Vadócka Posted Február 22, 2007 Share Posted Február 22, 2007 Az utóbbi években sokat vitatott kérdés volt az aszpartam és az aszpartam- tartalmú üdítőitalok egészségre vonatkozó hatása. Számtalan hír taglalta az édesítőszer daganatos betegségeket előidéző hatását, ami miatt hosszú évekig tartó, nagy létszámú kutatást végeztek a kérdés kiderítésére. Az Egyesült Államokban egy 1995 és 2000 között folytatott prospektív vizsgálatban több százezer, 50 és 69 év közötti nő és férfi részvételével vizsgálták, van-e összefüggés az aszpartam-tartalmú üdítőitalok fogyasztása és az agy, illetve a vérképzőrendszer daganatainak kialakulási gyakorisága között. A következő frissítőket vették górcső alá: szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek, jeges tea, valamint aszpartammal édesített kávé és tea. A vizsgálatban külön szempont volt, hogy a résztvevők milyen gyakorisággal és mennyit fogyasztottak ezekből, illetve, hogy az italok mennyi édesítőszert tartalmaztak. A vizsgálati csoportok kialakításának szempontjai között szerepelt a résztvevők életkora, neme, etnikai hovatartozása, testtömegindexe, a dohányzás, és cukorbetegség előfordulása. Az ötéves felmérés során a kutatók a vizsgált csoportok egyikében sem találtak összefüggést a vizsgált daganatok kialakulási gyakorisága és az aszpartám tartalmú italok fogyasztása között. Elmondható tehát, hogy az aszpartamtartalmú üdítők fogyasztása nem növeli sem az agy, sem a vérképzőrendszer rosszindulatú elváltozásainak kialakulását. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
guerrilla Posted Február 23, 2007 Share Posted Február 23, 2007 álítom h az orvosok/tudósok szerint minden élelmiszer rákot okoz........ Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
mflex Posted Február 23, 2007 Share Posted Február 23, 2007 egy biztos , sok minden rákot okoz, de a főbajt még senki nem ismeri és tulajdonképpen az orvostudomány meg sehol sincs ebben a kérdésben chhh Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
csupka.norbert Posted Február 24, 2007 Share Posted Február 24, 2007 ezt már régóta tudtam , ugyanis 8 éve cukorbeteg vagyok, aztán már utána néztem egy-két dolognak meg bátyám ismerőse (orvos) írt egy cikket, vagy nem is tudom mit aztán abban is benne volt hogy rákot okos az édesítőszer Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ákhem Posted Február 25, 2007 Share Posted Február 25, 2007 Ezért eszek én cukrot édesítő helyett :D Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vadócka Posted Február 25, 2007 Author Share Posted Február 25, 2007 Egyébként bármit fogyaszthatunk, ha többet eszünk belőle, mint kellene, a szervezetnek nem tesz jót. A "csinált" szerek pedig főleg nem egészségesek. Így az édesítőszer sem. De mivel én sem vehetek magamhoz, csak minimális cukrot... tényleg odafigyelek rá, hogy mennyi csokit, teát vagy bármit eszem. De az édesítőszereket nem nagyon szeretem. Legfeljebb üdítőben. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
schumifun Posted Február 26, 2007 Share Posted Február 26, 2007 Itt van egy kis marketing szemléletű kérdezz-felelek az aszpartamról: http://canderel.hu/questions.php Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
zombieee Posted Február 27, 2007 Share Posted Február 27, 2007 Már minden termék rákot okoz az emberek szerint! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts