Szuszka Posted November 16, 2006 Share Posted November 16, 2006 Bölcs Szókratész(?) Elgondolkodtató... Az ókori Görögországban Szókratészt nagy becsben tartották tudása miatt. Egy nap egy ismerősével futott össze az utcán, aki azt mondta: - Szókratész, akarod tudni, hogy mit hallottam a legjobb barátodról? - Várj egy pillanatot! - válaszolt Szókratész. - Mielőtt bármit mondanál, szeretném, ha megfelelnél három kérdésre. Ezt hívják tripla szűrőnek. Az első szűrő az Igazság: Teljesen megbizonyosodtál arról, hogy amit mondani akarsz, igaz? - Nem - válaszolta az ember. - Éppenséggel csak hallottam róla, és... - Rendben, szóval nem igazán vagy biztos benne, hogy igaz-e vagy sem. Most próbáljuk meg a második szűrőt, a Jóság szűrőjét: az, amit mondani akarsz a barátomról, valami jó dolog? - Nem, épp ellenkezőleg... - Szóval - folytatta Szókratész -, valami rosszat akarsz mondani róla, de nem vagy benne biztos, hogy igaz. Semmi baj, a harmadik szűrő még hátravan: a Hasznosság. Amit mondani akarsz a barátomról, az hasznos lesz nekem? - Nem igazán. - Nos - vonta le a következtetést Szókratész -, ha mondani akarsz nekem valamit, ami nem igaz, nem jó és nem is hasznos, miért mondanád el egyáltalán? Ezért volt Szókratész egy nagyszerű filozófus, és ezért tartották igen nagy becsben. És ezért nem jött rá soha, hogy a legjobb barátja dugja a feleségét. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbambu Posted November 16, 2006 Share Posted November 16, 2006 Wehehe ez nagyon jó főleg a vége.Thx :D Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomyHell Posted November 17, 2006 Share Posted November 17, 2006 Ez jó már meg is jegyeztem Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkangel Posted November 17, 2006 Share Posted November 17, 2006 Hát ez tényleg nagyon jó! LOL Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiHu Posted December 5, 2006 Share Posted December 5, 2006 óriási! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
bp73 Posted Január 5, 2007 Share Posted Január 5, 2007 Ez szuper! Ezek szerint a bölcsesség egy határon túl ostobaság??????! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuszka Posted Január 5, 2007 Author Share Posted Január 5, 2007 Nos igen, nagyon úgy tűnik.... vigyázzon az ember a legjobb barátjával... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
aggress Posted Január 5, 2007 Share Posted Január 5, 2007 Csak nem történik meg ilyesmi velünk Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ariszt Posted Január 5, 2007 Share Posted Január 5, 2007 ez teccik Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
soner Posted Január 5, 2007 Share Posted Január 5, 2007 :D köszi azthittem teljesen más lesz Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuszka Posted Január 5, 2007 Author Share Posted Január 5, 2007 Csak nem történik meg ilyesmi velünk Hát csak vigyázzatok, az ördög soha sem alszik.... Amúgy szivesen... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Január 8, 2007 Share Posted Január 8, 2007 szia kedves kovács ede! nagyon szépen megköszönöm neked ezt a bölcseletet, elgondolkodtam rajta, és sokmindent hasznosítok ezekből, de jó lenne, ha mások is ugyanezt tennék, nehogy úgy járjanak ahogyan én. elnézést, de egy kicsit komolyan fogom magam számára leképezni a bölcseletet. 3-as szűrő: igazság, jóság, hasznosság. a következő sorok fogtak meg engem: - Teljesen megbizonyosodtál arról, hogy amit mondani akarsz, igaz?- Nem - válaszolta az ember. - Éppenséggel csak hallottam róla, és... - Rendben, szóval nem igazán vagy biztos benne, hogy igaz-e vagy sem. ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogyha hallasz valamit, pletykálnak valakiről, akkor azt ne hidd el, járj utána, de főleg az érintett személynél. ha netán nem magyarázza meg neked a dolgot, akkor az nem rád tartozik, de tartsd tiszteledben, az tabu!!! és jegyezd meg, hogy más infójáért az érintett személy nem vállalhat felelősséget, és mástól származó infók miatt nem számoltathatsz el senkit sem, főleg, ha közöd nincs hozzá, és mástól kapott infók miatt nem vádaskodhatsz, nem bánthatsz másokat! az igazságot csak az érintett személy tudhatja, és ne feledd, ha vki megetet téged vmi maszlaggal, azaz a feltételezéseit osztja meg veled, azt ne kezeld tényként, mert az nem fedi az igazságot, aki meg a feltételezéseket mondja, ne adja elő tényként! ha elhiszed a hazugságot, akkor magadra vess!! de ha valakit ez alapján ítélsz meg, az a te hibád, de ne csodálkozz, ha nem áll veled szóba ezekután az illető!!! - az, amit mondani akarsz a barátomról, valami jó dolog? - Nem, épp ellenkezőleg... - Szóval - folytatta Szókratész -, valami rosszat akarsz mondani róla, de nem vagy benne biztos, hogy igaz. ehhez azt fűzném hozzá, hogy ne találj ki, és ne terjesz pletykát, ne légy gonosz, ne járass le senkit sem, főleg ne önzőségből, rosszindulatból, birtoklásból, féltékenységből, irigységből, és ezáltal ne akard magadat előtérbe helyezni, vagy ne így akarj egy ember közeléből embereket eltávolítani, vagy esetleg két teljesen ismeretlen embert összeugrasztani! lehet, hogy nem az a haverod, akit annak gondolsz, és nem is bizti az az ellenséged, akit te annak gondolsz. nem minden az, aminek látszik. - ha mondani akarsz nekem valamit, ami nem igaz, nem jó és nem is hasznos, miért mondanád el egyáltalán? ehhez azt fűzném, hogyha a mondanivalóddal csak rosszat teszel másoknak, akkor inkább fogd be a szádat, legyen önuralmad, ne légy intrikus!!! szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
guru Posted Január 8, 2007 Share Posted Január 8, 2007 hogyha a mondanivalóddal csak rosszat teszel másoknak, akkor inkább fogd be a szádat, legyen önuralmad, ne légy intrikus!!! mennyire igaz ez! Azok követik el a legnagyobb és végzetes hibákat, akik mások számára ártanak azzal, h hazudnak bárkinek is! Előbb végig kellene gondolniuk a tetteik következményét, mielőtt magukat helyezik előtérbe az "áldozat" személy érzéseinél. <_< Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuszka Posted Január 8, 2007 Author Share Posted Január 8, 2007 Nagyon szivesen Szipi (és mindenki), most már csak egyvalamiben reménykedem, hogy ezeket a méllyenszántó gondolatokat nem személy szerint nekem szánod... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
$ticKy Posted Január 8, 2007 Share Posted Január 8, 2007 Asszittem hogy tényleg valami tanúlságos sztori, erre a végén.. :D Kösz Szuszka! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Január 9, 2007 Share Posted Január 9, 2007 szia kedves kovács ede! nem neked szántam a bölcsességből levont gondolataimat, de engem mélyen érintett, nagyon tanulságos volt, és így szóltam hozzá. szipike Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuszka Posted Január 9, 2007 Author Share Posted Január 9, 2007 Megnyugodtam... kösz a gyors választ! (Szipi) Nincs mit $tikk!!!! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
csavo35 Posted Október 6, 2008 Share Posted Október 6, 2008 Huhh hát ilyen egy jó barát, csak kicsit nem figyelt oda, annyira megbízott a haverjában.... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts