Gospel Posted Szeptember 14, 2007 Share Posted Szeptember 14, 2007 Magánvállalatok versenyezhetnek egymással azért, hogy ki tud elsőként a Holdra juttatni egy működőképes robotautót. Húszmillió dollár a fődíj, de ha öt éven belül senki sem jár sikerrel, tizenötmillióra csökkentik. Az 1970-es évek elején véget ért az Egyesült Államok és a Szovjetunió között a Holdért folytatott űrverseny, és azóta is odafönt porosodik a Holdon járt tizenkét űrhajós lábnyoma. Mostanában újraéledt a kormányok érdeklődése kísérőbolygónk iránt, mert a Holdról könnyebben elérhető a Naprendszer többi része. Amerika és Oroszország mellett a többi gazdasági nagyhatalom, az EU, Kína, India és Japán is felismerte a Hold-expedíciók fontosságát. A magánszféra érdeklődését a Google próbálja felpiszkálni a harmincmillió dolláros Lunar X-díjjal. Húszmillió jut a győztesnek, ötmillió a második helyezettnek, és szintén ötmillió a különdíjazottnak. A fődíj megnyeréséhez le kell szállni a Holdon egy nem állami forrásból létrehozott űrhajóval, legalább ötszáz métert kell megtenni a felszínén, és eközben képeket, videókat és adatokat kell visszaküldeni a Földre. A második díjhoz mindössze le kell szállni a Hold felszínén és adatokat kell visszaküldeni a Földre, a különdíjakat pedig azok kapják, akik sikeresen teljesítenek egyéb feladatokat: több mint öt kilométeres távolság leküzdése a felszínen, ember alkotta tárgyak lefényképezése, vízjég felfedezése, vagy egy zord holdi éjszaka átvészelése, ami körülbelül 14,5 földi napnak felel meg. A versenyző űrhajók HD-kamerákkal és fényképezőgépekkel lesznek felszerelve, képeket és videókat küldenek vissza a Földre, amelyeket bárki megtekinthet majd a Google X-díj honlapján. A húszmilliós díj 2012. december 31-ig érvényes, a következő két évben 15 millióra csökken. A verseny a tervek szerint 2014. december 31-én ér véget, hacsak a Google és az X-díj Alapítvány meg nem hosszabbítja azt. (Az X-díj Alapítvány az első privát űrrepülésre kiírt tízmillió dolláros Ansari X-díjjal vált ismertté.) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
spdeluxe Posted Szeptember 16, 2007 Share Posted Szeptember 16, 2007 Hát sajnos úgy tűnik ezt nem én fogom megnyerni,de ez a felajánlás sztem nagyon inspirálja azt akinek erre van pénze.Amúgy jó ötlet hogy megint felmennjenek a Holdra,kicsit hanyagolják má majdnem 40 éve. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
akTa Posted Szeptember 16, 2007 Share Posted Szeptember 16, 2007 Hát nem tudom, hogy mennyire ösztönöz ez bárkit is. Maga a projekt többe kerülne mint a fődíj... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gospel Posted Szeptember 16, 2007 Author Share Posted Szeptember 16, 2007 Az lehet, de nem lenne nagy a veszteség és gondold el mekkora reklám lenne ez annak a cégnek aki megnyerné. Hatalmas, így hosszútávon nagyon megérné szerintem. U.I.: lőjük fel anetkát :D Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
akTa Posted Szeptember 16, 2007 Share Posted Szeptember 16, 2007 előre látom már, hogy 2040-ben a Holdon töltöm a nyarat Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
biohazard Posted Szeptember 16, 2007 Share Posted Szeptember 16, 2007 Szerintem többe kerül feljuttatni oda egyet. És a környezetvédelem jegyében szerintem autó helyett inkább egy Panzer IV est löjünk fel az csak 40 litert eszik másodpercenként. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
qrta14 Posted Szeptember 17, 2007 Share Posted Szeptember 17, 2007 GhettoGospel én támogatom az anettkás ötletet! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts