Crystal Posted Április 4, 2005 Share Posted Április 4, 2005 Ide különböző féle levesek kerülnek. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal Posted Április 4, 2005 Author Share Posted Április 4, 2005 Görög rizses tyúkleves Hozzávalók: 1,5 liter tyúkleves (leveskockából), só, 10 dkg rizs, 1 evőkanál keményítő, 1 dl tej, 3 tojássárgája, 1 teáskanál vágott petrezselyem, 1 citrom leve. Elkészítése: A tyúklevest felforraljuk. Hozzáadjuk a megmosott rizst, és 12 percig főzzük. Egy keverőtálban a keményítőt, a tejet, a sót és a tojássárgákat alaposan elkeverjük. Habverővel állandóan keverve apránként hozzáadjuk a leveshez. A levest még egyszer felhevítjük, de már nem forraljuk! (Tipp: Görögországban hasonló recept szerint zsírtalanított bárányhúslevesből is nagyon jóízű levest készítenek.) Végül állandó keverés közben hozzáadjuk a petrezselymet és a citromlevet. Vigyázzunk nehogy összefusson! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal Posted Április 4, 2005 Author Share Posted Április 4, 2005 Tárkonyos raguleves A tisztított és kockákra vágott vegyes leveszöldséget 1 fej finomra vágott vöröshagymával, 40 dkg szintén kockákra vágott sertéshússal félig puhára pároljuk. Sóval törött borssal, kevés majoránnával ízesítjük, majd meghintjük 2 evőkanál lisztel és feleresztjük 1,2 l vízzel. Beleteszünk egy csokor apróra vágott tárkonyt és átforraljuk. Ezután 1 tojásból galuskát készítünk és azt beleszaggatjuk. Tálaláskor tejföllel és citromlével ízesítjük. Jóétvágyat :] Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal Posted Április 4, 2005 Author Share Posted Április 4, 2005 New-England chowder Hozzávalók: 115 g felkockázott szalonna, 125 g vaj, 1 pohár apróra vágott vöröshagyma, 1 pohár apróra vágott zeller, 1 pohár apróra vágott sárgarépa, 3 pohár kockára vágott burgonya, 1 pohár liszt, 4 pohár hallé vagy kagylólé, 3 pohár feldarabolt kagyló, 3 pohár sűrű tejföl, 1 kávés kanál bors, 1 kávéskanál kakukkfű, 1 kiskanál só. Elkészítése: Egy nagy fazékban ropogósra sütjük a szalonnát. Leöntjük róla a zsírt. Hozzáadjuk a vajat, és a zöldségeket puhára pároljuk. Megszórjuk liszttel és 2 percig pirítjuk. Beletesszük az összes maradék hozzávalót és felforraljuk. Ezután, a hőfokot csökkentve, 15-20 percen át főzzük, míg bennem sűrűsödik. Gyakran meg kell keverni. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal Posted Április 4, 2005 Author Share Posted Április 4, 2005 Egy könnyebb leves erőleves cérnametélttel Hozzávalók: 1 l víz, 2 db erőleves kocka, cérnametélt. Elkészítés: Egy mély edénybe beleöntjük a vizet, beletesszük a leveskockákat és befedve 8 percig 500 W-on főzzük. Kivesszük az edényt, a levest alaposan megkeverjük, ezután beleszórjuk a cérnametélttésztát és újabb 5 percig 500 W-on főzzük, majd 4 személyre tálaljuk. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal Posted Április 4, 2005 Author Share Posted Április 4, 2005 Gombaleves Hozzávalók: 1 l víz, 45 dkg gomba, margarin, kiskanálnyi liszt, közepes fej hagyma, 2 evőkanál főtt rizs, petrezselyem, bors, só, pirospaprika, tejföl. Elkészítés: A gombát alaposan megtisztítjuk, megmossuk és vékonyra szeleteljük. Egy kétliteres edényben 3 percig 200 W-on felolvasztunk két evőkanál margarint. A hagymát apróra vágva fűszerek hozzáadásával a margarinra tesszük és 2 percig 500 W-on üvegesre pároljuk. Felöntjük langyos vízzel, majd beletesszük a lisztet, a gombát és a rizst. Lefedve 8 percig 500 W-on főzzük. Tálaláskor csészénként 1 evőkanál tejföllel díszítjük. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal Posted Április 4, 2005 Author Share Posted Április 4, 2005 Házias tyúkhúsleves Hozzávalók: 1 l víz, 80 dkg tyúkhús, 1 fej hagyma, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg zöldborsó, 1 fej karalábé, zeller, kis fej karfiol, 1 csomó petrezselyemzöld, Vegeta, só, szemes bors, csigatészta. Elkészítés: A tyúkot betesszük egy kb. Kétliteres edénybe, ráöntjük a vizet, majd beleteszünk egy kis fej hagymát, és megfűszerezzük. Lefedve 15 percig 500 W-on főzzük. A megtisztított és feldarabolt zöldségeket a levesbe téve további 10 percig 500 W-on főzzük. Ezután kivesszük, hozzáadjuk a csigatésztát és újabb 5 percig főzzük 500 W-on. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal Posted Április 4, 2005 Author Share Posted Április 4, 2005 Meggyleves Hozzávalók: 50 dkg kimagozott meggy, 15 dkg cukor, só, fahéj, citromhéj, egy deci tejföl, 1 evőkanál liszt. Előkészítés: A meggyet 1,5 l sós, cukros, citromhéjjal és fahéjjal ízesített vízben 2-3 percig főzzük,majd a tejfölben simára kevert liszttel besűrítjük. néhány percig forraljuk és melegen vagy hidegen tálaljuk. Ideális nyári leves,mert hidegen is nagyon finom! :] Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal Posted Április 4, 2005 Author Share Posted Április 4, 2005 Sajtleves Hozzávalók: 5 dkg trappista, 5 dl tej, 2 dkg vaj vagy margarin, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál liszt, 2 húsleveskocka (zöldségleves is jó) 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só is törött fehér bors Előkészítse: a sajtot lereszeljük (bármilyen fajta sajtmaradék is jó, akár puha, ömlesztett sajt is; ha nehéz megreszelni, előtte tegyük be a mélyhűtőbe 20 percre, mert így már könnyen reszelhető). Elkészítés: a vajon habzásig hevítjük a lisztet, majd felöntjük a tejjel. Kevergetve, kis lángon, sűrűre főzzűk, ezután még 5 dl vizet öntűnk hozzá. Beletesszük a húsleveskockákat, a zúzott fokhagymát is a reszelt sajtot. Felforraljuk, 5 percig főzzük (vigyázat, mellette kell állni, mert könnyen kifuthat!), végül megkóstolva kevés sóval (csak ha szükséges) is a fehér borssal ízesítjük. A tűzről lehúzva belekeverjük a megmosott is finomra metélt petrezselyemzöldet, majd jól felkeverve befedjük. Csak 10 percnyi állas után tálaljuk. Megjegyzéseim: Akkor az igazi, ha vegyesen mindenfele sajt van benne, egy nagyon kevés füstölt sajt jót tesz neki. Só szerintem egyáltalán nem kell, a fenti mennyiség a két kockával az en ízlésemnek egy kicsit meg így is sós; másnak pont jó . A csokor petrezselyemzöld szerintem sok, bőven elég egy fél vagy negyed csokor is. Pirított zsemlekocka, vagy ami még jobb, fokhagymás pirított kifli karikák valók hozzá. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal Posted Április 4, 2005 Author Share Posted Április 4, 2005 Almaleves Hozzávalók: 50 dkg alma, egy evőkanál cukor, kevés citromhéj, 2 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl, 1 dl fehérbor, 1 csipet só. Elkészítés: Az almát meghámozzuk és szeletekre vágjuk, esetleg reszeljük és 2 dl vízzel puhára pároljuk. föleresztjük fél liter vízzel, a borral, ízesítjük egy kanál cukorral, citromhéjjal és csipetnyi sóval, és felforraljuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel és a forró levesbe keverjük. Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk. Vajban pirított zsemlekockát adhatunk hozzá. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal Posted Április 4, 2005 Author Share Posted Április 4, 2005 Még egy nagyon könnyen elkészíthető leves: Csontleves A név hallatán szinte mindenki arra gondol..csont leves?csontot kell szopogatni?Na nem erről van szo a csontnak csak annyi köze van hozzá,hogy azt is benne főzik,de persze azt rendszerint nem tálalják vele Hozzávalók: 70-80 dkg marhacsont, 20 dkg vegyes zöldség, 5 dkg zeller, egy darabka karalábé, kelkáposzta, 1-2 gomba, is fej vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, egy kanálnyi paradicsompüré, szemesbors, só és idényben egy zöldpaprika. Elkészítés: A jól megmosott csontot 2 l vízben feltesszük főni és lassú forralással főzzük. Kb. egy óra múlva beletesszük a megtisztított zöldségféléket, egészben hagyjuk, megsózzuk, borsozzuk, belekeverjük a paradicsompürét és még 2 órán át főzzük, utána leszűrjük. A zöldségféléket metéltre vágjuk és a külön kifőzött kiskockával vagy eperlevéllel együtt a leszűrt levesbe tesszük. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
THX Posted Április 4, 2005 Share Posted Április 4, 2005 Savanyú kenyérleves (Kyselo) CSEH KAJA Hozzávalók: 1/4 l kenyérélesztõ, egy marék szárított gomba, köménymag, 2 evõkanál vaj, 1 fej hagyma, 4 tojás. Elõször a kvászt (kenyérélesztõt) készítjük el. Egy félliteres edénybe negyed liter langyos vizet öntünk. Szétmorzsolunk bele 3 dkg élesztõt és elkavarjuk kb. 3 púpozott evõkanál liszttel. Nagyobb darab kenyérhéjat adunk hozzá, letakarjuk az edényt és másnapig meleg helyen hagyjuk állni. Aztán elõkészítjük a levesbe valót, pl. burgonyát fõzünk. A kenyérélesztõt elõzõleg felfrissítjük langyos vízzel és hagyjuk egy éjszakán át kelni. Másnap sós vízbe odatesszük fõni a gombát a köménnyel, és amikor megpuhult, hozzáöntjük a megkelt kenyérélesztõt és ezzel a fõzetet besûrítjük. Együtt fõzzük tovább, és megzsírozzuk vajon habosra futtatott apróra vágott hagymával. Külön híg rántottát készítünk vajon, és minden tányérra rakunk belõle, vagy az edénybe tesszük az elõzõleg megfõtt burgonyával együtt. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
THX Posted Április 4, 2005 Share Posted Április 4, 2005 Kulajda (nevenincs leves) CSEH RECEPT Hozzávalók: burgonya, gomba, tejföl, tej, liszt, vaj, kapor, só, köménymag ízlés szerint. A kockára vágott meghámozott burgonyát kevés köménymaggal és a gombával feltesszük fõni. Egy pohár tejfölt tejjel, egy evõkanál sima liszttel elkeverünk és a felforrt levesbe öntjük. Hagyjuk együtt fõni még két percig, tehetünk hozzá még kevés tejet, egy kanál vajat. Végül apróra vágott kaprot szórunk bele. Forrón és hidegen egyaránt finom. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
THX Posted Április 4, 2005 Share Posted Április 4, 2005 Kulajda kicsit másképp Hozzávalók: 2-3 nagyobb burgonya, egy csésze friss gomba vagy egy marék szárított gomba, 2 dl tejföl, 1 evõkanál liszt, 2 dkg vaj, 2 tojás, kapor, só ízlés szerint. A gombát felszeleteljük (a szárított gombát beáztatjuk) és a vajon megpároljuk. Felöntjük húslevessel vagy vízzel, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, megsózzuk és puhára fozzük. A tojásokat felverjük a tejföllel, beleszórjuk a lisztet és a levesbe öntjük. Kicsit fõzzük még és végül a kaprot is hozzáadjuk. A kész levesbe tehetünk keményre fõtt tojást egészben vagy felébe, negyedére vágva. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
THX Posted Április 4, 2005 Share Posted Április 4, 2005 Barna sörös hagymaleves Hozzávalók: 2 evőkanál étolaj, 4 nagyobb vöröshagyma, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, 250 ml barna sör, 750 ml víz, 2 csirkehúsleves-kocka, 200 g reszelt sajt, 4 szelet kenyér, 1 csokor friss petrezselyemzöld, só, őrölt bors Egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, tegyük bele a felkarikázott vöröshagymát és a cukrot. Állandó kevergetés mellett pároljuk 20-25 percig, míg a hagyma világosbarnára nem színeződik. Szórjuk meg liszttel és öntsük fel a sörrel, öntsük hozzá még a vizet és a leveskockát is. Főzzük 5 percig, majd keverjük bele a reszelt sajtot. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük. Tálaljuk levesestányérokba, szórjuk meg bőven összevágott petrezselyemzölddel, és mindegyik tányér tetejére egy-egy marék pirított kenyérkockát tegyünk. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
axis Posted November 11, 2005 Share Posted November 11, 2005 (edited) Savanyú kenyérleves (Kyselo) Hozzávalók: 1/4 l kenyérélesztő, egy marék szárított gomba, köménymag, 2 evőkanál vaj, 1 fej hagyma, 4 tojás. Először a kvászt (kenyérélesztőt) készítjük el. Egy félliteres edénybe negyed liter langyos vizet öntünk. Szétmorzsolunk bele 3 dkg élesztőt és elkavarjuk kb. 3 púpozott evőkanál liszttel. Nagyobb darab kenyérhéjat adunk hozzá, letakarjuk az edényt és másnapig meleg helyen hagyjuk állni. Aztán előkészítjük a levesbe valót, pl. burgonyát főzünk. A kenyérélesztőt előzőleg felfrissítjük langyos vízzel és hagyjuk egy éjszakán át kelni. Másnap sós vízbe odatesszük főni a gombát a köménnyel, és amikor megpuhult, hozzáöntjük a megkelt kenyérélesztőt és ezzel a főzetet besűrítjük. Együtt főzzük tovább, és megzsírozzuk vajon habosra futtatott apróra vágott hagymával. Külön híg rántottát készítünk vajon, és minden tányérra rakunk belőle, vagy az edénybe tesszük az előzőleg megfőtt burgonyával együtt. Módosította Augusztus 29, 2007 spirituell Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
axis Posted November 11, 2005 Share Posted November 11, 2005 (edited) Kulajda (nevenincs leves) Hozzávalók: burgonya, gomba, tejföl, tej, liszt, vaj, kapor, só, köménymag ízlés szerint. A kockára vágott meghámozott burgonyát kevés köménymaggal és a gombával feltesszük főni. Egy pohár tejfölt tejjel, egy evőkanál sima liszttel elkeverünk és a felforrt levesbe öntjük. Hagyjuk együtt főni még két percig, tehetünk hozzá még kevés tejet, egy kanál vajat. Végül apróra vágott kaprot szórunk bele. Forrón és hidegen egyaránt finom. +MÉG Kulajda kicsit másképp Hozzávalók: 2-3 nagyobb burgonya, egy csésze friss gomba vagy egy marék szárított gomba, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 dkg vaj, 2 tojás, kapor, só ízlés szerint. A gombát felszeleteljük (a szárított gombát beáztatjuk) és a vajon megpároljuk. Felöntjük húslevessel vagy vízzel, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, megsózzuk és puhára fozzük. A tojásokat felverjük a tejföllel, beleszórjuk a lisztet és a levesbe öntjük. Kicsit főzzük még és végül a kaprot is hozzáadjuk. A kész levesbe tehetünk keményre főtt tojást egészben vagy felébe, negyedére vágva. Módosította Augusztus 29, 2007 spirituell Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
axis Posted December 9, 2005 Share Posted December 9, 2005 (edited) Káposztás bableves Hozzávalók 4 főre: 0,5 kg savanyú káposzta 3 dl fejtett bab (füstölt kolbász) (füstölt csülök) zsír liszt pirospaprika bors só Elkészítés: A káposztát tedd fel főni 1,5 liter hideg vízben. Addj hozzá a friss fejtett babot (vagy a megfelelően előkészített szárazbabot), s ha van, a nagy kockákra vágott füstölt csülköt. Borsozd, esetleg sózd és lassú tűzön főzd a levest. (Ha a bab már félig puha, akkor tedd bele a füstölt kolbászt.) Készíts paprikás rántást, s amikor már minden puha, azzal sűrítsd a levest. Jó étvágyat!!!!!!!!!!!!!!!! Módosította Augusztus 29, 2007 spirituell Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
vikking56 Posted December 11, 2005 Share Posted December 11, 2005 Úristen káposztás bableves? és ettől mennyi ideig lehet hányni ? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
axis Posted December 16, 2005 Share Posted December 16, 2005 Fogalmam sincs de ez egy tényleg szakácskönyvből kimásolt recept. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Carol Posted Január 18, 2006 Share Posted Január 18, 2006 Egyszerű levesek Passatelli 10 dkg szikkadt kenyér, 15 dkg reszelt sajt, 3 tojás, fél citrom reszelt héja, 2 ek vágott petrezselyemzöld, 1 l erőleves. Megreszelem a szikkadt kenyeret, majd a reszelt sajttal, a reszelt citromhéjjal, a tojásokkal, kevés szerecsendióval egy tálban egyenletes tésztává dolgozom össze. Nokedliszaggatóval a forró, de nem lobogó erőlevesbe szaggatom és megvárom míg feljön a tetejére. Levesestányérokba osztom, erőlevest merek rá és a tetejét megszórom vágott petrezselyemzölddel. Pastina in brodo (tésztás leves) 1,2 l csirkehúsleves, 1 paradicsom, 15 dkg "Capelli d`angello" - azaz cérnametélt, só, 2,5 dkg reszelt parmezán, 2 ek vágott snidling. Felforralom a levest, kimagozom a paradicsomot, darabokra vágom és a levesbe teszem. Pár percig forralom. Beleteszem a tésztát és további 3-5 percig főzöm. Ha kell sózom. Parmezánnal és metélőhagymával megszórva forrón tálalom.(1312) Zöldséges levesek Nápolyi zöldségleves 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, 2 karalábé, 1/4 zeller, 1 citrom, 1 kk levesizesítő, 1 kk paradicsompüré, 10 dkg parmezán, őrölt bors, só. A tisztított zöldségeket metéltre vágom, majd 15 liter vizet ráöntve, a citromot belecsavarba másnapig a hűtőbe teszem. Tálaláskor beleteszem a fűszereket, a paradicsompürét és kb negyed órára felteszem főni. Mélytányérokba elosztom a reszelt sajtot és rámerem a forró levest. Minestrone Sziciliai leves Zuppa di fagioli (Toszkán bableves) Zuppa di Funghi (Gombaleves) Fél kg vargánya, 1 l marhahúsleves, 1 csomó finomra vágott petrezselyemzöld, 6 mentalevél, 4 szelet fehérkenyér, olivaolaj, só és bors. A gombát apróra vágom és a mentával kevés Olivaolajban megpárolom. Sóval és borssal ízesítem. Mikor a gomba megpirult, hozzáadok egy átnyomott gerezd fokhagymát és további 15 percig párolom. A kenyeret megpirítom és bedörzsölöm a másik fokhagymagerezddel. Végül a kenyeret egy tálba teszem és rámerem a levest. Azonnal tálalom. Paradicsom-paprika leves (Acquacotta) 2 fej kozkázott hagyma, 2 paprika, 1 szál zeller, 1 kg paradicsom, 4 ek olivaolaj, 1 l víz, csipetnyi só, csipetnyi bors, 4 tojás, 4 ek parmezán, 8 vékony szelet fehérkenyér. A paprikákat kettévágom, ereit, magjait kiszedem, leszárítom és csíkokra vágom. A zellert felszeletelem. A paradicsomot lehéjazom, kimagozom és felkockázom. Egy fazékban felhevítem az olajat és üvegesre párolom benne a hagymakockákat. Beleteszem a paprikacsíkokat, a zellerszeleteket és végül a paradicsomkockákat, rövig ideig keverhetem, majd lefedve, nagyon kicsi lángon kb 10 percig párolom. A vizet felforralom és a zöldségekre öntöm. A levest sóval, borssal ízesítem és lefedve kis lángon további 10-15 percig főzöm. A tojásokat felverem a parmezánnal, a kenyereket megpirítom. A levest leveszem a tűzről és még egyszer ízesítem. A tojás-sajt keveréket gyorsan a levesbe keverem. A pirított kenyérszeleteket a levesestányérokba teszem és rámerem a levest.(1316) Toscanai paradicsomleves 50 dkg érett paradicsom, 30 dkg szikkadt fehérkenyér, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek olivaolaj, 1 liter forró húsleves, 1 csomó bazsalikom, só, bors. A paradicsomot 1 percre forró vízbe teszem, lehéjazom, felvágom és kimagozom. A kenyeret lehéjazom és apróra vágom, a fokhagymát megtisztítom és apróra vágom. Az olajat egy fazékban felmelegítem és a fokhagymát megpárolom benne. Beleteszem a kenyeret és gyakori forgatással felszívatom vele az olajat. Hozzáadom a felaprított paradicsomot és néhány percig párolom. Hozzáadom a húslevest és egészben a mosott bazsalikomot, enyhén sózom és borsozom. Fél óráig lefedve főzöm, miközben egyszer-kétszer megkeverem. A kenyérnek teljesen fel kell oldódnia! Ízesítem, kiveszem a bazsalikomot, pár csepp olivaolajat cseppentek rá és forrón tálalom. Acquacotta 7 ek olivaolaj, 2 gerezd fokhagyma, fél kg gomba, negyed kg paradicsom, fél liter húsleves, só, frissen őrölt bors, 6 vékony szelet fehérkenyér, 7 dkg reszelt parmezán, 2 tojás. Egy vastagfalú serpenyőben felhevítem az olajat és világosbarnára sütöm benne a vágott fokhagymát. A tisztított gombát szeletekre vágom, a forró olajba teszem és 5 percig kevergetem. Hozzáadom a hámozott és felkockázott paradicsomot, felöntöm a húslével, sózom és borsozom. Felforralom és gyenge lángon 15 percig főzöm. A kenyérszeleteket megpirítom, darabokra vágom, elosztom a tányérokon és megszórom a parmezán felével. A tojásokat felverem a maradék sajttal és a levesbe keverem. Tovább már nem forralom. A tányérokba osztom és azonnal tálalom. (1317) Húsos levesek Kalábriai leves 25 dkg spenót, 25 dkg darált marhahús, 10 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg parmezán, 1 cs. petrezselyemzöld, 2 tojás, só, fehérbors, 1 l húsleves. A spenótot 2 dl sós, forrásban lévő vízben 3 perc alatt leforrázom, majd leszűröm. A darált húst a morzsával, a parmezánnal, az apróra vágott petrezselyemmel és a tojásokkal összekeverem, sózom, borsozom. A masszából dió nagyságú gombózokat formálok. A leforrázott spenótot deszkán darabokra vágom és a húsgombócokkal együtt a felforrósított húslevesbe teszem. Egészen gyenge tűzön kb. 10 percig főzöm, majd forrón tálalom. (Csizmadia A.) Édes levesek Amarettis tökleves (Crema di zucca con amaretti) Fél kg kockázott tök, 1 közepes hagyma finomra vágva, 2 dkg vaj, 1 l tej, só, 3/4 csésze cukor, 10 dkg amaretti. A hagymát megfuttatom a vajban, beleteszem a tököt és együtt párolom. Felöntöm a tejjel. Sózom és cukrozom. Hozzáadom az amaretti felét és mintegy fél óra hosszat lassú tűzön főzöm. Mixerrel összekeverem és visszaöntöm a lábasba. Tálalás előtt újra felforralom és ha kell ízesítem. A maradék amarettit szétmorzsolom és a levesre szórom.(1315) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
bp73 Posted Március 4, 2007 Share Posted Március 4, 2007 (edited) Joghurtos körteleves Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg körte, 1 l víz, 3-4 szem szegfûszeg, 1 mokkáskanál só, 1 evõkanál cukor, 2 dl joghurt (esetleg tejföl), 1 evõkanál liszt A körtét megmossuk, meghámozzuk, magházát kimetsszük, húsát fölszeleteljük. Lábasba szórjuk és 1 liter vízzel fölöntjük. A szegfûszeget beledobjuk, a sóval meg a cukorral ízesítjük. Felforraljuk, és kis lángon 2 percig fõzzük. Közben a joghurtot a liszttel simára keverjük. Egy keveset a forró levesbõl belemerünk, simára dolgozzuk, majd szüntelenül kevergetve a körtére öntjük és 2-3 percig forraljuk. Hidegen és melegen egyaránt finom. Jó étvágyat! Módosította Augusztus 29, 2007 spirituell Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
godside Posted Augusztus 24, 2007 Share Posted Augusztus 24, 2007 (edited) Tejszines gombás burgonya leves (gs modra) Hozzavalok: 2kg burgonya 2dl fozo tejszin 2 evokanal liszt 1/2 cs petrezselyem 6 leveskocka 1 kis uveges gomba Elkeszites: A burgonyat meghamozzuk apro (kb 2cm) kockakra vagjuk kb 3l hideg vizbe feltesszuk a tuzhelyre, hozzaadjuk a leveskockakat es az osszevagott petrezselymet ezutan kozepes fokozaton felforraljuk majd kis fokozatra veve felpuhara fozzuk a krumplit ha ez megvan akkor a gombanak lecsopogtetjuk a levet majd beletesszuk a labosba. Par perc mulva lassu tuzon szinten lassan csorgatva es folyamatosan kevergetve hozzaontjuk az elozoleg a liszttel csomomentesre kevert fozotejszint. Ha besurusodott, akkor a tuzhelyet elzarjuk es kesz. Jo etvagyat... Módosította Augusztus 29, 2007 spirituell Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
bp73 Posted Szeptember 25, 2007 Share Posted Szeptember 25, 2007 Göcseji legényfogó kakasleves Hozzávalók: 4 személyre: 1/2 kakas, 150 g sárgarépa, 100g gyökér, 1 cikk zeller, 1 cikk karalábé, egész bors, szerecsendióvirág, 25 g szárított vargánya,2 gerezd fokhagyma, só, 2 db tojás, petrezselyemzöld, 50 g lúdgégetészta Elkészítés: A kakast, megtisztítjuk, leforrázzuk, majd hideg vízbe feltesszük főni. Amikor a leves felforrt, lehabozzuk, majd bezöldségeljük és fűszerezzük. Amikor a kakas megpuhult, a levesből kivesszük, a levest leszűrjük. A húst a csontokról lefejtjük, metéltre megvágjuk, a zöldségeket is hasonlóan metéltre vágjuk. Tálaláskor a főtt lúdgégetésztát, az apró kockákra vágott kemény tojást, a zöldségeket és a szárnyashúst együtt tálaljuk a levesbe és meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
bp73 Posted Szeptember 25, 2007 Share Posted Szeptember 25, 2007 Ír kakasleves (egytálétel) Hozzávalók 4 főre : Póréhagyma 1db. Halványító zeller 1db. Sárgarépa 20 dkg. Aszalt szilva 10 dkg. Kakas comb 2 db. Petrezselyemzöld 1 cs. Só ízlés szerint Bors csipetnyi Kurkuma csipetnyi Fehér bor 0.5 dl. Szárnyas alaplé, 0.5 dl. Olaj Elkészítés: A póréhagymát, és a kockára vágott húst olajon lepirítjuk, ha majdnem puha hozzáadjuk a hasábra vágott zöldségeket, együtt pároljuk, fűszerezzük, hozzáöntjük a fehérbort, felengedjük alaplével. Elkészülés előtt hozzáadjuk a kockára vágott aszalt szilvát és petrezselyem zöldet, majd készre főzzük. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.