Szipi Posted Szeptember 14, 2007 Share Posted Szeptember 14, 2007 A föld forgása Az éghajlatváltozás sokféleképpen érintheti bolygónkat, de talán a legbizarrabb változás az, hogy a Föld egy kicsit gyorsabban kezd forogni, s ezzel a napok hossza parányival rövidül. A föld teljes körülfordulási idejét bármi befolyásolhatja, ami megváltoztatja bolygónk tömegének eloszlását a forgástengelyhez képest. Gondoljunk egy forgó műkorcsolyázóra! -magyarázza Félix Landerer, a hamburgi meterológiai intézet kutatója. - Amikor széttárja a karját, forgása lelassul. Amikor behúzza a karjait, forgása felgyorsul." Úgy tűnik, a Föld is így kissé jobban össze fogja húzni magát a globális felmelegedés következtében. Landerer és munkatársai azt a változást modellezték, amely a legvalószínűbbnek látszik: 2000 és 2100 között a szén-dioxid mennyisége a levegőben a kétszeresére nő. Az óceánok hőmérséklete emelkedik, a víz sűrűsége megváltozik, a víztömeg a magasabb szélességi fokokra tolódik - közelebb a Föld forgástengelyéhez -, aminek következtében bolygónk forgása felgyorsul. Ilyen módon2200-ra a napok hossza 0,12 ezredmásodperccel csökkenhet. ?Ez persze nem akkora idő, amekkorát az óránkon észrevehetnénk" -mondja Landerer. De figyelembe kell vennünk, hogy a Hold árapályhatása következtében bolygónk százévenként 0,23 ezredmásodperccel lassabban forog... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
biohazard Posted Szeptember 14, 2007 Share Posted Szeptember 14, 2007 Azért én nem fogok elszédülni. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Szeptember 15, 2007 Author Share Posted Szeptember 15, 2007 hát annak én is örülök, hogy nem érzékeljük ezt a forgást, mert a gyomrunknak vége is lenne szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gospel Posted Szeptember 15, 2007 Share Posted Szeptember 15, 2007 Hm erről nem is tudtam, köszi a felvilágosítást Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
biohazard Posted Szeptember 15, 2007 Share Posted Szeptember 15, 2007 Amugy a Föld 465,11 m/s sebességel forog Szóval az alatt az idö alatt míg te ezt a hsz-t elolvasod. (3 sec mondjuk) csaknem 1400 métert teszel meg Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gospel Posted Szeptember 15, 2007 Share Posted Szeptember 15, 2007 De mivel ez a sebesség állandó ezért nem érzek semmit viszont most a nagy számokat olvasva megszédültem Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
boJJ Posted Szeptember 20, 2007 Share Posted Szeptember 20, 2007 akkor egyszer megáll a föld? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
qrta14 Posted Szeptember 20, 2007 Share Posted Szeptember 20, 2007 de akkor most nagyon gáz h elkezd felgyorsulni v "egyenlőre" nem is kell figyelembe venni? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
biohazard Posted Szeptember 20, 2007 Share Posted Szeptember 20, 2007 lol micsoda kérdések! -igen egyszer kihül a világegyetem és minden energia elvész belöle pl mozgási. -a föld már annyi változáson ment át hogy ez csak egy kis szösszenetnyi érdekesség és nem lesz töle gyilkolászós pánik Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gospel Posted Szeptember 20, 2007 Share Posted Szeptember 20, 2007 Mondjuk ezzel a minden energia elvész dologgal tudnék vitatkozni De egyébként nem kell figyelembe venni mert elenyésző, ráadásul a mi életünkre már nem lesz kihatással... hacsak fel nem találják addig az örökélet gyógyszerét Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyzzs Posted Szeptember 20, 2007 Share Posted Szeptember 20, 2007 Én meg mintha azt hallottam volna, hogy: a Hold 1 mega becsapódás révén jött létre a Földből. Ez alakította ki pl. a tengely-ferdülést. A Hold folyamatosan távolodik. Ezért (is) lassul a Föld forgási sebessége. De: nagyobb gond, hogy a Hold távolodásával fokozódik a Föld eddigi precessziós billegése és ebból adódóan egyre gyorsabbá válik az évszakok változása. Persze, ez sem pikk-pakkra fog megtörténni...De: van egy héj-elcsúszási elmélet (ami a sarki jégtakarók gyors eltűnésével foglalkozik, ha jól emlékszem), ami viszont... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
biohazard Posted Szeptember 21, 2007 Share Posted Szeptember 21, 2007 Mondjuk ezzel a minden energia elvész dologgal tudnék vitatkozni De egyébként nem kell figyelembe venni mert elenyésző, ráadásul a mi életünkre már nem lesz kihatással... hacsak fel nem találják addig az örökélet gyógyszerét Leegyszerüsítettem hogy a 6 éves fórumtag is kapizsgálja. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gospel Posted Szeptember 21, 2007 Share Posted Szeptember 21, 2007 A Hold létrejöttéről több elmélet is van, a mostani földrajz könyvem szerint pl nem volt ősrobbanás, hanem ez a rengeteg anyag elkezdett forogni, ezáltal besűrűsödött, a magjából a hatalmas nyomás miatt lett a Nap, de még a Nap létrejötte előtt ebből a forgásból kiszakadtak bolygók, melyek az elmélet szerint a mai Naprendszer bolygói. És hogy a Hold is hasonlóan vált le a Földről. Ezt egyébként azzal támasztják alá, hogy a Marsról és a Holdról származó kőzetek is hasonló korúak, és hogy az összes bolygó a Naprendszerben ugyanannyi idős. De olvastam már ennél "hihetetlenebbeket" is Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts