Crystal Posted Április 4, 2005 Share Posted Április 4, 2005 Hát itt mindenféle levesbe valo dolgokat fogsz találni..hogy mi is az? Hát nézd tovább :] Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal Posted Április 4, 2005 Author Share Posted Április 4, 2005 Galuskák Daragaluska egy egész tojást egy csipet sóval felverünk, és annyi darát öntünk bele, hogy jó sűrű masszát kapjunk. Legalább egy óráig pihentetjük, majd a levesbe mártott kiskanállal kis galuskákat szaggatunk belőle a fővő levesbe. 4-5 percig főzzük, míg duplájukra nem nőttek, és egyet megkóstolunk, hogy átfőtt-e. Ha a kettévágott galuska közepe is üveges, jó a galuskánk. Vajas galuska Hozzávalók: 15 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 tojás, só. A vajat a tojással elkeverjük, megsózzuk, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuskatészta keménységű legyen. Kiskanállal galuskákat szaggatunk belőle és a forró levesben megfőzzük. Sajtgaluska Hozzávalók: 10 dkg búzadara, 1 tojás, 1 tojássárgája, 4 dkg vaj, 4 dkg reszelt parmezán sajt, só, bors, szerecsendió, 2,5 dl húsleves. Tetejére reszelt sajt, vaj. A vajat a darával, a tojással és a sárgával meg a sajttal, valamint a fűszerekkel összekeverjük. A masszát jól lenyomkodjuk és fél órára a hűtőszekrénybe tesszük. A levest felforrósítjuk, de nem forraljuk fel. Két ek. segítségével galuskákat formázunk, és a levesbe tesszük. 15-20 percig hagyjuk egész kis lángon, majd óvatosan kiemeljük, jól lecsepegtetjük és sűtőpapirral bélelt tepsire, tesszük, majd meghintjük reszelt sajttal. Vajdarabkákat teszünk rá és előmelegített 200 fokos sütőben, addig sütjük, míg a sajt szép aranybarna színű lesz. Forró húslevesben tálaljuk. Májgaluska (12 adag) Hozzávalók: 20 dkg sertésmájkrém (vagy bármelyik fajta), 3 tojás, 1 teáskanál só, 1 teáskanál majoránna, 1 kávéskanál őrölt fekete bors, 3 evőkanál olaj, 4-5 evőkanál liszt, 0,5 dl tej. Elkészítés: A májpástétomot nagyon apróra vágjuk (villával szétnyomjuk). A tojást a tejjel habosra verjük, sózzuk, belekeverjük a majoránnát, borsot, hozzáadjuk a májpépet. Jól elkeverjük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy szokott sűrűségű galuskatésztát kapjunk. Végül elkeverjük az olajjal és a fövő levesbe szaggatjuk. Grízgaluska Hozzávalók: 3 tojás, búzadara, só, bors, sütőpor 3 tojást A 3 tojást jól felverünk, sózzuk, borsozzuk, kevés gyömbért, késhegynyi sütőport teszünk bele (ettől könnyebb lesz a tészta), majd kevergetés mellett annyi búzadarát szórunk, hogy nokedli tészta sűrűségű legyen. Hagyjuk pihenni a kifőzés előtt. (Amennyiben túl lágy lenne, tehetünk bele még egy kevés búzadarát, ha viszont kemény, kevés vizet töltsünk hozzá, keverjük át, és még egy kicsit pihentessük.) Bő, sós, leveskockás vízben, vagy a leszűrt leves egy részében, evőkanállal szaggatva főzzük ki. Legalább 10 percig kell főnie. A galuska, ha van helye, maga is megfordul, ha nincs, egyszer fordítsuk meg, hogy mindenütt átfőjön. Na ennyi Remélem mindenki megtalálja a megfelelőt :)Képet azért nem raktam mindegyikhez,mert végülis csak izben van különbség.[/b] Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal Posted Április 4, 2005 Author Share Posted Április 4, 2005 Gombócok. Ezekről sajnos nincs kép,de ez végülis csak abban különbözik a galuskátol,hogy állagában ez tömörebb. (szerintem) Tepertőgombóc Hozzávalók: 3 dkg apróra vágott tepertő, 2 tojás, 6 dkg morzsa, 3 dkg liszt, egy csokor apróra vágott petrezselyem, egy mokkáskanál majoránna és só. A hozzávalókat összedolgozzuk, a masszából vizes kézzel apró gombócokat formálunk és a forró levesbe főzzük őket. Zöldséglevesbe kitűnő. Sonkagombóc Hozzávalók: 5 dkg vaj, egy tojás meg egy tojássárgája, 7 dkg főtt, darált sonka, egy kanál zsemlemorzsa, egy kanál főtt, áttört burgonya, törött fekete bors, só. A zsírt jól kikeverjük a tojással, beletesszük a darált sonkát, a burgonyát, egy kanál zsemlemorzsát, sóval, törött borssal ízesítjük, kis gombócokat formálunk belőle és a forró levesben 10-15 percig, főzzük. Sonka helyett bármilyen sült húsmaradékot felhasználhatunk. Rizsgombóc Hozzávalók: 7 dkg rizs, kávéskanál zsír, 1 dkg vaj, egy tojás meg egy tojássárgája, egy kanál liszt, kevés petrezselyemzöld, só. A rizst a zsírban üvegesre forrósítjuk, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, megsózzuk és fedő alatt puhára, pároljuk (ha van maradék párolt rizsünk, azt is felhasználhatjuk). Egy tojást meg egy tojássárgáját összekeverjük a vajjal, a kihűlt rizzsel, ízesítjük vágott zöldpetrezselyemmel, sóval, és a lisztes kézzel formált kis gombócokat a levesben néhány percig főzzük. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal Posted Április 4, 2005 Author Share Posted Április 4, 2005 További leves kiegészítők Rántott borsó Hozzávalók: egy tojás, 1 dl tej, 6 dkg liszt, só, zsír a kisütéshez. Elkészítés: A tojást a tejjel, liszttel, sóval elkeverve palacsintatésztát készítünk. Nagy lyukú szűrőbe öntjük és megforrósított zsírba cseppentjük. A zsírban a borsó nagyságú palacsintatésztát megforgatjuk, és ha pirosra sült, leszűrjük. tálaláskor tesszük a levesbe. Pirított zsemlekocka Két zsemlét előbb szeletekre, majd csíkokra, végül kis kockákra vágunk. Egy evőkanál zsírt megforrósítunk, és a zsemlekockákat beleforgatva, gyakran kevergetve rózsaszínűre pirítjuk. A zsemlekockát piríthatjuk zsiradék nélkül is - szárazon - a sütőben gyakori forgatás, keverés közben. Persze mostmár lehet boltban készen is venni,amit csak a levesbe kell tenni tálaláskor. Besamel Végülis ez egy rántás féle.Sürübbé teszi a levest. Hozzávalók: 2 tojás, 3 evőkanál liszt, 3 dkg olvasztott margarin, 2 evőkanál tej, 2 evőkanál reszelt sajt, só, petrezselyemzöld Elkészítés: A 2 tojásfehérjét habbá verjük. A többi hozzávalóhoz keverjük. Ha a próba nokedli nem sikerülne, egy kevés lisztet keverhetünk még hozzá. A húslevesekbe való besamelt apró kanállal szaggatjuk Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.