davidka004 Posted Február 19, 2008 Share Posted Február 19, 2008 32 bites Windows csak ennyi memóriát tud használni. Rakd fel a 64 bitest és akkor látni fogja az összes memóriát. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dadus Posted Február 19, 2008 Share Posted Február 19, 2008 Hi ! Nem lapozgattad eléggé alaposan a kézikönyvet. Dualban csak 2 vagy 4 darab, páronként azonos méretű, lehetőleg azonos típusú /azonos paraméterekkel rendelkező/ memória modul működik. Jelen esetben vedd ki a régi modult /add el/ , a két újat pedig a kézikönyv szerint helyezd bele az alaplapba. Nem néztem meg konkrétan az alaplapodat, de vélhetőleg az egyik modult az 1. slotba, a másikat pedig a harmadik slotba kell helyezned. Üdv.: Dadus Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
balintka89 Posted Február 19, 2008 Share Posted Február 19, 2008 Köszi! Szóval akkor kikéne vennem az 1 GBosat és csak a két 2est benne hagyni? De ha nem ismeri fel a 4 GBot az XP akkor nem tök m1? Mert akkor semmiképpen sem fogja dualban látni! Szted? Köszi szépen, igazad lett! Kivettem, áttettem és jó lett Dualba megy! De most akkor ez így jobb mintha még benne lenne az 1GBos? Ja és lenne még 1 kérdésem! A memóriánál mi a fontosabb a sávszélesség v a méret? Szal dualba 2 db 2 GBos 667 Mhzes(5300 Mb\s) jobb v dualba 2 db 1GB 800 Mhzes(6400 Mb\s)??? Előre is köszi! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dadus Posted Február 19, 2008 Share Posted Február 19, 2008 Szia ! Jobb így a 2 x 2GB, mivel 32 biten csak 4GB címezhető meg, azaz felesleges a + 1GB. Az utolsó kérdésedre a válaszom: jobb a 2 x 2GB DDR2 667MHz mint a 2 x 1GB DDR2 800MHz, ui. néha már azt látom, hogy nem elég az össz 2GB, valamint a gyakorlatban nagy külömbség nem lesz a kettő között, mivel ha jól emlékszem hasonló időzítésekkel mennek, ezért szerintem a mezei (nem tuning) modulok esetében a DDR2 667-esek szerintem jobban tuningolhatóak. Üdv.: Dadus Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
balintka89 Posted Február 19, 2008 Share Posted Február 19, 2008 Köszönöm szépen a válaszaidat! Még azt szeretném kérdezni h annyi szó esik a memóriák tuningolásáról! De hogy is kell valójában? Az OK h az időzítéseken kell állítani, de hogyan? Kisebb számokat kell neki adni a BIOS-ban v nagyobbakat? Mert olvasgatok de ezt sosem értem! Tudsz ebben segíteni? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dadus Posted Február 19, 2008 Share Posted Február 19, 2008 Szia ! Általában azt lehet mondani, hogy az időzítéseket kell csökkenteni, ill. a frekvenciát növelni. Én úgy tapasztaltam, hogy egyszerűbb, és működőképesebb az a megoldás, hogy a CPU-val együtt végezzük a memória tuningot is, oly módon, hogy az időzítéseket alapon hagyjuk és a frekvenciát növeljük. Mivel AMD-s lapod van, ezért a következőket kell tenni: Fixálni kell a PCIE busz sebességét a hivatalos 100MHz-re Visszább kell venni a HT /LTD/ busz sebességét pl. 1000-ről 800-ra /5x-ről 4x-re/ A memória beállításoknál először válaszd az Auto vagy By SPD-t, utána Manual 667MHz, ne állíts el semmit Növeld a CPU External Clock-ját /FSB/ 200-ról fokozatosan, mondjuk 3-5 MHz-el, és minden emelés után tesztelj Amennyiben gond van, vedd vissza a memórát 533MHz-re, ha ekkor OK, akkor a memória nem bírja, tedd vissza 667-re emelj a memóriák feszültségén 0.1Voltot, tesztelj, ill. nézd meg az ujjaddal a memória modulok hőfokát, ha nem állja a kezed, akkor ne emelj feszültséget, ha állja és továbbra sem OK , akkor emelj még 0,1Voltot, és az előbbiek vizsgálata. Összeségében 0,2Voltnál nagyobbat ne emelj, ha csak nem azt tapasztalod, hogy csak langyosak a memóriák, de akkor se vedd 2,1Voltnál magasabbra. Amennyiben nem a memória a ludas, akkor a CPU feszültségén emelj, természeten figyelj oda, annak hőmérsékletére. Természetesen lehetne kisérletezni az időzítésekkel is, de az nagyon macerás, időigényes. BIOS nálad: AI Tuning > Manual Overclocking Options > Disabled Memory Clock Frequency > DDR2 667 /alapjáraton Everestel nézd meg az időzítéseket, és amit be tudsz azonosítani, azt állítsd be fixen, többi Auto, és ezután ne változtasd/ A Sread Spectrum mindenhol legyen Disabled-ben Sajnos a BIOS-odba nem lehet álltani a HT sebességet Nagyvonalakban ennyi. Üdv.: Dadus Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
balintka89 Posted Február 20, 2008 Share Posted Február 20, 2008 Köszi szépen! Tudtam h rád lehet számítani ilyen téren! Utánnanézek azt majdcsak összejön vmi! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goofy911 Posted Február 25, 2008 Share Posted Február 25, 2008 Halli! A haveromnak egy "ASRock ALiveSATA2-GLAN" típusú alaplapja van, és 2x1 GB Goodram 667 Mhz-es ramja. az a problémája, hogy semmiképp nem akarna dual channelben menni. Nem tudjátok mi lehet a baj? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dadus Posted Február 25, 2008 Share Posted Február 25, 2008 Hi ! A két sárga slotba van rakva a két memória modul ? Üdv.: Dadus Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goofy911 Posted Február 25, 2008 Share Posted Február 25, 2008 Nem, az egyik a sárgában a másik a narancssárgában van, de már minden variációt kipróbált, és akkor sem megy neki. Lehet hogy az alaplap a hibás? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dadus Posted Február 25, 2008 Share Posted Február 25, 2008 Hi ! Gondolom a rendszer látja mind a 2GB memóriát. Ebben az esetben tedd a két sárga slotba a memória modulokat. Amennyiben nem megy a Dual chanel, akkor a BIOS-ban állítsd be az alábbiakat: Advanced alatt a CPU Configuration-ban: Memory Channel Mode > Auto Flexibility Option > Enabled DDRII Initialization Mode > Compatible Ha ekkor se OK, akkor hagyd így a BIOS-t, a két memória modult helyezd át a két narancssárga slotba. Üdv.: Dadus Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goofy911 Posted Február 26, 2008 Share Posted Február 26, 2008 Dadus, köszi a segítséget, de így sem ment. Szóltam a haveromnak, megcsinálta, de semmi változás. A ramokat felismeri, de nem mennek duálban... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
alan_wake Posted Február 26, 2008 Share Posted Február 26, 2008 akkor 2 variáció van,vagy a ramok nem túdják a dual chanelt vagy az alaplap. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Silverr Posted Február 26, 2008 Share Posted Február 26, 2008 Az alaplap tudja a leirás szerint Supports Dual Channel DDRII800/667/533 , 4 x DIMM slots, with max. capacity up to 8GB Itt a ramokkal lessz a gond! Párban vette őket,azonos modellek? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dadus Posted Február 26, 2008 Share Posted Február 26, 2008 Szia ! A BIOS-ban az AM2 Boost Disabled-ben van ? Szerintem már csak azzal lehetne próbálkozni, hogy Everest-el vagy más hasonló progival meg kellene nézni, hogy mi a RAM-ok hivatalos időzítései, ezt egy kicsit rosszabbra állítani manualban a BIOS-ban, és így kipróbálni. Egyébként, a régebbi még DDR-es korszak felmérése szerint, a Dual channel kb. 3-5% teljesítmény javulást hoz, úgyhogy nem muszály összetörnötök magatokat, hogy menjen. Nagy valószínűséggel a 'jó RAM-ok' /Goodram/ okozzák a gondot. Nekem még a KingMax-okkal sem volt bajom ilyen téren, pedig nem voltak párba válogatva. Üdv.: Dadus Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
gameover Posted November 8, 2008 Share Posted November 8, 2008 Van 1 MSI k8n sli alaplapom 4 memória foglalat van benne 2 zöld (dual) 2 lila (sima) összesen 4GB ramot lehet bele tenni slotonként 1GB-ot. az lenne a kérdésem aki jobban ért hozzá hogy vettem 2db DDR 1 GB PC400 Kingmax ramot ezt beletettem és müködik duálba teljesen jó, de nekem van 1 DDR 512 MB PC400 Kingston ramom amit ha beteszek a 2db kingmax mellé nem ismeri fel a kingstont. ezt belehet valahol biosba állítani vagy ezek így nem kompatibilisak egymással? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dadus Posted November 8, 2008 Share Posted November 8, 2008 Szia gameover ! Szerintem akkor jársz a legjobban, ha eladod a Kingston RAM-odat, és a maradék 2GB-al gazdálkodsz. Üdv.: Dadus Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts