laczy Posted Július 23, 2006 Share Posted Július 23, 2006 Ha szereted a joghurtot és akár fél litert is megennél naponta, de sokallod hogy 1-1,5 dl joghurtért annyi pénzt fizess, itt egy recept hogyan készítheted el jóval olcsóbban. Hozzávalók: - 1 drb aktív fehér joghurt (Pl. Danone Activia - fehér ízesítés nélküli) - 1 tej (De NEM hosszan tartósított, mert a hosszan tartósított dobozos tej hamarabb rohad meg, mint hogy joghurt legyen belőle. Minél nagyobb a tej zsírtartalma, annál sűrűbb lesz a joghurt.) Elkészítés: 1. Vegyél egy tiszta, 0,7 literes befőttesüveget. 2. Ebbe tegyél kb. 2 evőkanál aktív joghurtot (a többit megeheted). 3. A tejet egy kicsit melegítsd meg, kb. 40-50 fokosra. Nem kell hozzá hőmérő, ez olyan meleg, amibe még bele tudod dugni a kezed és egy kicsit melegít. 4. Ezt a tejet öntsd hozzá a joghurthoz az üvegbe és jól keverd el. 5. Az így elkészített joghurtos tejet tedd be a konyha egy csendes sarkába (télen radiátor közelébe). A legidelálisabb, ha 30-40 fok közötti hőmérsékletet találsz neki. 6. Hagy ott kb. 12-16 órát. A pontos időt majd kitapasztalod, ha megnézed milyen sűrű és milyen az illata. 7. Ez után vagy nekiállhatsz enni, vagy beteheted a hűttőbe, legalább addig, amíg jól lehűl - a hűtőben eláll kb. 2-3 napig. Tippek: - Ha azt akarod, hogy tovább elálljon, akkor a tejet forrald fel, majd hűtsd le 40-50 fokra. - Ha nem szereted a fehér joghurtot (ahogy én sem), evés előtt keverhetsz bele lekvárt. Végül ha szeretnél legközelebb is joghurtot készíteni, akkor ne edd meg mind a 0,7 litert, hanem hagyjál belőle 2 evékanálnyit a következő joghurt elkészítéséhet, és akkor már csak tejet kell venned és kezdődhet előlről a joghurtkészítés. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ark Posted Július 24, 2006 Share Posted Július 24, 2006 Majd anyám kipróbálja! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
maylo Posted Július 24, 2006 Share Posted Július 24, 2006 kíváncsi vok milyen én is Mutterommal csináltatom meg Köszi szépen Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ark Posted Július 25, 2006 Share Posted Július 25, 2006 Ja kihagytam...tényleg..köszi! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
csalgabo Posted Január 26, 2007 Share Posted Január 26, 2007 Köszi az ötletet! Azt nem tudjátok véletlenül, hogy sajtot hogyan kell csinálni? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
erge Posted Február 3, 2007 Share Posted Február 3, 2007 Köszi! Gondolom ezzel az elvel kefírt is lehet készíteni! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ilsemama Posted Február 4, 2007 Share Posted Február 4, 2007 Sziasztok ! Az én joghurt receptem : Joghurt. 2,5 l tej, 1 dl joghurt, csapott ek cukor A joghurtot (saját készítésű, vagy vásárolt) elkeverem a cukorral. A tejet kevergetés közben felforralom, majd hülni hagyom. Mikor 45 fokosra hült, belekeverem a cukros joghurtot. Termoszedénybe teszem és 5-6 órán át nyugodtan hagyom. Mikor kész behűtöm. (Nem felejtek el 1 dl-nyit félrerakni a következő oltáshoz !) Nekem nagyon bevált, gyümölcsösnek szeretem, 1 marék eper, málna, ribizli közékeverve nyam-nyam :rolleyes: Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ilsemama Posted Február 4, 2007 Share Posted Február 4, 2007 Cilkó sajtja. Persze annál jobb, minél házibb/igazibb az alapanyag. 1 liter tejben 1/2 kg túrót felforralni, sűrű szitán leszürni, majd minél kozmálás mentesebb edénybe rakni és 10 dkg zsíros vajjal, 1 mokkás kanál sóval, 1 mokkás kanál szódabikarbónával, 1 nyers tojással, ízesítőkkel, - mi 3 gerezd szétnyomott fokhagymával és borssal (Kotányi borskeverék), de lehet zellerrel, petrezselyemmel, stb. - 10 percig kis lángon, kevergetve főzni, a végén formába önteni. 1 nap alatt megszilárdul, de előbb is kipróbálhatod. A formába öntés után már kezd megdermedni. Nagyon finom sajt lesz belőle. A legzsirosabb friss tejből készitjük. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ilsemama Posted Február 4, 2007 Share Posted Február 4, 2007 Köszi! Gondolom ezzel az elvel kefírt is lehet készíteni! Ezzel az elvvel csak joghurtot lehet késziteni. Nagy kőlümbség az anyagok hőmérséklete, na meg a kefirgomba mint a neve is kefirt készit. A receptem sok kefirt készitettem ez szerint: Kefir A joghurt nagy vetélytársa a kefir. Szláv eredetű erjedéses tejtermék. A Kaukázusban matuzsálemi kort megérő idős emberek főleg a kefirnek tulajdonítják hosszú életüket. Mindenek előtt ki kell jelenteni, hogy a kefir nem joghurt (mint ahogy a spagetti nem makaróni). A kefir és a joghurt két teljesen más kultúrájú termék. A kefirt kefirgombák állítják elő és egy nagyon bonyolult mikroflórája van a joghurthoz képest. A kefirben élesztőgombák találhatók, a joghurtban pedig nem. A kefirt szobahőmérsékleten állítjuk elő, míg a joghurtot pedig 38-45 Celsius fokon. Az igazi kefirt kefirgombákkal lehet előállítani ! Oltott kefir 1 l tej, 1 pohár kefir A szobahőmérsékletű tejet összekeverem a szobahőmérsékletű kefirrel, majd 2-3 óra múlva hűtőszekrénybe teszem. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
erge Posted Február 8, 2007 Share Posted Február 8, 2007 Köszi Ilsemama! Nagyából erre gondoltam én is! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
recko Posted Május 19, 2007 Share Posted Május 19, 2007 Hozzávalók: - 1 drb aktív fehér joghurt (Pl. Danone Activia - fehér ízesítés nélküli) EZ EGY HATALMAS HÜLYESÉG!!! Hát JOGHURTBÓL CSINÁLSZ JOGHURTOT!! Ennek semi értelme!! INKÁBB AZT MONDD MEG HOGY AZ ALAP JOGHURTOT HOGY CSINÁLJÁK?? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris7topher Posted Május 22, 2007 Share Posted Május 22, 2007 Az alap joghurttal az a baj, hogy kell hozzá joghurt mikrokultúra. 2 lehetőség van: szerzel mikroflórát vagy egy létező joghurt mikroflórájával oltod be a sajátodat. Ebből a második a könnyebb. Ezzel a módszerrel kevés joghurtból lehet sokat csinálni, az eredmény majdnem u.a. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
kgabor Posted Július 27, 2007 Share Posted Július 27, 2007 1 próbát meg ér az összes Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyzzs Posted Július 29, 2007 Share Posted Július 29, 2007 Nagyon köszönöm!!! ("Kotyvasztás" indul ...) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.