Dadus Posted December 2, 2008 Share Posted December 2, 2008 Szia ! Na ne már, hogy ennyibe hagyod. Tennivaló a BIOS-ban: Advanced menu-ben Jumperfree Configuration alatt AI Overclock Tuner > Manual CPU Frequency > itt nyomatod az FSB-t AGP Overclock in MHz > 66 FID/VID Change > Manual CPU Voltage > itt növeld a CPU VCore értékét csak egy lépcsőként a tuning során CPU Configuration alatt AMD Cool 'N Quiet Configuration-ban Cool N' Quiet > Enabled HT Ratio > 3 Chipset alatt Memclock Mode > Manual MemClock Value > 333MHz amennyiben DDR400-as memóriáid vannak Hajrá tovább. Üdv.: Dadus Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
.LACKA0670. Posted December 3, 2008 Share Posted December 3, 2008 kösz szépen csak nem annyira vágom h mennyire lehet felhúzni... de mostmár tom kösz még1x üdv rw szerk.: van egy kis gond ugyanis sem a cpu voltage-et nem találom sem a cnQ-t Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiftynho Posted December 4, 2008 Share Posted December 4, 2008 Sziasztok! Remélem itt választ kapok kérdéseimre! Configom: Segítséget szeretnék kérni tőletek. A procit szeretném húzni. (legalább 2.4Ghz-re) ha lehet. Amatőr vagyok, szal ne kezeljetek le köszönöm a segítséget! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
.LACKA0670. Posted December 4, 2008 Share Posted December 4, 2008 szerintem olvass kicsit vissza... -.-'' Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
krotchy Posted December 5, 2008 Share Posted December 5, 2008 Én is kicsit feltuningolom a procimat a gta IV -re Intel e8400 (2 magos 3 ghz)-t szeretném legalább 3.5 vagy esetleg 4ghz -ra felhúzni, nem gyári hűtő van rajta Az alaplapon: Gigabyte P35-DS3 Memória: 3x 1gb Kingmax 800mhz Már próbálgattam ott állítgatni de inkább nem vacakolok vele mert nem akarok semmit nem elcseszni ugyhogy egy szakértő kéne aki megmondja mit kellene tennem előre is köszi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
phish007 Posted December 7, 2008 Share Posted December 7, 2008 Szia Dadus Lenne nekem egy AMD X2 4200+ Windsor magos procim. Alatta Abit KN9 Ultra, és egy Kingmax 2GB DDR800 ram. Tuninghoz nem sokat értek, ramnak adtam 1.9-es feszt bios-ba, a procinak meg 1.37-et. (nagyobbakat nem is próbáltam, ezeken még simán indult) A procit windows-ba húztam (hogy ne keljen olyan sokszor újraindítani, és akkor ami stabilan megvan azt beállítom később biosba). 2,6ghz-ig jutottam el, de 3 perc után kékhalál. Boisba fogalmam sincs mit lehet/kéne állítani (Csak a Cool n' Quiet-et kapcsoltam ki), hogy stabilan meglegyen 2,6-2,7Ghz és hogy a procinak mekkora feszültséget adhatok. 007 Silence-nak írt segítséged megnéztem, de nekem teljesen máshogy van a bios mert nem találtam azokat a menüket/almenüket olyan formába, max hasonlókat... Előre is köszi a választ. (ésmég annyit hogy abit lapon hogy leet előhozni az elrejtett beállításokat pl memória órajel módosítása, mert nemtudom a billentyűkombinációt) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dadus Posted December 13, 2008 Share Posted December 13, 2008 Szia phish007 ! Egy hétig üdülni voltam, úgyhogy most olvasom a leveled. Sajnos az alaplapod Manual-ját nem tudtam letölteni, ezért nem biztos, hogy pontos infókat tudok adni. A tuning során a BIOS beállításokat használd, ui. tapasztalatom szerint a Windows alóli tuningolások nem stabilak. Teendők a BIOS-ban: µGuru Utility alatt External Clock > ezt kell növelni a tuning során PCI Express Clock > 100MHz DRAM Speed (CPU:DRAM) > mivel nem látom, célszerű úgy beállítani, hogy FSB 200 mellett 667MHz legyen a RAM sebessége, ellenőrizve pl. Everest progival Sajnos a Hiper Transport sebességének állítátását mem találom, kár érte. Üdv.: Dadus Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
.LACKA0670. Posted December 14, 2008 Share Posted December 14, 2008 Szia ! Na ne már, hogy ennyibe hagyod. Tennivaló a BIOS-ban: Advanced menu-ben Jumperfree Configuration alatt AI Overclock Tuner > Manual CPU Frequency > itt nyomatod az FSB-t AGP Overclock in MHz > 66 FID/VID Change > Manual CPU Voltage > itt növeld a CPU VCore értékét csak egy lépcsőként a tuning során CPU Configuration alatt AMD Cool 'N Quiet Configuration-ban Cool N' Quiet > Enabled HT Ratio > 3 Chipset alatt Memclock Mode > Manual MemClock Value > 333MHz amennyiben DDR400-as memóriáid vannak Hajrá tovább. Üdv.: Dadus van egy kis gond ugyanis sem a cpu voltage-et nem találom sem a cnQ-t előre is köszi üdv rw Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
KANÁL Posted December 14, 2008 Share Posted December 14, 2008 Sziasztok! Ebből a gépből mit lehetne tuningolni és hol kellene, valamint +hűtést hol igényel, minden gyári benne, sajna teljesen amatőr vagyok, de az Asus Pc Probe II.ben is lehet pl? Előre is köszi a segítséget!! Asus P5B SE alaplap Intel Dual Core E5200 2,5Ghz/800 processzor 2x 2GB DDR2/800 ram,kingmax, dual chanel 128bit 500Gb Samsung Winch. Sata Hdd +80gb külső Nvidia 8800GTS 640Mb DDR3 vid.kártya 1-1 dvd iró és olvasó 400w táp Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
.LACKA0670. Posted December 14, 2008 Share Posted December 14, 2008 KANÁL: előtted még 2-3 ember várja a válszt állj be a sorba üdv rw Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dadus Posted December 14, 2008 Share Posted December 14, 2008 van egy kis gond ugyanis sem a cpu voltage-et nem találom sem a cnQ-t előre is köszi üdv rw Szia ! Ahhoz, hogy a "CPU Voltage" megjelenjen, előbb az "AI Overclock Tuner"-t és a "FID/VID Change"-t Manual-ra kell állítani. A cnQ-t a gépkönyv szerint a "CPU Configuration" alatt találod, ha ez nem így van, akkor így távolról nehéz segítenem. Üdv.: Dadus Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
007 Silence Posted December 15, 2008 Share Posted December 15, 2008 Sziasztok! Kéne egy kis help. Everest stabilitás tesztel mértem a procimat. Körülbelül 5 percen át ezeknél az értékeknél megállt. Szerintem egy kicsit magasak az értékek, de nem tudom. 1 MAG. 57°C // 2.MAG 55°C-os Ha valaki rábólint hogy jók ezek az értékek akkor nekiállok tuningolni. Csak kell egy szakértő véleménye. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dadus Posted December 15, 2008 Share Posted December 15, 2008 Szia ! Ez most mekkora CPU frekin van ? Üdv.: Dadus Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
007 Silence Posted December 15, 2008 Share Posted December 15, 2008 Hát ez most alapon , 2,4-en. Semmit nem húztam rajta. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dadus Posted December 16, 2008 Share Posted December 16, 2008 Szia ! A BIOS-ban tedd meg az alábbit, és utána is teszteld le a hőmérsékleteket: Power menu-ben Hardware Monitor alatt Smart Q-FAN Function > Disabled Kicsit magasnak tűnnek a hőmérsékletek. Zárt a PC házadnak az az oldala amelyik a procival szemben van, vagy perforált, ill. a proci hűtővel szemben perforált-e ? Használsz ház ventiket ? Üdv.: Dadus Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
007 Silence Posted December 16, 2008 Share Posted December 16, 2008 Oks azok megpróbálom amiket ajánlasz Jah az oldala zárt a házamnak, Van ott 1 ventillátor, amit úgy állítottam be hogy szívja a levegőt. ( a Házam elejét egy kicsit módosítottam hogy onnan szívja a levegőt és keringtesse a házban) + van még 1 ventillátor a Tápegységem alatt. A házam oldalán vannak ilyen "szellőző nyílások". De az is megoldható hogy vágok az oldalára 1-2 nagyobb lyukat. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chipi Posted December 16, 2008 Share Posted December 16, 2008 Honnan szívják a levegőt??? A házból szívják kifelé, vagy kintről szívja, és fújja be a procihoz! Mert befelé kelle fújni a levegőt, mert igy csak a proci venti elől elszívják a levegőt, és nincs mit ráfújnia a hűtőbordára! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
morze Posted December 16, 2008 Share Posted December 16, 2008 Üdv! Van egy ASUS A7N8X-X alaplapom és szeretném 200MHz-cel felhúzni az órajelét (ennyit enged max. a BIOS). Azonban ha felhúzom az órajelét, akkor olyan dolgok jelentkeznek, hogy már bekapcsolás után pár másodperccel befagy az egész (Ha gyorsan belépek a BIOSba, akkor az is befagy). És ez biztos, hogy nem a hőmérséklettől van, mert ha 1napig állt a gép és utána kapcsoltam be, akkor is egyből fagyott. Arra gondolok, hogy valami mást is kéne állítanom. Például hogy mi hány Voltot kapjon, vagy valami ilyesmin nem kell állítani? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
007 Silence Posted December 16, 2008 Share Posted December 16, 2008 Nah itt vagyok.. a Smart Q Fan az Disabled-en volt. Most állítottam valamin nem tudom hogy jól tettem-e. De a Chassis FAN Speed - Ignored-en volt azt átállítottam 1965 RPM-re csak erre lehetett. Akkor most megfordítom a Ventiket hogy fújják be a levegőt. Csak aza baj hogy nem asztalon van fent a Gép hanem lent, arra meg szerintem nem nagyon jár levegő - Edit: Nah, az alábbiakat csináltam: - a 2 ventillátort megfordítottam, mostmár belefé fújnak. - kifújtam kint kompresszorral az egész házat, a ventiket is átfújam. és így is csak 2 °C- ot javult az eredmény. 5:30 perc stabilitás tesz után MAG 1. 55°C, MAG 2.53-54°C körül. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dadus Posted December 16, 2008 Share Posted December 16, 2008 Szia 007 Silence ! Én általában úgy csinálom, hogy a ház elején van egy venti, ami kintről befelé nyomja a levegőt, a ház hátulján lévő pedig bentről kifelé fújja a meleg levegőt. Nekem most azon az oldal lemezen, amelyik szemben van a procival, gyárilag van egy 25cm átmérőjű venti, ami kintről befelé, a processzorra fújja a levegőt. Ezenkívűl el szoktam igazgatni a kábeleket úgy , hogy minél jobban tudjon mozogni a levegő a megfelelő helyekre. A lényeg, hogy a procival szemben legyenek furatok, vagy venti, amelyik rá fújja a kinti hűvösebb levegőt. Szerintem azért megpróbálhatod húzni a procit, de 65 Celsius fok fölé azért ne menjen terhelés alatt. Üdv.: Dadus Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dadus Posted December 16, 2008 Share Posted December 16, 2008 Szia krotchy ! Tennivalók a BIOS-ban az alábbi sorrendben: Miután beléptél a BIOS-ba nyomj egy Ctrl + F1. PC Health Status alatt CPU Smart FAN Control > Disabled MB Intelligent Tweaker (M.I.T.) alatt Robust Graphics Booster > Fast CPU Host Clock Control > Enabled PCI Express Frequency (Mhz) > 100 C.I.A. 2 > Disabled Performance Enhance > Standard System Memory Multiplier > Auto DRAM Timing Selectable > Manual az alatta található időzítéseket állítsd arra az értékre, amit az SPD mutat, ha nem lehetséges felvenni az értéket, akkor tedd Auto-ra System Memory Multiplier > itt állíts be olyan szorzót, hogy 667MHz-en menjen a memória DDR2 OverVoltage Control > +0.1V (G)MCH OverVoltage Control > +0.1V CPU Host Frequency (Mhz) > ezt növeld a tuninghoz 5-ösével, minden emelés után tesztelj egy erős játékkal, ill. ellenőrizd a CPU, memória, északi híd, déli híd (chipset-ek) hőmérsékletét. Ha minden OK emelhetsz tovább Ha nem stabil a rendszer és az FSB 400 alatt van, akkor emelj egy lépcsőt a VCore értékén az alaphoz képest / a proci alapfeszültségét jelzi a BIOS (Normal CPU Vcore) /, majd a későbbiek során az emelt értékhez képest. Amennyiben 400 felett van az FSB, akkor lehet, hogy emelni kell az FSB feszültségét +0.1V-al / FSB OverVoltage Control / vagy még visszább venni a memóriát / System Memory Multiplier / . Sok sikert a tuninghoz. Üdv.: Dadus Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
007 Silence Posted December 17, 2008 Share Posted December 17, 2008 Értem Dadus! Köszönöm szépen a segítségeket. Szerintem megpróbálkozok vele.. max ha nem jó vissza az egész. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dadus Posted December 17, 2008 Share Posted December 17, 2008 Szia morze ! Ez így kevés. Kellene a teljes HW konfig ismerete /de legalább még: CPU, memória modulok, tápegység/ . Üdv.: Dadus Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
aquir77 Posted December 18, 2008 Share Posted December 18, 2008 Szia Dadus! Mivel nem vagyok "tuning-mágus" így ebben a konfigban kérnék egy kis segítséget. Alaplap: Ga-P35-DS4 rev.2.0 (F5 Bios-al) Proci: Q6600 2,4GHz Vid:1,2500v Ram: Kingmax 2*1Gb/1066 (kled48f-a8ki5) Hűtő: Zalman-9700Led Mit, és hogyan változtassak a bios-beállítások, hogy a végén ne egy marék hamu legyen belőle. (a bios tele van 1jó pár, számomra érdekes menü ponttal.) Előre is köszönöm! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chipi Posted December 18, 2008 Share Posted December 18, 2008 Egy kis melót leveszek Dadus válláról: aquir77 A következőket tedd a BIOS-ban: A PC Health Status alatt: CPU Smart FAN Control > Disabled Az MB Intelligent Tweaker(M.I.T.) alatt Robust Graphics Booster > Turbo CPU Host Clock Control > Enabled PCI Express Frequency (Mhz) > 100 C.I.A.2 > Disabled Performance Enhance > Standard System Memory Multiplier > Auto DRAM Timing Selectable > Auto CPU Host Frequency (Mhz) > itt emelheted a frekit, csak óvatosan, hőmérséklet figyelés, tesztelés Ha a tesz hibát észlel, vagy instabil a rendszer, abban az esetben emelheted a CPU feszültséget egy lépcsővel. Ismét tesztelés, és ha magas a hőmérséglet, akkor vedd vissza a CPU feszültséget, és a Host Fequency-t az utolsó stabil állapotra! Jah, csak akkor fogj hozzá, ha normális tápod van, tehát gagyi, neve-nincs táp nem tudja biztosítani a megfelelő körülményt a tuninghoz! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
aquir77 Posted December 18, 2008 Share Posted December 18, 2008 Köszönöm Chipi! Addig nem állok neki amíg nem tiszta minden. Tesztnek mit tegyek fel 3dmark'06 és még mit? (sp3-as Xp van fenn) Everest (4.51) gondolom ez is kell. A Táp: Enermax 420W [EG425ax-ve (W)(24p)] eddig nem volt vele gond. A vga: 8800GTS/512 A cpu-hűtő-höz van 1 szabályzó (gondolom azért nem engedte a változtatni a fordulatot, mert az alaplap "leszabályzott"?) A memóriát (1066) elvileg vissza kell vennem kb. (800) nehogy kinyírjam, vagy ez hogy van? Visszaveszi a bios? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chipi Posted December 18, 2008 Share Posted December 18, 2008 Teszternek az Orthos-t ajánlom! Egy egyszerű program, gyúrja a procit, és a memóriát, és ha egy apró hiba is van, egyből jelzi! Az everest a hőmérséglet figyeléséhez kell! Ameddig stabil a rendszer, addig nem kell a memóriához nyúlni! Ha instabillá válik a rendszer, és a CPU feszültség emelés sem segít, akkor lehet emelni a memória feszültségen egy lépcsővel! A fordulatszámmal ne játsz, mert ha esetleg melegszik a poci, és alacsonyra van a fordulat állítva, akkor túlmelegedhet a proci! Legyen auto, vagy max fordulat! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dadus Posted December 18, 2008 Share Posted December 18, 2008 Sziasztok ! Először is köszönöm Chipi-nek a segítséget. Annyival egészíteném ki, hogy tudtommal az 1066-os memória is alapból 800-on megy. Abban az esetben, ha "DRAM Timing Selectable > Auto" ,akkor ha emeljük az FSB-t, a BIOS emelgetni fogja az időzítéseket, ami csökkenti a memória sebeségét. Ezért célszerű alapon megnézni az SPD értékeket, amit mutat a BIOS, ha belépés után nyomsz Ctrl + F1 kombinációt, majd "DRAM Timing Selectable > Manual" . Ezután elkezdődhet az FSB emelés. Ha olyan instabilitás áll elő, hogy "Acces Violation" ( ezt hiba esetén vagy/és az op. rendszer Eseménynaplójában, ill. pl. játék Log-jában /pl. Exception akármi mappa/ találhatod ) , és többnyire pl. a játék lemerevedéssel jár, akkor célszerű "Robust Graphics Booster > Fast" ill. max 2.1V-ra emelni a RAM-ok feszültségét, ill. a (G)MCH-t +0.1V-ra tenni, végső megoldásként lentebb venni a szorzót "System Memory Multiplier " . Üdv.: Dadus Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
aquir77 Posted December 18, 2008 Share Posted December 18, 2008 Megint csak köszönöm! Egy jó darabig biztos, hogy "zaklatlak" titeket. CPU Smart Fan -ilyet nem találtam-> Smart FAN Control Method -ilyen találtam nem tudom, ugyanaz? (4 lehetőség van benne) DRAM Timing Selectable -ilyet se találtam -> Hing Speed DRAM DLL Setting, de ebbe csak ilyen van (option 1 vagy 2) CPU Host Frequence (Mhz) ilyen sincs ->System Voltage Control, ha ezt engedélyezem akkor a következőket engedi állítani: -ddr2 Overvoltage Control -Pci-e Overvoltage Control -FSB Overvoltage Control -(G)MCH overvoltage Control -Cpu Voltage control és ott van a gyári cpu V-ja. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chipi Posted December 19, 2008 Share Posted December 19, 2008 Aquir77 A PC Helat Status alatt találod a CPU Smart FAN CONTROL! Az MB Intelligent Tweaker alatt találod a CPU Host clock control ez legyen Enabled, és akkor tudod a Host Frequency-t állítani. Az OverVoltage Control-okkal tudsz plusz feszültséget adni, a memóriáknak, a procinak, az északi hídnak, stb. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts