volt, és semmi nem utalt arra, hogy élelmiszer, ezért sárgára színezték és úgy adták el a vaj helyettesítőjeként. Hogy tetszik? Kitaláltak néhány ötletes új ízt is. Mindkettő ugyanannyi kalóriát tartalmaz. A vaj kicsit gazdagabb telített zsírban: a vajban 8 gramm , míg a margarinban 5 gramm. A margarin fogyasztása nők esetében 53%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetgedéseket, összehasonlítva ugyanannyi elfogyasztott vajmennyiséggel, legalábbis a legújabb harvardi orvostudományi tanulmány szerint. A vaj fogyasztása növeli az egyéb táplálékokból származó tápanyagok felszívódását. A vaj, táplálkozás szempontjából sok előnnyel rendelkezik, míg a margarin csak néhánnyal, mivel ezek hozzáadottak. A vajnak sokkal jobb íze van, mely más ételek ízét is kiemeli. A vaj több évszázados múltra tekint vissza, míg a margarin még 100 évesre sem. És most a margarinról... Nagyon gazdag hozzáadott zsírsavakban. Ez megháromszorozza a koszorúér elmeszesedésének kockázatát. Növeli a koleszterin szintet és főleg az LDL (rossz koleszterin) szintjét, míg a HDL (jó koleszterin) szintjét csökkenti. A rák kialakulásának kockázatát kb. 5-szörösére növeli. Rontja az anyatej minőségét. Csökkenti az immunrendszer reakcióját. Csökkenti az inzulin reakcióját. És íme a legmegdöbbentőbb tény... EZ A RÉSZE NAGYON ÉRDEKES! A margarint mindössze EGYETLEN MOLEKULA választja el attól, hogy MŰANYAG legyen. Ez a tény elegendő volt számomra, hogy kivonjam az életemből a margarint és minden mást, mely hidrogénezett (ez azt jelenti, hogy az anyag molekuláris szerkezetét megváltoztatják). Ki lehet próbálni a következőt: Vegyél egy doboz margarint és hagyd a garázsban, vagy árnyékos helyen. Néhány nap múlva a következőket figyelheted meg: Sem legyek, sem más egyéb, idegesítő muslica nem fog a közelébe menni (ez azért sejtet valamit) Nem lesz rothadt vagy büdös, mert nincs tápértéke. Semmi sem fog kinőni rajta. Főleg azok az ici-pici mikroorganizmusok nem fognak rajta kifejlődni. Miért? Mert a margarin majdhogynem műanyag. Megolvasztanád a műanyag edényedet (Tupperware) és rákennéd a pirítósodra? (nem saját szerzemény) Módosította Január 24, 2008 Richard90 Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
WuuWuu Posted Január 6, 2008 Share Posted Január 6, 2008 jajj... mondjuk jo cikk az tény, de ennyi erövel ne egyél semmit mert minden káros. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
bodaiadam12 Posted Január 6, 2008 Share Posted Január 6, 2008 Ez igaz, de inkább áttérek vajra :/ Amúgy érdekes, köszi... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vin Posted Január 6, 2008 Share Posted Január 6, 2008 mi csak vajat eszünk.. (kivéve mittomén sütéshez, mikor anyámnak nincs annyi lelkiereje h a kemény vajat (ami sajnos elég drága is) vhogy bejuttassa a sütibe ) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Islander Posted Január 6, 2008 Share Posted Január 6, 2008 nem szeretem a bolti vajat se margarint házi finomabb abban legalább tudom mi van Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
matala Posted Január 6, 2008 Share Posted Január 6, 2008 Én úgytudom hogy már a hidrogénezett margarinokat kivonták a forgalomból mert rájöttek(vagy csak most gondolták úgy hogy ideje lenne bevallani ) hogy káros meg ilyenek és már nemnagyon erőltetik ezeket... multkor a fornettisnél(bocsi nemreklámnka szánom) kivolt írva hogy "nálunk várásoljon bizalommal nemhasználnuk hidrogénezett margarint" vagy valahogy így volt megfogalmazva Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
hmark024 Posted Január 7, 2008 Share Posted Január 7, 2008 Mi is áttértünk már 1 ideje a vajra! Ha kiveszed a hűtőből és hagyod hogy felmelegedjen akkor megpuhul! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
strategos Posted Január 7, 2008 Share Posted Január 7, 2008 Köszi az infot! De vajon ez még mindig ugyan az a margarin, amit most eszünk?? Vagy már javítottak rajta?? Mindenesetre elment a kedvem a margarinos kenyértől... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
glarion Posted Január 8, 2008 Share Posted Január 8, 2008 Ez így szép és jó, ma is tanultam valamit, de sajnos rengeteg étellel így van. És az emberek inkább veszik az olcsóbbat (lásd Tesco gazdaságos termékek), mert egyszerűen a magyar fizetések mellett megfizethetetlen lenne, ha minden fajta élelmiszerből azt venné ami egészséges, pl. teljes kiörlésű gabonából készült kenyér, vaj, stb. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiero Posted Január 8, 2008 Share Posted Január 8, 2008 A margarint mindössze EGYETLEN MOLEKULA választja el attól, hogy MŰANYAG legyen. Na én ennél a mondatnál haltam meg. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
djjean_ Posted Január 9, 2008 Share Posted Január 9, 2008 flora az margarin vagy vaj? mert az télleg csökkenti a koleszterin szintet és ugyemlékszem hogy margarin. tesomnak kelett olyat ennie és valóban csökkentette a koleszterin szintet. Viszont ha vaj akkor tárgytalan Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Armin Fan Posted Január 22, 2008 Share Posted Január 22, 2008 ByeBye MARGARIN... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
dean23 Posted Január 22, 2008 Share Posted Január 22, 2008 flora az margarin vagy vaj? mert az télleg csökkenti a koleszterin szintet és ugyemlékszem hogy margarin. tesomnak kelett olyat ennie és valóban csökkentette a koleszterin szintet. Viszont ha vaj akkor tárgytalan szíííívbarááát Majd rákenem a kerti széket a pirítósra, úgyis mind1. Tudtátok, hogy a hamburgert egyetlen molekula válassze el, hogy hot dog legyen? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
NemBen Posted Január 22, 2008 Share Posted Január 22, 2008 A margarint egyáltalán nem pulykák hízlalásához fejlesztették ki! -.-' A margarin már az 1860-as évek óta fontos szerepet játszik az iparosodott társadalmak diétázási szokásaiban. A termék gondolata azokban az időkben fogalmazódott meg Hippolyte M Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
maylo Posted Január 22, 2008 Share Posted Január 22, 2008 Srácok ebben a dologban van valami! DE ez a műanyagot ne a kertiszékre és a műanyag cuccokra gondoljatok,hanem olyan dolgokat is műanyagnak nevezik amik a természetben nem fordulnak elő! a margarin az műanyag na hy Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerenyi Posted Január 23, 2008 Share Posted Január 23, 2008 ez marhaság. a margarin olajból készül, de mivel az olajokban több a telitetlen sav ezért hidrogén addícióval (hidrogénezéssel) az olajban lévő kettős kötéseket telítik. a margarin tulajdonképpen keményített olaj, a koleszterintartalma kisebb mint a vajé, és mivel olajból van ezért növényi eredetű ami szintén jobb a szervezetnek mint az állati eredetű zsír. azért volt szükség a margarinra mert a lakosság 2/3a túlsúlyos. ami igaz az igaz a tápértéktartalma alacsony(bár van benne hozzáadott étkezési zsír, pont emiatt), és a "light" margarinokban nagyon magas a víz tartalom, hidrogénezéssel akármeddig keményíthetik, de mivel az érrendszer számára nem olyan káros, túlsúlyos illetve diétázó fogyasztóknak ajánlott. Richard90: oda a lap tetejére az van írva, hogy "Tudomány" ami szerintem magával vonzza a hitelesség igényét is. MÉgis mi az hogy a margarint egy molekula választja el a műanyagtól. egyrészt a "műanyag" nem egy konkrét vegyület, hanem egy csomó vegyületet magába foglal amiknek más a felépítésük, és a margarin is sokféle olajsavból készülhet. amúgy az indexnen nemrég volt erről cikk, ahol kipróbálták a cikk aljában leírt kísérletet a vajjal és a margarinnal egyaránt, és semmi különbség nem volt. egyétek nyugodtan mindkettőt, és főként ne higgyetek el mindent amit olvastok. PS. rossz koleszterin meg jó koleszterin Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Richard90 Posted Január 24, 2008 Author Share Posted Január 24, 2008 Félreértés ne essék, nem saját szerzemény. Levélben kaptam, hogy igaz-e, nem tudom. Gondoltam megosztom veletek. Elnézést kérek, ha nem hiteles. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
somaster Posted Január 25, 2008 Share Posted Január 25, 2008 Na, ezen egy kicsit néztem! Kerenyi, ha tényleg biztos vagy abban, amit írtál, akkor hiszek neked, csak előtte szeretném megkérdezni, hogy hozzászólásod tárgyát milyen forrásból merítetted? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerenyi Posted Január 30, 2008 Share Posted Január 30, 2008 a hozzászólásom után 3 nappal volt kémiazáróvizsgám, arra meg kellett tanulni a margarinkészítés folyamatát is. Richard90: most visszaolvasva kicsit támadó voltam, bocsi. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
zatyi_ Posted Január 30, 2008 Share Posted Január 30, 2008 nohát ... érdekes kis leírás Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
somaster Posted Január 30, 2008 Share Posted Január 30, 2008 a hozzászólásom után 3 nappal volt kémiazáróvizsgám, arra meg kellett tanulni a margarinkészítés folyamatát is. Oppsz, akkor biztos igazad van, nagyon jó, hogy hozzászóltál, köszi válaszod! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gzas Posted Február 1, 2008 Share Posted Február 1, 2008 Hát én úgy tudom, hogy a folyékony növényi olajokat hidrogénezéssel szilárdítják (ahogy kerenyi is írta). Egy a bibi az egészben: a folyékony zsírok (olajok) attól egészségesebbek, hogy kevésbé telítettek hidrogénnel mint a szilárd társaik. Namármost a telített zsírsavakat nemigen tudja hasznosítani a szervezet az élettani folyamataihoz. Hiába írják rá, hogy ilyen egészséges, meg olyan egészséges. Maximum a hozzáadott anyagok lehetnek egészségesek, a margarin nem. Aki nem hiszi olvassa el a Gyógyír az ezredfordulóra című könyvet. Ebben az író - aki táplálkozástani kutató és orvos - részletesen leírja a témát... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
thundertibor-alexei Posted Február 2, 2008 Share Posted Február 2, 2008 hát azért a vaj mégis régebbi találmány, és ha a ember tulsúlyos akkor mozogni kellene nem pedig "kerámiákat" enni. (remélem mindenki tudja mi a kerámia anyagtanilag) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.