THX Posted Április 4, 2005 Share Posted Április 4, 2005 Palacsinta (egyszerű alaptészta) 2-8 személyre: 3 tojás 3 dl tej 1 evőkanál porcukor olaj vagy zsír szódavíz só A felütött tojásokat keverd el a porcukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a liszttel. Ha szükséges adj hozzá annyi szódavizet, hogy körülbelül tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát kapj. A masszát pihentesd legalább fél órát, majd serpenyőben süsd pirosra a palacsinták mindkét oldalát. (A jelzett mennyiség 18-20 palacsintához elegendő.) 25 dkg liszt A sós palacsintatészta ugyanígy készül, csak a cukor kimarad belőle és esetleg egy picit több sót kap. Ha nem teflonos edényt használsz, akkor az édes palacsintánál is célszerű elhagyni a cukrot, ugyanis attól a tészta hajlamosabb lesz a letapadásra, odaégésre. Könnyebb tésztát kapsz, ha a jelzett tej fele helyett eleve szódavizet használsz. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
THX Posted Április 4, 2005 Author Share Posted Április 4, 2005 PALACSINTA SÜTÉSE PALACSINTA HAGYOMÁNYOSAN, SERPENYŐBEN A palacsintasütőben hevíts leheletnyi zsiradékot, vedd le a tűzről, s egy merőkanálból csurgasd a tésztát az edény közepére, közben a sütőt billentve, folyasd körbe a tésztát, amíg egyenletesen befedi a serpenyő alját. Az edényt tedd vissza a tűzre és süsd a palacsinta mindkét oldalát pirosra. (A serpenyőt időnként megrázhatod, hogy a palacsinta le ne süljön. A tészta megfordításához - ha még nem megy a röptében fordítás - valamilyen széles, lapos lapátot használj.) Minden tésztamerítés előtt keverd fel a masszát, hogy egyenletes maradjon a sűrűsége. -------------------------------------------------------------------------------- SZAGTALANUL A palacsintasütésből fakadó nehéz olajszag száműzhető a konyhából, ha teflonserpenyőt használunk és a sütéshez szükséges 2-3 evőkanálnyi olajat közvetlenül a tésztába keverjük. -------------------------------------------------------------------------------- CSÚSZTATVA Ekkor a közel ceruzavastagságú palacsintát csak az egyik oldalán sütjük pirosra, majd a serpenyőből egy vajjal kikent tányérra csúsztatjuk. Amíg a következő palacsinta sül, az előző sületlen felét megkenjük (szórjuk, locsoljuk) a recept szerinti töltelékkel. A következő palacsintát mindig az előzőre csúsztatjuk, amíg van mivel növelni a halmot. Az utolsó palacsintát a sült oldalával felfelé tesszük a többire. A végén a palacsintatortát középmeleg sütőben 8-10 percig sütjük, majd cikkekre vágva, vaníliás cukorral meghintve tálaljuk. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
THX Posted Április 4, 2005 Author Share Posted Április 4, 2005 Banános-mézes töltelék A tehéntúrót passzírozzuk át egy szitán, így krémesebb és lágyabb lesz. Adjunk hozzá mazsolát, banánt és mézet. Dolgozzuk jól össze, majd elektromos habverővel addig keverjük, míg könnyű és habos nem lesz. Töltsük meg a töltelékkel a megsütött palacsintákat, tekerjük fel, majd tegyük egy tűzálló tálba. Csorgassuk meg mézzel, majd meleg sütőben 10 percig süssük. Vaníliafagyival tálaljuk. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
THX Posted Április 4, 2005 Author Share Posted Április 4, 2005 Sajtos-baconös töltelék Pár szelet bacont vágjunk kockára, majd egy serpenyőben süssük pár percig. Adjunk hozzá felszeletelt csiperke gombát, sóval, borssal ízesítsük és addig pároljuk, még a gomba el nem párologja a levét. Vegyük le a tűzről, majd hagyjuk kihűlni. Összevágott metélőhagymát, mustárt és reszelt cheddar sajtot keverjünk hozzá. Ezzel a töltelékkel töltsük meg a kisütött palacsintákat, tegyük egy tűzálló tálba, majd kenjük meg a tetejét tejföllel. Forró sütőben 15-20 percig süssük. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
THX Posted Április 4, 2005 Author Share Posted Április 4, 2005 Sajtos-spenótos palacsintatöltelék Friss spenótleveleket mossunk meg alaposan, majd forrásban lévő vízbe dobjuk, és addig forrázzuk, míg a levelek össze nem esnek. Szedjük ki egy hideg vízzel telt tálba, hűtsük le és kézzel nyomjuk ki a felesleges vizet belőle. Jóval egyszerűbb, ha fagyasztott leveles spenótot használunk, ilyenkor felengedés után csak a felesleges vizet kell kinyomnunk. Egy lábasban forrósítsunk fel vajat, adjunk hozzá finomra vágott lilahagymát és pirítsuk pár percig, tegyük bele a lecsöpögtetett spenótot, sóval, zúzott fokhagymával, őrölt szerecsendióval és őrölt borssal ízesítsük. Pároljuk alaposan össze. Vegyük le a tűzről, majd keverjünk bele reszelt füstölt sajtot. Töltsük meg a palacsintákat ezzel a töltelékkel, majd tegyük tepsibe, locsoljuk meg kevéske tejszínnel. Forró sütőben süssük ropogósra. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
THX Posted Április 4, 2005 Author Share Posted Április 4, 2005 Mediterrán sült zöldséges palacsintatöltelék Egy serpenyőben forrósítsunk fel kevéske olívaolajat, majd dobjunk bele felszeletelt cukkinit és színes paprikákat. Magas hőmérsékleten, állandó kevergetés mellett pirítsuk meg. Oregánóval, őrölt borssal és sóval ízesítsük. Ha kellően átsült, összekockázott paradicsomot és petrezselyemzöldet keverjünk bele. A paradicsommal már ne pirítsuk, elég, ha jól átmelegszik. A sült zöldségekkel töltsük meg a megsütött palacsintákat, szórjuk meg reszelt parmezán sajttal, fogyaszthatjuk paradicsomszósszal, de önállóan is kiváló harapnivaló. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
THX Posted Április 4, 2005 Author Share Posted Április 4, 2005 Rumos-diós-mazsolás palacsinta Hozzávalók: 5 dl tej, 2 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg darált dió, 1 citrom, 1 kupica rum, 5 dkg mazsola, porcukor a szóráshoz és 5 dkg étcsokoládé az öntethez Egy kis lábasban forraljuk fel a tejet a cukorral (több cukrot is tehetünk be, ha édesebb szeretjük), a vaníliás cukorral és megmosott mazsolával. Szórjunk bele állandó kevergetés mellett darált diót és főzzük egy-két percig. Ne készítsük nagyon sűrűre, mert hűléskor úgyis besűrűsödik. Ízesítsük a citrom lereszelt héjával és a rummal. A kész palacsintákat töltsük meg a töltelékkel, tekerjük fel, szórjuk meg porcukorral és csorgassuk meg olvasztott csokoládéval. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
THX Posted Április 4, 2005 Author Share Posted Április 4, 2005 Almás-juharszirupos palacsinta Hozzávalók: 3 savanykás alma, kristálycukor és porcukor, őrölt fahéj, 1 citrom, juharszirup Az almákat hámozzuk meg, majd reszeljük le. Tegyük egy lábasba, adjunk hozzá ízlés szerint cukrot, őrölt fahéjat és citromlevet. Addig pároljuk állandó kevergetés mellett, míg a leve el nem párolog. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kissé kihűlni. A megsült palacsinták közepére halmozzunk az almatöltelékből, kissé simítsuk el, széleit hajtsuk rá, majd fordítsuk meg. Tegyük egy nagy tányérra, szórjuk meg fahéjas porcukorral és csorgassuk meg juharsziruppal. Tipp: az almapárolásnál cukor helyett juharszirupot vagy mézet is használhatunk. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
THX Posted Április 4, 2005 Author Share Posted Április 4, 2005 Csokis-meggyes palacsinta Hozzávalók: 1 csomag csokoládés pudingpor, 5 dl tej, 1 tábla (10 dkg) étcsokoládé, 20 dkg kimagozott meggybefőtt, kevés porcukor A pudingport oldjunk fel kevés hideg tejjel. Az előírtnál egy decinyi tejjel kevesebbet forraljunk fel kis lábasban, majd állandó kevergetés mellett öntsük bele a feloldott csokoládés pudingport. Még melegen keverjünk el benne fél tábla összetört étcsokoládét. Várjuk meg, míg kihűl, majd adjunk hozzá még féltáblányi kis kockákra tört csokoládét és a lé nélküli meggybefőttet. A hidegen belekevert csokoládédarabok felmelegítésnél megolvadnak majd, izgalmassá teszik a tölteléket. A kész palacsintákat töltsük meg a csokoládés-meggyes töltelékkel, tekerjük fel, majd adagonként két darabot tegyünk egy nagy tányérra. Tegyük be egy percre a mikrohullámú sütőbe, hogy a darabos csokoládé a töltelékben elolvadjon. Szórjuk meg porcukorral és csorgassuk meg forró meggyszósszal. Meggyszósz készítése Hozzávalók: 1 üveg kimagozott meggybefőtt, 2-3 evőkanál cukor, fél citrom leve, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál étkezési keményítő A meggybefőttet levével együtt öntsünk egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a fél citrom levét és a vaníliás cukrot. Forraljuk fel, majd hideg vízzel elkever keményítővel mártás sűrűségűre sűrítsük be. A meggyet ne főzzük, ha már forr, azonnal sűrítsük. Tipp: a töltelékbe jól felhasználható a megmaradt csokoládémikulás vagy húsvéti nyuszi is. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
THX Posted Április 4, 2005 Author Share Posted Április 4, 2005 Narancsos-túrós palacsinta Palacsinta alaptészta Hozzávalók: 350 g liszt, 4 db tojás, 1 evőkanál porcukor, 6 dl tej, 1 csipet só, olaj a sütéshez Egy keverőtálba üssük bele az egész tojásokat, adjuk hozzá a tejet, sót és a porcukrot. Habverővel állandó kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a szitált lisztet. Ügyeljünk, ne legyen csomós. Ha a palacsintatésztát túl sűrűnek találjuk, szódavízzel hígíthatjuk. Palacsintasütőben hevítsünk olajat és süssünk vékony palacsintákat. Narancsos-túrós palacsinta Hozzávalók a töltelékhez: 25 deka túró, 2 narancs, 1 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint porcukor A narancsmártáshoz: 4 dl friss narancslé, 3 evőkanál cukor, 1 evőkanál étkezési keményítő, fél narancs A túrót nyomjunk át szitán, így simább, krémesebb lesz a töltelékünk. Tegyük egy tálkába, majd adjuk hozzá fél narancs lereszelt héját, valamint egy gerezdekre szedett és kis darabokra vágott narancsot. Ízesítsük vaníliás cukorral és ízlés szerint porcukorral. Jól dolgozzuk össze, majd ezzel a töltelékkel töltsük meg az elkészült palacsintákat. Tálaljuk nagy tányérra, szórjuk meg porcukorral és csorgassuk meg narancsmártással. Narancsmártás készítése Egy kis lábasba öntsük a friss narancslevet, adjuk hozzá a cukrot, majd forraljuk fel. Hideg vízzel elkevert keményítővel sűrítsük be. Ha elkészült, kis darabokra vágott narancsdarabokat is tehetünk bele. Tipp: a tölteléket nemcsak naranccsal, hanem mandarinnal, eperrel, málnával is elkészíthetjük. A frissen reszelt narancshéj helyett használhatunk cukrozott narancshéjat is. A narancsos mártást helyettesíthetjük egy kanál narancslekvárral is. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
tibiole Posted Április 4, 2005 Share Posted Április 4, 2005 Gundel-palacsinta Hozzávalók: A töltelékhez: 1,5 dl 50-60 fokos rum, 40 g mazsola, 20 g cukrozott narancshéj, 180 g dióbél, 1 dl tejszín, 120 g cukor, törött fahéj, 12 db palacsinta, 50 g vaj (pirításhoz) A csokoládémártáshoz: 2,5 dl tej, vanília, 30 g cukor, 100 g csokoládé, 1,5 dl tejszín, 3 tojássárgája, 80-100 g cukor, 50 g kakaópor, 15 g liszt, 5 dl tej Elkészítés: Előző napon áztassuk rumba a mazsolát és a hajszálvékony csíkokra vágott cukrozott narancshéjat. Másnap a töltelékhez megdaráljuk a diót, ne lisztfinomságúra, de ne is túl gorombára. A tejszínt felforraljuk; hozzátesszük a diót, cukrot, leheletnyi fahéjat, a leszűrt mazsolát és narancshéjat, és 1-2 percig (szükség esetén kevés tejet adva hozzá) főzzük, míg kenhető pépet kapunk. Ha kissé lehűlt, elkeverjük benne a rum felét. Ezután 12 palacsintát sütünk, a töltelékeket egy-egy csíkban rárendezzük, henger alakúra felcsavarjuk, majd meleg helyen tartjuk. A mártáshoz a tejet cukorral és vaníliával felforraljuk; közben a csokoládét egy kis edényben, a sütőben felolvasztjuk; a tejszínből pedig kemény habot verünk. Ezután előbb a tojássárgákat cukorral, majd a kakaóporral, kevés liszttel, hideg tejjel, habverővel simára, habosra keverjük ki. Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverővel végzett gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a forró tejet, mérsékelt tűzön forrpontig hevítjük, de felforralni nem szabad. A tűzről levéve, a mártást egy ideig még kevergetjük, majd fokozatosan a tejszínhabhoz vegyítjük, végül hozzáadjuk a rum másik felét. Mártásunk ne legyen túl édes, de ízlés szerint, a csokoládé minőségétől függően, tehetünk bele még porcukrot. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal Posted Április 10, 2005 Share Posted Április 10, 2005 Nekem a túros Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
kripak Posted Október 20, 2005 Share Posted Október 20, 2005 Kakaósra szavaztam. De a fahéjas-reszelt almás-csokiöntetes palacsinta is nagyon finom. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
hajnika9 Posted Október 20, 2005 Share Posted Október 20, 2005 a húsosra szavaztam, de a kedvencem a puncspudingos Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
axis Posted Október 20, 2005 Share Posted Október 20, 2005 a húsos milyen még nem ettem Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
hajnika9 Posted Október 24, 2005 Share Posted Október 24, 2005 naogyon fini... darálthusis töltelékkel, és 1 kis tejföl a tetejére...nyammmii.... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
grabo Posted Október 26, 2005 Share Posted Október 26, 2005 Ilyet se hallottam még: Sajtos-spenótos palacsinta Hozzávalók 4 személyre: A palacsintatésztához: * 100 g liszt * 3/8 l tej * 3 tojás * 2 evőkanál margarin * 1 késhegynyi só * margarin a serpenyő kikenéséhez A töltelékhez: * 500 g párolt, vagy kiolvasztott mirelit spenót * 125 g sajt * 225 ml tejszín * 50 g margarin * 40 g liszt * 1 késhegynyi bors Sajtos-spenótos palacsinta Elkészítése: Megolvasztjuk a margarint, ezután tejjel, tojással, liszttel és sóval csomómentesre keverjük. Az így kapott masszát lefedjük, és hideg helyen legalább 30 percig állni hagyjuk. Kivajazunk egy tapadásgátló réteggel bevont - 18 cm, vagy ennél kisebb átmérőjű - palacsintasütőt, majd közepes hőfokon addig melegítjük, amíg a belecsöppentett vízcsepp nem serceg. Ekkor kis merőkanálnyi tésztát öntünk bele, és megforgatjuk a serpenyőt, hogy a tészta egyenletesen szétterüljön, majd kb. egy percig sütjük, míg az alsó fele aranybarna nem lesz. A palacsintát megfordítjuk, és még néhány másodpercig sütjük. Ha elkészült, tányérra csúsztatjuk, és fóliával lefedjük. Ebből a mennyiségből kb. 12 darab palacsintát készíthetünk. A palacsinták közé mindig egy-egy darab fóliát teszünk. (A palacsintákat le is fagyaszthatjuk: miután kihűltek 4 darabonként egy-egy mélyhűtőtasakba helyezzük őket. Lefagyasztva 1 hónapig eltarthatók.) Közepes méretű lábasban, mérsékelt lángon megolvasztunk 50 g margarint, beleteszünk 40 g lisztet és egy késhegynyi borsot, majd lassanként hozzáöntjük a tejszínt. Gyenge hőfokon, kevergetve főzzük, amíg a mártás besűrűsödik. Ezután a spenótot és a sajtot elvegyítjük benne, és kevergetve addig forrósítjuk, amíg a sajt meg nem olvad. A kész tölteléket rákenjük a palacsintákra, és feltekerjük őket. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiHu Posted December 5, 2005 Share Posted December 5, 2005 De akkor is a kakaós rulz... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shavo666 Posted December 5, 2005 Share Posted December 5, 2005 naogyon fini... darálthusis töltelékkel, és 1 kis tejföl a tetejére...nyammmii.... 28250[/snapback] Hajnika9 sztem te a hortobágyi húsos palacsintára gondolsz. Ez nem éppen a desszertekhez tartozik hanem inkább az előételekhez. A darálthús szerepét pedig (a szakácskönyvek pipi pörkölttel, de az éttermekben ált.marha vagy sertéshússal helyettesítik) pörkölt foglalja el,ledarálják betöltik és díszítésnek szokták tejföllel meglocsolni. Amúgy nálam a túrós málnaöntettel meglocsolva viszi a prímet! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
b3nC3 Posted December 6, 2005 Share Posted December 6, 2005 rántott palacsinta virslivel töltve powaaaaaaaaaaaaaa Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
bagi Posted December 6, 2005 Share Posted December 6, 2005 Én diósra szavaztam volna, de nincs. Így maradt a lekváros... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
b3nC3 Posted December 7, 2005 Share Posted December 7, 2005 Az se rossz Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
tucsicapa Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 Egyszer probáljátok ki a hortobágyit, hogy amikor megtöltitek húsival bepanírozzátok és kirántjátok. Úgy is nagyon fini. És rá az öntet. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
zolen Posted December 29, 2005 Share Posted December 29, 2005 Túros, Lekváros a legjobb Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
norby89 Posted December 30, 2005 Share Posted December 30, 2005 A kakaósnál nincs jobb Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
janee008 Posted December 30, 2005 Share Posted December 30, 2005 én a csokisra szavaztam ugyan de mind1iket nagyon szeretem bár az a spenótos dolog érdekes lehet (azé egyszer megkostolnám. kituggya lehet hogy jó ) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
karanyi Posted Január 22, 2006 Share Posted Január 22, 2006 nagyon jó ez a szavazás!! nekem az egyik kedvencem a túrós palacsinta vaníliaöntettel, de nem vetem meg a jófajta gundelt sem, persze keserűcsokis öntettel. ja és a nutellásról se feledkezzünk meg Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
ladzjoe Posted Február 17, 2006 Share Posted Február 17, 2006 Én a hortobágyi palacsintát szeretem!! De még ennél is jobb a tonhalas-Tunéziában ettem-Óriáspali bele tonhal + sajt kedvenc palacsintám Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
$ticKy Posted Március 20, 2006 Share Posted Március 20, 2006 sima lekváros. én arra esküszöm de próbáljátok ki a lekváros kakaóst, ugy a jó Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
gyurihorde Posted Március 21, 2006 Share Posted Március 21, 2006 Túróspalacsintaforeva!!! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.